– Han er sesongens store overraskelse

Tidligere utskjelte Moussa Sissoko (29) har plutselig blitt en av Tottenhams viktigste bidragsytere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal-Tottenham på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag 14.45.

Tottenham gjør det bra på banen om dagen, til tross for stadionproblemer og en lang skadeliste.

Med et godt resultat mot erkerival Arsenal i Nord London-derbyet søndag, vil Tottenham-fansen for alvor begynne å drømme om Champions League-spill også neste sesong.

Ble latterliggjort av fansen

En av de viktigste bidragsyterne den siste tiden har overraskende nok vært Moussa Sissoko.

Det var det få som hadde trodd for bare noen måneder siden, for ikke å snakke om for halvannet år siden. Da hadde Tottenham avsluttet en god sesong på 2. plass bak Chelsea, men franskmannen, som ble kjøpt før sesongen for 30 millioner pund etter et godt EM for Frankrike, hadde spilt en svært perifer rolle i laget.

Tilbake satt Newcastle-fansen og godtet seg over den stive prisen.

Prestasjonene var også langt unna det man kunne forvente, og midtbanespilleren ble gjenstand for både hån og latterliggjøring fra egne- og motstandernes tilhengere.

– Det har vært den verste sesongen min, men for kollektivet var det den klart beste – det er rart, sa Sissoko til L'Equipe.

Forrige sesong ble heller ingen høydare. Sissoko startet 15 kamper i Premier League, men imponerte ikke i noen av dem. Da Frankrike vant VM i sommer, var Sissoko ikke lenger en del av landslaget, og det var mange som trodde at 29-åringen ville dra fra Tottenham før sesongen.

– Aldri vært bedre

Men Tottenhams skadeproblemer har banet vei for Sissoko denne sesongen.

Den allsidige midtbanespilleren startet hjemme mot Cardiff 6. oktober i den 8. runden av Premier League, og siden har han ikke sett seg tilbake. Franskmannen har nå startet seks kamper på rad i Premier League og vunnet fem av dem. Tapet kom mot serieleder Manchester City.

Ved hjelp av en rekke svært gode prestasjoner blir Sissoko nå hyllet av den samme fansen som latterliggjorde ham, og han har også spilt seg tilbake på det franske landslaget.

Der Tottenham-fansen før sang «Wake me up before you go-go, who needs Bale when you've got Sissoko» med et tykt lag av sarkasme, har sangen nå fått et skjær av alvor i seg.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller kaller det «sesongens store positive overraskelse.»

– Det er ingen andre spillere jeg er blitt så overrasket over denne sesongen. Sissoko har ikke vært på dette nivået her over tid noen gang. Det er ganske utrolig for en spiller som egentlig nærmest ble hånet av egne supportere. Man kan ikke kalle det en renessanse, for han har aldri vært så god, i hvert fall ikke i Premier League. Han var tidvis god i Newcastle, men altfor ujevn.

Stamsø-Møller mener Mauricio Pochettino må få mye av æren.

– Når du klarer å få en spiller til å prestere på den måten, nesten helt ut av det blå, så vitner det om veldig bra lederskap. Han har flyttet ham inn sentralt, hvor han får mer bruk for fysikken sin. Samtidig må det ha noe med spillere som er rundt Sissoko til daglig. Det virker som det er en veldig god kjemi i spillergruppen.

– Jeg klemte ham og sa han kom til å lykkes

Tottenhams manager Mauricio Pochettino snakket om sin «nye» juvel etter Inter-kampen, hvor Sissoko nok en gang var blant banens beste.

– Først og fremst tror jeg alle lagkameratene hans er kjempeglade på hans vegne for at fansen nå viser ham kjærlighet. Det var et par kamper her hvor fansen – for vi er her, vi føler og hører alt – ikke var så positive, en måned siden, forrige sesong eller sesongen før det, sa argentineren på BT Sports studiosending ifølge Daily Mail.

– Jeg husker at jeg en dag klemte ham og sa: «Du kommer til å lykkes her.»

Og mye tyder nå på at Pochettino er i ferd med å få rett. Det hele bunner i selvtillit, sier sjefen selv.

– Alle spillerne på dette nivået har kapasiteten og kvaliteten som trengs, det er derfor de er her. Men de trenger å føle tillit, trygghet, kjærlighet. Moussa hadde en tøff periode fra starten, men nå begynner han å føle seg fri og han spilte en nøkkelrolle ved målet og vår suksess.

– Det var tøft

Hovedpersonen selv er klar på at det har vært tøffe perioder.

– Det var tøft til tider, men jeg ga aldri opp. Jeg trente hardt, og jeg har alltid sagt at hvis man trener hardt så vil man få sjansen. Det viste seg å stemme, sa Sissoko etter Chelsea-kampen forrige helg ifølge Evening Standard.

– Det var en flott følelse å høre fansen synge navnet mitt. Fotball går opp og ned. Av og til har man vonde øyeblikk. og av og til gode. Kanskje er jeg inne i en god periode. I mitt hode er jeg klar for hva enn folk måtte si. Jeg hadde støtte i lagkamerater og støtteapparat – det var viktig. Akkurat nå er jeg veldig lykkelig.

Også Tottenham-kaptein Hugo Lloris hyller sin landsmann.

– Han fortjener all rosen han får. Selv i en tøff situasjon har han beholdt troen på seg selv. Han var alltid klar for å hjelpe laget. Jeg føler at dette er belønningen for all jobben han har lagt ned siden han signerte for Tottenham,

– Nå kan vi virkelig se hans verdi og viktighet i laget. Moussa er en fantastisk type. Han er svært godt likt i Frankrike, på landslaget, og det er derfor han er svært verdsatt innad i Tottenham. Han er en flott lagkamerat og den første til å lede gjennom eksempel, både på og utenfor banen, sier målvakten til Sky Sports.