– Viktig med en leder som behandler alle likt uavhengig av hvor mye en tjener

André Hansen mener Rosenborgs nye trener må unngå å forskjellsbehandle spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Rosenborg-Celtic på TV 2 Zebra og Sumo kl. 18.55!

Torsdag spiller Rosenborg sesongens siste fotballkamp på Lerkendal når Celtic kommer på besøk. Med det er også en annen sak som opptar Rosenborg-spillerne for tiden, nemlig hvem som blir deres nye trener.

– Vi vet ikke så mye mer enn dere. Vår styreleder har vært ute og sagt det skal komme en avklaring nå når det nærmer seg 1. desember, men en trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at det kanskje ikke er så smart å lansere den ene eller andre løsningen to eller tre dager før en cupfinale. Jeg regner med at styret har en viss kontroll på dette og at dette kommer på plass i tide før sesongoppkjøringen igjen. Det er det heldigvis en stund til, så de har litt tid, sier Hansen til TV 2.

– Enkelte må løpe mer

Sisteskansen er tydelig på hva slags trener han ønsker å ha i Rosenborg.

– Jeg tror det er viktig å få inn en leder. En leder som setter en standard og kultur. Der alle behandles likt uansett hva man heter og hva man har prestert tidligere, hvor mye en tjener og hvilken kontrakt en har. Det må være en leder som setter et mål hvor alle drar i samme retning. Han trenger ikke å stå for noen komplisert spilleplan, men den må være tydelig slik at alle forstår den.

– Så vil du følge opp med - har du det nå? Det blir feil å svare på for vi har hatt et år der vi startet med én type trener og følgt opp med en ny. Vi gjorde endringer og fikk suksess for det i starten, men så har det vært kamper der vi har falt tilbake. Det kan bety at problemet kanskje stikker dypere enn bare treneren. At man har utfordringer på andre områder…

– Hva tenker du på da?

Det kan gå på at vi må vise en sterkere lagmoral og løpskraft i enkelte kamper. At enkelte, uten at man skal gå på enkeltnavn, i noen kamper ikke når opp til sitt beste nivå og at vi enkelte kamper har noen som ikke løper nok. Da blir man avslørt i Europa. Disse kravene må bli klare og tydelig i Rosenborg. Vi har for eksempel ikke råd til å spille kamper der vårt gjennomsantall på kilometer var ti, mens Leipzig løper 13, sier Hansen og fortsetter:

– Det er småting som at enkeltspillere må løpe mer. Laget må løpet mer. Uansett må den som skal lede Rosenborg i 2019 og utover være tydelig. Det må være en leder som går i bresjen for det vi skal holde på med her oppe, konstaterer keeperen.

– Har dere spillere blitt rådført med i denne prosessen?

– Dialogen vi har med styret vil jeg holde internt. Men jeg føler at både styret, daglig- og sportslig leder er flinke til å ha dialog med oss når det gjelder det meste. Både når det gjelder treningskultur, reiser eller for eksempel hvordan trenerkabalen skal se ut. De møter oss kontinuerlig hvor vi får lov til å si det vi vil, så får de ta avgjørelsen, sier Hansen.

Spesiell timing på sparking

Med to kamper igjen av sesongen som kan bli kronet med the double, sitter den velartikulerte keeperen igjen med en spesiell følelse når han blir bedt om å beskrive året 2018 som Rosenborg-spiller.

– Turbulent er vel et ord som har gått igjen. Det begynte med skral start på Eliteserien med to poeng på tre kamper. Hadde vi ikke slått Molde i runde fire så vet vi ikke hvordan det hadde sett ut. Så kommer turbulensen rundt sommeren med trenersparkingen midt under Champions League-kvalliken.

– Jeg kan bare snakke for meg selv og må erkjenne at jeg følte tidspunktet var spesielt. Styret står for avgjørelsen de tok, og det har de snakket om mange ganger etter de. Men det føltes rart da man skulle spille den hittil viktigste kampen denne sesongen.

– Var det nødvendig?

– Jeg ikke gå inn på om det var nødvendig eller ikke, eller om Kåre var riktig mann. Eller om Rini er det. Jeg kan kun snakke for meg selv og jeg synes det var et veldig spesielt tidspunkt å gjøre det fordi det skapte så mye furore og styr inn mot Celtic-kampen. Det endte ikke så bra det heller for vi ble ganske kjørt der også. Om det hadde noe med sparkingen å gjøre får man aldri vite.

– Så har det vært noen saker gjennom høsten da som også har skapt turbulens. Tallene viser vel at vi har vært svakere enn på noen år, men likevel vinner vi seriegull, spiller i Europa og kan vinne cupen. Da er vi tilbake til det å være konstruktiv: Hvis vi klarer alt dette - og samtidig føler at vi har vært så langt unna vårt beste nivå - da tenker jeg hvor går grensen da?

– Da kan det bare å gå én vei. Det er det jeg prøver å si til meg selv når situasjonen er på sitt verste og det går skikkelig skeis: Se hva vi har klart og se hva vi kan oppnå, forklarer Hansen.

Urealistisk med Champions League

Nettopp potensialet til Rosenborg var noe av årsaken til at han forlenget sin kontrakt med fem år da det stod på som verst i høst.

– Jeg sa vel da jeg skrev under før Leipzig-oppgjøret at jeg hadde stor tro på prosjektet, men det er mulig jeg stod å revurderte akkurat dét i pausen i den kampen, sier han og ler.

– Men jeg har troen på at vi skal komme tilbake til der vi var. Jeg har jo vært her noen år og fikk oppleve 15- og 16-sesongen der vi scorer over to mål i snitt i Eliteserien, gjør det bra i Europa og føler vi har noe der å gjøre. At vi kan komme tilbake dit det tror jeg, og jeg tror at vi kan gjøre det enda bedre. Men jeg er også realist og tror at en målsetting om Champions League ikke er realistisk i det hele tatt når en ser hvordan UEFA har strammet inn.

– Det jeg imidlertid tror er realistisk er å komme seg inn i gruppespillet jevnlig, å spille gruppespill der man tar 4-8 poeng og at man i toppsesonger kan ta seg videre. Men da må man være heldig å ikke møte en semi- og kvartfinalefinalist fra sesongen før, konstaterer årets spiler i Eliteserien.