Amanda kurtovic snakker ut etter skaden:

– Jeg var sjokkskadet og redd

Amanda Kurtovic snakker for første gang om skaden som torpederer EM og resten av sesongen. 27-åringen vet fremdeles ikke når hun kan opereres.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg forsto umiddelbart hva som var skjedd og hva jeg går glipp av, sier Amanda Kurtovic.

Det er gått tre dager siden hun ble båret gråtende av banen med ødelagt korsbånd i generalprøven til EM mot Frankrike.

– Det var en rar situasjon. Alt gikk veldig fort, men samtidig sakte. Jeg hørte et smell, og det var en ubehagelig følelse av at kneet var ute av posisjon. Smertene kom etter et par sekunder, sier hun til TV 2.

Hun måtte ha hjelp for å komme seg av banen, og ble etter hvert kjørt til sykehus i ambulanse.

Dette er en følelse jeg ikke unner noen. Jeg blir uvel og klarer ikke å prate om det.
Amanda Kurtovic

– Jeg var sjokkskadet og redd fordi det gjorde så vondt. Samtidig skjønte jeg med en gang at det var korsbåndet som var røket. Jeg har hørt beskrivelser av dette før, men aldri opplevd det selv. Leggen gikk til venstre og låret til høyre - og kneet var ute av ledd.

Smertene ble dempet ved hjelp av smertestillende.

– Dette er en følelse jeg ikke unner noen. Jeg blir uvel og klarer ikke å prate om det, sier hun.

Orker ikke synes synd på seg selv

Når TV 2 snakker med henne onsdag ettermiddag, har hun nettopp vært til undersøkelser hos knespesialist Lars Engebretsen.

– Heldigvis er det en fin skade, hvis man kan kalle noe slikt fint. Det er det fremre korsbåndet som er avrevet, og det er ikke noen andre skader i kneet. Dette vil ikke bety noe i forhold til hvor lang tid det tar før jeg er tilbake, men det kan gjøre opptreningen enklere, forteller hun.

Kurtovic ønsker ikke at noen skal synes synd på henne. I stedet er hun opptatt av at fokus nå skal være på håndballjentene som EM-åpner lørdag.

– Jeg ønsker jentene alt godt. Jeg håper og tror at de skal gå hele veien i EM. Det er de det skal handle om nå, ikke meg, understreker hun.

– Jeg orker ikke å synes synd på meg selv. Jeg er ikke den første som har blitt kneskadet i håndballen, legger hun til.

Gledet seg til EM

Med Nora Mørk og Stine Skogrand ute skulle dette være mesterskapet der Kurtovic skulle få en enda mer fremtredende og viktig rolle som høyreback. Nå må hun følge mesterskapet via TV-skjermen.

– Jeg hadde gledet meg veldig mye til EM. Dette er en fantastisk gjeng å spille sammen med, og det er kjipt å gå glipp av hele opplevelsen. Men dette er baksiden av medaljen med å være idrettsutøver. Ting skjer, og denne gang var det meg det gikk utover. Jeg får dessverre ikke gjort en dritt med det nå. Nå handler det om å få unna operasjonen og jobbe knallhardt for å komme tilbake.

Avviser at tøft program er årsaken

Det har vært spekulert i om det tøffe programmet til Bucuresti-proffen har vært en medvirkende årsak til at hun ble skadet. Det avviser hun.

– Det har vært en travel sesong, men jeg har delt posisjonen på klubblaget. Jeg har derfor aldri følt meg kvikkere fysisk. I den siste sesongen i Larvik spilte jeg som regel 60 minutter i hver kamp, og kunne ikke trene for fullt imellom. Slik har det ikke vært nå. Jeg har aldri følt meg sterkere, så det har ingen sammenheng, mener Kurtovic.

– Når skal du opereres?

– Jeg vet ikke. Det er mye hevelse i kneet ennå, så den må ned. I tillegg er det ønskelig å få litt mer bevegelighet før man opererer. Jeg har derfor fått beskjed om å begynne å sykle litt på mandag for å aktivere musklene. Men jeg håper på operasjon før jul.

Hun innrømmer at dagene har vært tunge etter smellen på søndag.

– Men jeg er glad jeg er hjemme i Norge sammen med familie, venner og folk som gjør meg glad. Det hadde vært ekstremt tungt å være i et annet land akkurat nå.

Lik TV 2 Sporten på Facebook