FORRIGE ÅRS VINNER: Fabiano Caruana (t.h) vant Norway Chess i fjor foran Magnus Carlsen. Her fra VM-kampen i London.
FORRIGE ÅRS VINNER: Fabiano Caruana (t.h) vant Norway Chess i fjor foran Magnus Carlsen. Her fra VM-kampen i London. Foto: Bildbyrån/Fredrik Varfjell

TV 2 fortsetter å sende Norway Chess

Verdens beste sjakkspillere blir å se på TV 2 i tre nye år.

TV 2 har skrevet ny treårsavtale med Altibox Norway Chess, verdens sterkeste ti-manns turnering, som spilles i Norge hvert år.

TV 2 har sendt direkte fra turneringen med studio på spillestedet siden 2014 (turneringen hadde oppstart i 2013).

Sjakkturneringen ble tidlig en kommersiell suksess mye på grunn av tilretteleggingen for sponsorer og TV sendinger som økte interessen for publikum. Med ti av de øverste spillerne i kamp hvert år har det blitt en enorm interesse. Ingen andre turneringer har klart å samle så sterke spillere år etter år.

– Sjakk er et eventyr i Norge og Altibox Norway Chess er vår del av dette. Turneringen samler de beste spillerne i verden og vi ser frem til å formidle det ypperste av sjakksporten i juni neste år, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

– TV 2 satser på sjakk og er fornøyd med å ha sikret seg rettighetene til verdens sterkeste turnering som attpåtil spilles i Norge. Det er fantastisk at en slik turnering er etablert i Norge og at spillere som Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Vishy Anand og Sergej Karjakin kommer tilbake for å spille år etter år. Av topp 15 på ”all time high” rating listen så har samtlige spillere deltatt i Altibox Norway Chess, med unntak av Garri Kasparov som la opp sin karriere i 2005. Kasparov har allikevel vært gjest under turneringen flere ganger og stemplet den som ”sjakkens svar på Wimbledon”, sier Kjell Madland, gründer av Altibox Norway Chess.

– Vi er svært glade for å fortsette samarbeidet med Norway Chess, som jobber målrettet for å utvikle sjakk og gjøre sporten stadig mer engasjerende, tilgjengelig og publikumsvennlig, sier Jansen Hagen.

Nye spilleregler innføres i 2019 for å øke spenningen i kampene og for å korte ned på spilletiden. Spillerne vil få en maksimum spilletid på to timer hver og hvis partiet ender i uavgjort, blir det omspill i Armageddon-format.

Med dette formatet vil det alltid ende med en vinner, noe som vil gi større forskjeller på resultatlisten. Det vil også bidra til at sjakk-sendingene blir mer eller mindre rundt fire timer, noe som gjør det enklere for TV-titterne å vite hvor lenge sendingene varer. I tillegg blir det uhyre spennende med Armageddon som blir action-fylt sjakk på topp-nivå.

– Nye grep gir mer nerve, kortere partier og avgjørelser hver gang.

– Dette er et energisk og spennende format vi er sikker på at TV-seerne vil like, sier Jansen Hagen.