MOTBØR: De kritiske røstene har vært mange etter mandagens 12. parti i sjakk-VM.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
MOTBØR: De kritiske røstene har vært mange etter mandagens 12. parti i sjakk-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Mener kritikerne prøver å vippe Carlsen av pinnen

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein tror ikke Carlsen bryr seg om kritikken dagen før VM-kampen omsider skal avgjøres.

En rekke sjakkeksperter, journalister og spillere holdt ikke tilbake da mandagens 12. parti i sjakk-VM endte i en overraskende rask remis.

Kort fortalt mente de at Carlsen ble feig og defensiv da han tilbydde Fabiano Caruana remis i stedet for å spille for seier.

– Jeg ble litt overrasket selv

Stormester Ian Rogers gikk i et intervju med TV 2 så langt som å spørre om nordmannen nå kunne regnes som en verdig verdensmester.

– Går Rogers for langt?

– Ja, det synes jeg han gjør. Man skal jo vippe ham av pinnen, da, den sittende verdensmesteren. Det er jo konseptet. Klarer han å beholde tittelen, er han selvfølgelig en verdig verdensmester.

Det sier Espen Agdestein, Carlsens manager, under et døgn før VM-kampen i London skal avgjøres.

Også han ble tatt litt på senga av at det plutselig ble remis.

– Jeg ble litt overrasket selv, men det er jo litt typisk Magnus. Han er veldig praktisk når det kommer til å se hva som er best for ham. Han skal vinne VM-tittelen. Han følte han måtte spille ganske skarpt og ta noen sjanser og sette alt på ett parti, og det følte han seg ikke komfortabel med. Spesielt ikke når han er sterk i hurtigsjakk og har fire partier foran seg. Da har han litt større feilmargin, sier Agdestein.

– Får han med seg kritikken som har kommet?

– Ikke veldig mye, tror jeg. Men jeg tror ikke han bryr seg om det uansett. Det viktige for Magnus er at han føler at han har tatt en god avgjørelse og er komfortabel med det. Og at han går inn i hurtigsjakken med en god følelse.

– Det er mye som skal stemme

Onsdag skal det altså avgjøres med fire partier hurtigsjakk, før det eventuelt går videre til lynsjakk. Om ikke det heller skulle lykkes i å kåre en vinner, blir det «armageddon».

Carlsen brukte tirsdagens fridag til å sove lenge, spille fotball og forberede seg til det som venter fra og med kl. 16.00 norsk tid onsdag.

– Han virker avslappet og fin, så han ser bra ut. Men det var ekstremt nervøst på det 12. partiet, så det er jo selvsagt nervøst nå mot slutten av en VM-kamp, sier Agdestein.

– Hvordan forbereder man seg til det som er en helt annen type sjakk?

– Det handler om å omstille seg til å kunne spille raskt, ha flyt, og å få initiativet på både klokke og spill. Der er noe litt annet enn langsjakk, så man har litt forskjellige teknikker på å kunne omstille seg.

Det er liten tvil om at Carlsen går inn i onsdagens avgjørende runde som storfavoritt.

Carlsen er rangert som verdens beste hurtigsjakkspiller, mens Caruana «bare» er rangert som nummer åtte på samme liste. På ratingen over de beste i lynsjakk er differansen de to imellom enda større.

– Magnus har alltid vært veldig god med kortere tid, men det er fire partier, én dag, spesielle omstendigheter, man må holde nervene i sjakk... Det er mye som skal stemme. Men om Magnus har en god dag, så har jeg veldig god tro på at det skal gå bra, sier Agdestein.

– Det er vel ikke fare for at dere undervurderer Caruana?

– Nei, det er det ikke. Caruana er en fryktelig sterk spiller og har gjort det veldig godt i de siste hurtigsjakkturneringene han har spilt, så dette er ikke noen «walk in the park». Det er helt sikkert.

Agdestein sier han «har en god magefølelse» og at det eneste som gjenstår er å krysse fingrene.

– Jeg håper han får sove godt. Det er viktig for Magnus med søvn, men det går som regel veldig bra. Så får det heller være at vi andre sliter med søvnen!