FORNØYD MED REMIS: Magnus Carlsen overrasket mange med tilnærmingen til mandagens parti.


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
FORNØYD MED REMIS: Magnus Carlsen overrasket mange med tilnærmingen til mandagens parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

«Skuffet» stormester ut mot Carlsen: – Er han en verdig verdensmester?

– Om Carlsen vinner, vil en asterisk bli stående ved siden av navnet hans. Fortjente han det?

Forvirringen var total da Magnus Carlsen, tilsynelatende ut av det blå, tilbydde remis i det 12. partiet i sjakk-VM mandag kveld.

Eksperter og tilskuere skjønte lite av hva som skjedde, og på pressekonferansen etterpå vedgikk også Fabiano Caruana at han ble tatt litt på senga av at Carlsen, i en lovende posisjon, sa seg fornøyd med remis.

En som ikke likte det han så, var Ian Rogers. Den australske sjakkeksperten og stormesteren var nådeløs da han snakket med TV 2 etter partiet.

– Nå bekymrer jeg meg for hva som kommer til å skje

– Jeg er veldig overrasket, selv om jeg så det komme i de fem foregående trekkene. Jeg innså da at Magnus ikke var interessert i å gjøre noe. Han var kun interessert i å beskytte sin posisjon. Men jeg var likevel sjokkert da han tilbydde remis etter trekk 30. Jeg hadde forventet at han i det minste skulle spille til 40 trekk og legge press på ham. Det var en ekstraordinær beslutning av Magnus, sier Rogers, som ikke sparer på kruttet:

– Han oppnådde det han sa han ville for tre dager siden: remis i de siste to partiene. Men når du ikke tar den muligheten som var der i dag... Er du da en verdig verdensmester? spør han retorisk.

– Er du skuffet over mentaliteten hans?

– Ja, jeg er veldig skuffet over mentaliteten hans. Man så at Caruana var redd underveis, men Magnus var bare ikke interessert. Det var en besynderlig tilnærming. Nå bekymrer jeg meg egentlig for hva som kommer til å skje om det står 1,5 - 1,5 i hurtigsjakkdelen på onsdag. Han virker til å være redd for å miste tittelen. Men skal du vinne, så må du også kanskje ta risiko.

– En asterisk vil bli stående ved siden av navnet til Carlsen

Onsdag skal sjakk-VM avgjøres.

Omspillet består av fire partier med hurtigsjakk. Om det skulle være likt etter de partiene, står lynsjakk for tur.

Om ikke det heller skulle skille duellantene, vil en såkalt «armageddon», «sjakkens straffesparkkonkurranse», stå for tur.

De fleste holder nordmannen som en klar favoritt før onsdagen, men Rogers er ikke overbevist om at det vil ende med norsk jubel.

– Det blir på ingen måte enkelt. Og etter dette partiet så tror jeg Caruana vil bli styrket i troen. Han vil tenke: «Dette er ikke den Magnus Carlsen som pleide å dominere. Dette er en redd Carlsen. Det kan jeg spille mot», mener han.

– Hvem tror du tar det?

– Hvis Caruana er god nok, og Magnus fortsetter med denne mentaliteten, kan Caruana enkelt vinne rapid. Og i lynsjakk, der flaks er viktig, kan han også lykkes. Om Carlsen vinner, vil en asterisk bli stående ved siden av navnet hans: fortjente han det virkelig?