REVANSJELYSTEN: Christopher Langeland (t.v.) - her i lag med investor Mads Nesset - er klar på at satsingen i Start fortsetter med uforminsket styrke.
REVANSJELYSTEN: Christopher Langeland (t.v.) - her i lag med investor Mads Nesset - er klar på at satsingen i Start fortsetter med uforminsket styrke. Foto: Schrøder, Tor Erik

Start-eier varsler en av tidenes satsinger i Obos-ligaen

– Jeg er en seig jækel. Dette skal vi få til, sier Starts styreleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lag med fire investorkompiser overtok Christopher Langeland styringen i Start foran årets sesong. Med frisk kapital i timillionersklassen skulle Start virkelig ta sats og blande seg inn i toppen av norsk fotball.

Satsingen endte i et foreløpig gigantisk mageplask og nedrykk til Obos-ligaen for Langeland og hans kompanjonger.

Nå føler Langeland på ansvaret.

– Jeg har vært, og er fortsatt, Start-supporter. Det har vært fryktelig vondt å være med på nok et nedrykk med Start, og det er klart at jeg personlig føler på et kjempestrot ansvar. Det er blytungt. Men samtidig er det sånn det må være. Om jeg ikke hadde kjent på det, uansett om jeg var daglig leder, eier, spiller eller trener, så hadde jeg ikke hatt noe her å gjøre, sier Langeland til TV 2 Sporten.

– Samtidig gjør nedrykket meg bare enda mer motivert. Jeg er en seig jækel. Jeg skal få dette til, sier Start-eieren.

Skal opprettholde satsingen

Nettopp den innstillingen gjør at Starts motstandere i neste års Obos-liga kan stå overfor en voldsom utfordring.

– Ambisjonene våre endres ikke av nedrykket, fastslår Christopher Langeland.

I mars i år – før trenersparking, forsterkninger i sommer og ansettelsen av Kjetil Rekdal – skrev Fædrelandsvennen at Starts budsjett var på 87 millioner kroner. Klubben budsjetterte med at man i år ville gå 30 millioner kroner i minus.

Tradisjonelt sett betyr et nedrykk voldsomme kuttprosesser. Men i Start er Christopher Langeland klar på at satsingen skal opprettholdes.

– Det vil nok bli endringer i klubben, men de endringene ville vi ha gjort uavhengig om vi rykket ned eller ikke. Det handler ikke om budsjettet i seg selv. Det handler om at vi ønsker å gjøre klubben mer bærekraftig, sier Christopher Langeland.

Det betyr at Start går inn i 1. divisjon 2019 med et av historiens største budsjetter. I 2014 skrev Bergens Tidende om at Brann i 2015 ville ha tidenes største budsjett. Det var på rundt 90 millioner kroner.

I år hadde serievinner Viking et budsjett på drøye 60 millioner kroner.

– Vi skal opprettholde satsingen. Det sportslige skal på ingen måte lide over at vi rykker ned en divisjon. Når stallen i år ikke klarte å holde seg i divisjonen, så må kanskje vi som eiere og klubb se på muligheten for å forsterke oss inn mot neste år om vi skal klare opprykket. For vi har et klart mål om å rykke rett opp igjen, sier han.

Han beskriver året 2018 som ekstremt lærerikt og håper det skal påvirke positivt i fortsettelsen.

– Vi skal bruke litt tid på å få roet oss ned litt, men så skal vi få mobilisert skikkelig. Vi skal få med oss hele Sørlandet på veien tilbake, sier Langeland.

Frykter ikke spillerflukt

​I løpet av året har Start hentet en rekke spillere. Ifølge sportslig leder Tor-Kristian Karlsen har klubben omlag 25-30 spillere på kontrakt foran neste sesong.​

Han varsler at klubben skal gjennom en grundig evaluering i tiden framover - og legger heller ikke skjul på at det vil bli endringer i klubben i løpet av vinteren.

– Det eventuelle forandringene som kommer til å skje de kommende ukene, ha vært planlagt. De er ikke framtvunget på noe som helst vis. Vi er i en posisjon der vi ikke må selge spillere. Samtidig er det ingen hensikt for oss å beholde spillere i Start som kan spille i Eliteserien, men som ikke vil få spilletid hos oss, sier Karlsen.

– Frykter du at en del av nøkkelspillerne vil bort fra klubben etter nedrykket?

– Nå har vi egentlig latt spillerne våre få litt pusterom. Det har vært et ganske intenst press på dem de siste ukene. Men neste overgangsvindu stenger vel ikke før i mars, så det blir jo en kontinuerlig prosess framover. Utgangspunktet vårt er at vi ønsker å forsterke stallen, sier Karlsen.

Hans inntrykk er at Start-ledelsen ønsker å fortsette satsingen de har påbegynt.

– Jeg oppfatter det som om at ambisjonene vår er store, og at vi ønsker å rykke opp på første forsøk, sier Karlsen.