Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skaden til Amanda Kurtovic kom svært ubeleilig for Norge og landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Fra før er Nora Mørk skadet og Stine Skogrand gravid. Det begynner å tynnes ut i rekken av venstrehendte bakspillere.

Linn Jørum Sulland er foreløpig den eneste som er sikret EM-spill. Med seg får hun trolig Silje Waade, som i utgangspunktet skulle reise ned til Frankrike som reserve.

Spillerne som skal til Frankrike må plukkes fra bruttolisten (28 spillere) som ble sendt inn i slutten av oktober. Bortsett fra Waade, kan Hergeirsson velge mellom Moa Högdahl (Viborg) og Maja Jakobsen (Odense).

– Han har allerede utvidet troppen fra 16 til 18 spillere. Han hadde med seg Silje Waade i Møbelringen Cup. Hun er venstrehendt. Ingvild Bakkerud er den siste i bruttotroppen. Det enkleste er å ta inn Silje Waade, men da har han også en ledig plass til Frankrike.

– I troppen på 28 spillere var det ytterligere to venstrehendte spillere: Moa Högdahl, datteren av landslagsassistent Mia Hermansson Högdahl. Den andre er Maja Jakobsen. Det grubler han på. Jeg tror nok at Silje Waade går inn som den 16. i denne troppen, sier hun.

Gustad påpeker at Waade er en helt annen type enn Kurtovic.

– Hun er også venstrehendt, er i bruttotroppen og skulle til Frankrike uansett, men hun styrker først og fremst defensivt. Hun og Sulland er andre spillertyper enn Kurtovic og Mørk. Kurtovic og Mørk er flinke til å finne andre i fart og gjøre andre gode, i tillegg til at de er ekstremt eksplosive. Det vil vi nok merke på Norges angrepsspill, sier TV 2-eksperten, som hadde gledet seg til å se Kurtovic som et klart førstevalg.

– Hun har tidligere måttet dele spilletid med Mørk, som har brukt mye plass og gjort det veldig bra. Amanda er god til å finne linje og var et strålende førstevalg. Det er ikke til å legge skjul på at det er en kraftig svekkelse, sier Gustad.

Om Hergeirsson ikke finner riktig konstellasjon i gruppespillet, kan han fint gjøre forandringer underveis.

– Det er litt nye regler som åpner for flere bytter og mer fleksibilitet. Det er mulig å gjøre to bytter i både gruppespillet, mellomspillet og hovedrunden. De samme kan også rullere ut og inn. Nå tror jeg ikke de tar ut Sulland, for hun er utrolig viktig for Norge med sin straffeekspertise, men hun må hviles i perioder. Det er noe ledelsen må tenke på, understreker Gustad.

Hun håper spillerne klarer å riste av seg skuffelsen etter Kurtovic-skaden.

– Jeg merker stor endring fra i går til i dag. Både ledelsen og spillerne fokuserer på det de skal med kampen mot Tyskland, men det kverner nok ganske heftig i hodet til landslagstreneren, sier Gustad.