TV 2-reporter Ernst A. Lersveen liker ikke mistenkeliggjøringen av Alexander Bolsjunov.
TV 2-reporter Ernst A. Lersveen liker ikke mistenkeliggjøringen av Alexander Bolsjunov. Foto: Lehtikuva

Burde vi holde kjeft?

TV 2-reporter Ernst A. Lersveen liker ikke mistenkeliggjøringen av Alexander Bolsjunov.

Alexander Bolsjunov imponerte alle i Ruka. På samme måte som Johannes Høsflot Klæbo gjorde det i fjor.

Forskjellen er at russeren med en gang får mistanken om doping rettet mot seg. Er det rettferdig, eller burde vi holde kjeft?

Og hva hadde vi sagt i fjor – da Klæbo vant «alt» – dersom utlendingene bare hadde antydet at ingen kan gå så fort uten å være dopet?

Er det forresten noe skikkelig norsk dette at med en gang noen er mye bedre enn oss i nasjonalidretten, ja, så må han eller hun være dopet?

Jeg leser på flere norske avisnettsteder at Bolsjunov trenes av Jurij Borodavko, og han har vært utestengt for doping.

Vi i media skal selvsagt alltid ha kritiske øyne på det vi holder på med. Og russiske utøvere må, med landets dopinghistorie, tåle at det rettes et ekstra kritisk søkelys på det som blir prestert derfra.

Men for meg blir det ufint å trekke fram trenerens dopingutestengelse i en helg med to fremragende prestasjoner av Bolsjunov. Ved å gjøre det, mer enn antydes det at Bolsjunov også kan være dopet. Har vi grunnlag for å gjøre det?

Dette blir jo ekstra spesielt når det skjer samme helg som Therese Johaug gjør comeback i verdenscupen etter sin dopingutestengelse. Og hun blir møtt med respekt. Vær klar over at mange utenfor Norges grenser ikke tror på forklaringen med bruk av leppekrem. Men som en finsk kollega sa: «Hun har fått sin straff, har sonet, nå går vi videre».

Det står respekt av en slik holdning.

Burde vi ha samme holdning til Bolsjunovs trener, eller tror vi at han fortsatt jukser og at han lærer Bolsjunov snarveiene?

Kall meg gjerne naiv, men inntil vi har mer «kjøtt på beinet» ønsker jeg meg større respekt for store idrettsprestasjoner som utenlandske løpere viser.

Alexandr Bolsjunov er god, går fort, i øyeblikket fortere enn alle nordmenn. Det må vi ha respekt for!