NOK EN REMIS: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana spilte remis for 11. gang lørdag. Mandag satser Carlsen på å fylle remis-dusinet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NOK EN REMIS: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana spilte remis for 11. gang lørdag. Mandag satser Carlsen på å fylle remis-dusinet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Carlsens VM-håp: – Det er ingen hemmelighet

Carlsen og Caruana har bare én ordinær kamp igjen etter ny remis.

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana lever i beste velgående før 12. og potensielt avgjørende parti etter at duoen ble enig om remis lørdag.

Stillingen er 5,5-5,5 etter elleve remiser i London.

– Jeg fikk en overraskelse i åpningen. Gang på gang greier vi å misse ting i åpningen. Det er litt uheldig. Jeg hadde håpet å få et bittelite press, men det var vanskelig, sier Carlsen til NRK.

– Ingen hemmelighet

Nå forventer han at Caruana skal gå for seieren når han starter med hvit i siste parti før et eventuelt omspill mandag.

– Jeg tipper han vil gå for det i neste parti. Da jeg ble overrasket i åpningen ble det klart for meg at jeg ikke vil gjøre noe veldig dumt og tape, med tanke på at det burde være gode sjanser i et omspill, sier den regjerende verdensmesteren.

Nordmannen legger ikke skjul på at han fort kan komme til å gå for remis, og dermed tvinge frem et omspill i hurtigsjakk onsdag.

Der er nordmannen favoritt. I VM 2016 slo han Sergej Karjakin etter omspill.

– Vi får se hva slags parti det blir på mandag, det blir opp til ham. Det er ikke noen hemmelighet at jeg vil være ganske fornøyd med et omspill, men vi får se hva han vil, sier Carlsen.

Kjedelig parti

Som ventet åpnet Carlsen med kongebonden, og det ble raskt et russisk forsvar. Caruana virket godt forberedt og spilte sine trekk raskt, mens Carlsen overrasket ved å bruke lang tid på sine trekk.

På et tidspunkt lå nordmannen hele 30 minutter bak Caruana på tid. Carlsen gikk for dronningbytte etter 13 trekk, og i de påfølgende trekkene ble mange offiserer byttet av.

Med fjorten trekk igjen til tidskontrollen hadde begge spillere igjen seks bønder og kun én springer. Partiet ble raskt slaktet i sosiale medier som en kjedelig forestilling, og det styrte mot remis.

Carlsen skaffet seg et bondeovertak og 0,6 på sjakkpila, men ekspertene mente likevel at Caruana hadde regnet seg fram til remis.

Etter 55 trekk og to og en halv time spilt, tok de hverandre i hånden og inngikk remis for ellevte gang i dette VM.

(©NTB/TV 2)