Start rykket ned: – En gjeng med gutter som er fullstendige nervevrak

Start må ned i Obosligaen etter å ha rotet bort ledelsen mot Haugesund. Stabæk må ut i kvalik etter en dramatisk Strømsgodset-utligning på overtid.

Se scoringene i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Stabæk-Strømsgodset 2-2
Lillestrøm-Kristiansund 2-0
Haugesund-Start 3-1

– Det er fryktelig tungt å rykke ned på målforskjell. Du lider med spillerne som har jobbet rævva av seg fra dag én. Mange kommer til å lære av det her, sier Kjetil Rekdal til TV 2.

– Det er jævlig tungt. Det er bittert. Men det skjer ikke bare i dag, det er hele sesongen sett under ett, sukker Start-spiller Eirik Wichne.

Det så lyst ut for Rekdals menn da de tok en tidlig ledelse mot Haugesund.

Den holdt til pause, men etter raknet det. Da Ibrahima Wadji scoret to på rappen, var det ingen vei tilbake for sørlendingene.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen var svært kritisk til måten Start opptrådte på defensivt.

– Her ser vi nok en gang hvordan Start har forsvart seg hele sesongen. Det er et lag spredd i alle kanter. Det er null ledere, og en gjeng med gutter som er fullstendige nervevrak, tordnet Mathisen i FotballXtra.

– Det er trist å se på. Tenk hvor mye penger de har brukt – de har sikkert brukt 40-50 millioner kroner etter at de fikk nye eiere – også rykker de rett ned til Obosligaen. For en kjempefiasko, fulgte den tidligere Start-spilleren opp.

Godset-jubel

Henning Berg og Stabæk styrte mot et best mulig resultat på Nadderud. To og et halvt minutt på overtid satte imidlertid Mustafa Abdellaoue sitt andre for dagen, som sendte Stabæk ned på kvalikplass.

Dermed ender Start med like mange poeng som Stabæk i årets Eliteserie. Sørlendingene rykker ned med betydelig svakere målforskjell.

– Det er tungt, selvfølgelig. Du må fullføre jobben du er i gang med. Vi får en tidlig scoring, og vi starter bra i andre omgang. Så slipper vi inn på en corner, og da snur psykologien i kampen, oppsummerer Kjetil Rekdal overfor TV 2.

Lars Sætra hadde vanskelig for å sette ord på hvordan det føltes for Godset-guttene.

– Det tror jeg ikke går, det var så utrolig deilig. Fy fader. Jeg har ikke ord, sier han til TV 2.​

Godset lå tynt an

Den 30. og siste serierunden kunne by på et nedrykksdrama uten like.

I praksis stod fire lag i fare for å rykke direkte ned: Start, Lillestrøm, Stabæk og Strømsgodset. Som krydder til det hele, møttes de to sistnevnte på Nadderud.

Start og Lillestrøm fikk hver sin drømmestart mot henholdsvis Haugesund og Kristiansund. Innen 16 minutter var begge de nedrykkstruede lagene i ledelsen.

Minuttet senere scoret Franck Boli på straffe for Stabæk, etter at Ola Brynhildsen hadde gått ned i duell med Jakob Glesnes. Dermed var drammenserne på nedrykksplass.

Urettferdig, slo ekspertene fast i FotballXtra.

– Jeg ser to-tre repriser, men jeg klarer ikke å se at Glesnes river ham ned, sa Ole Martin Årst.

– Det er ikke nok kontakt til å gi straffespark i den situasjonen. Man skal ikke gi straffe med den lille berøringen der. Brynhildsen går ekstremt lett i bakken, etter at Glesnes sikkert er i ham litt. Det der var salg på straffespark, fulgte Jesper Mathisen opp.

Gleden kortvarig for Stabæk

Drammenserne brukte imidlertid ikke lang tid på å svare. De satte raskt i gang fra en femmeter, og ballen endte hos Abdellaoue. «Mos» var sikker da han fikk muligheten, og sendte Godset opp på kvalikplass.

Stabæk på direkte nedrykk og Godset på kvalik var fasit da lagene gikk til pause. Resultatene la også press på Bodø/Glimt, som da bare var ett mål imot – av Rosenborg på Lerkendal – unna.

Godset under streken og fikk drømmemelding

Stabæk brukte ikke lang tid etter sidebyttet på å sende Godset under streken igjen. Jeppe Arctander Moe svingte inn et hjørnespark i det 54. minutt, og Aboubakar Keita banket Glesnes i duellen til ellevill jubel fra hjemmefansen.

Knapt før fortvilelsen hadde nådd de tilreisende Godset-supporterne, fikk de en gladmelding: David Akintola scoret i Haugesund. 1-1, og vips var Start under streken som følge av elendig målforskjell.

Ti minutter senere ble vondt til verre for sørlendingene. Ibrahima Wadji fosset forbi flere Start-spillere, og dunket ballen i mål.

– En fantastisk flott scoring, men veldig svakt forsvarsspill, konstaterte Mathisen.

Da Wadji satte sitt andre for dagen ti minutter senere, var det i praksis spikeren i kisten for sørlendingene. Senere økte Thomas Lehne Olsen Lillestrøms ledelse mot Lillestrøm. Da måtte Start enten snu kampen selv, eller håpe på at Strømsgodset skulle komme tilbake på Nadderud.

Strømsgodset kom tilbake med en sen scoring av «Mos». Start var imidlertid ikke i nærheten av å gjøre jobben selv, og må belage seg på Obosliga-fotball i 2019.

Lik TV 2 Sporten på Facebook