PÅ ÅRETS LAG: Erling Braut Håland, Mads Reginiussen, Birger Meling og Kristoffer Zachariassen er alle blant Jesper Mathisens utvalgte.
PÅ ÅRETS LAG: Erling Braut Håland, Mads Reginiussen, Birger Meling og Kristoffer Zachariassen er alle blant Jesper Mathisens utvalgte. Foto: NTB Scanpix

Årets lag i norsk fotball:

«Han har levert den råeste prestasjonen jeg har sett på år og dag»

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har satt opp det han mener er årets lag i norsk fotball i 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag klokken 17.30: Se FotballXtra på TV 2 Sport 2 eller Sumo!

Årets lag

4-4-2:
Keeper: André Hansen
Forsvar:
Taijo Teniste, Vegard Forren, Tore Reginiussen, Birger Meling
Midtbane: Eirik Hestad, Mads Reginiussen, Kristoffer Zachariassen, David Akintola
​Angrep:
Erling Braut Håland, Franck Boli

Benken: Sean McDermott, Vito Wormgoor, Gjermund Åsen, Amidou Diop, Fredrik Haugen, Kristoffer Løkberg og Martin Bjørnbak

Trener: Svein Maalen.

Vurdert av: Jesper Mathisen

Mathisen har ikke vurdert spillerne bare basert på deres prestasjoner i Eliteserien, men også hvordan de har gjort det i Europa og i cupen.

Keeper

André Hansen: Hvorfor er det ingen klubber fra de større ligaene i Europa som virkelig har gjort et forsøk på å hente den klart beste keeperen i Eliteserien? Det sliter jeg med å forstå, for det han har levert i 2018 har vært utrolig imponerende. To strafferedninger i en og samme kamp forteller egentlig alt, og i tillegg kan det legges til at dette skjedde i den viktigste kampen for Rosenborg i 2018. Han er den viktigste grunnen til at det ble suksess for Rosenborg også denne sesongen, og i tillegg til å være keeper på årets lag er han også «Årets Spiller 2018».

Forsvar

Taijo Teniste: Har levert stabilt gode prestasjoner både offensivt og defensivt i hele 2018. Var riktignok ute en periode etter hans stygge skade mot Start i Kristiansand, men med en gang han var frisk, var han tilbake på det samme nivået. En smart signering av Brann var da de hentet ham gratis fra Sogndal. Teniste har vært den beste høyrebacken i Eliteserien denne sesongen.

Vegard Forren: Vito Wormgoor var lenge selvskreven på årets lag, men det han og Brann har vist i siste halvdel av sesongen, har vært enormt skuffende.

Forren har derimot virkelig hevet seg siste halvdel av sesongen, og han har i mine øyne vært den beste midtstopperen i Eliteserien denne høsten. Når han er skjerpet og i form, er han ekstremt viktig for Molde både offensivt og defensivt, og om Molde skal ta gull i 2019 er de helt avhengig av at Forren leverer en stabil og god sesong som sjef i midtforsvaret.

Tore Reginiussen: Rosenborg har hatt et meget solid stopperpar denne sesongen. Sammen med Hansen, skal Hovland og Reginiussen ha mye av æren for at trønderne har vært så solide defensivt. 32-åringen har hintet om at han ikke har altfor mange år igjen å spille, men jeg håper han holder koken i mange år til. Kroppen hans ser ut til å fungere fint, og han er blitt en spiller Rosenborg er helt avhengig av. Jeg kåret han til årets spiller i Eliteserien 2017, men han når ikke helt opp dit i år. 2018 har uansett vært nok et strålende år for Reginiussen, og han har også levert solide landskamper de gangene han har fått sjansen.

Birger Meling: Han er ikke bare den klart beste backen i Eliteserien, men han er også det klare førstevalget for Lagerbäck og Norge. Det blir spennende å se hvor lenge Meling blir værende i Trondheim, for det er garantert interesse fra større klubber ute i Europa. Offensivt er Meling blitt en veldig viktig brikke for dagens RBK-lag, og åtte målgivende pasninger er absolutt godkjent på sine 27 kamper fra start i Eliteserien 2018.

Midtbane

Eirik Hestad: Fredrik Aursnes og Etzaz Hussain ble også vurdert til årets lag, men det er ingen tvil om at Hestad har vært Moldes beste spiller i 2018. I tillegg har han vært blant de aller beste spillerne i Eliteserien denne sesongen. 23-åringen utvikler seg for hver eneste sesong, og når jeg hører hvordan han jobber i treningshverdagen i Molde, er jeg veldig lite overrasket over akkurat det. Han kommer til å ta nye steg i tiden som kommer, og dem som kjenner ham best forteller om en spiller som ikke vil ha problemer med å tilpasse seg et høyere nivå. Se bare hvordan han leverte mot Zenit i kvaliken til Europa League! Hadde Lagerbäck sett det nivået han var på da, hadde han vært med i en av troppene til Norge i 2018. Han kommer garantert til å få sjansen i 2019. Om han fortsetter slik jeg tror, er veien kort til en større liga ...

Mads Reginiussen: Ni ganger har Reginiussen scoret for Ranheim denne sesongen, og det er enorme tall for en midtbanespiller. Slik Ranheim spiller er de helt avhengig av å ha indreløpere som fyller på i boksen, og det har både lillebror-Reginiussen og Løkberg gjort utallige ganger denne sesongen. Løkberg var også veldig nær å bli tatt ut på årets lag, men han må ta plass på benken.

Kristoffer Zachariassen: Zachariassen er motoren og rivjernet i Sarpsborg 08-laget som har tatt Europa med storm. Ja, de har skuffet i Eliteserien, men ingen i og rundt Sarpsborg 08 vil bry seg om det i årene som kommer. Det som står igjen etter 2018, er at de har oppnådd noe ingen trodde var mulig for et par sesonger siden. Det skal Zachariassen ha en stor del av æren for. I tillegg har han vært Sarpsborg sin beste spiller i Eliteserien denne sesongen. Når Geir Bakke og co setter inn sitt høye press er det bare å følge med på 24-åringen, for den frekvensen og kapasiteten han har er det få i Norge som er i nærheten av. Kan umulig være langt unna en Lagerbäck-tropp, og jeg tror han hadde passet ypperlig inn i måten Norge nå spiller på.

David Akintola: Haugesund har først og fremst gjort det bra i 2018 grunnet et solid kollektiv og en meget dyktig trener, men de har også hatt et par spillere som virkelig har stått frem. Grindheim, Tronstad, Wadji og Stølås har imponert meg, men det er Akintola som har imponert meg mest. Han har riktignok ikke holdt det samme nivået hele sesongen, men åtte mål og seks målgivende pasninger er meget bra, og det er synd for Haugesund at han drar tilbake til Midtjylland etter denne sesongen.

Angrep:

Erling Braut Håland: 12 mål og fire målgivende pasninger har det blitt i Eliteserien denne sesongen, og på sitt beste er han for god for dette nivået. Derfor var det en selvfølge at han ble solgt i sommer. RB Salzburg er en fantastisk klubb for unge spillere, og det blir spennende å følge Håland sin karriere videre. Om ikke hans karriere ender opp med spill i en av de største ligaene i Europa, samt mange kamper og mål for det norske landslaget, skjønner jeg ingenting. Han har også levert den råeste prestasjonen jeg har sett på år og dag i Eliteserien da han ødela hele Bergen og Brann på 20 minutter. Fire mål ble det på sønnen til Alf-Inge, og før denne kampen hadde Brann sluppet inn fem mål på 14 kamper!

Franck Boli: Stabæk har scoret 35 mål denne sesongen, og Boli har scoret 16 av de! På en eller annen måte klarte Inge Andre Olsen å forlenge kontrakten med sin superspiss for ikke lang tid siden, men selv om kontrakten er forlenget vil jeg tro det er godt med interesse fra andre klubber allerede i januar – og kanskje ligger det inne en klausul i kontrakten som sier noe om at han kan reise om det kommer et skikkelig bud? Han har vært Stabæks klart beste og viktigste spiller i høst. Hadde det ikke vært for ham, hadde Stabæk allerede vært klar for Obos-ligaen.

Benken:

Sean McDermott: Jeg spilte sammen med McDermott for en god del år siden, men så aldri på han som en veldig god keeper. Jeg tok feil. Det han har levert i 2018 har vært fantastisk, og hadde det ikke vært for at André Hansen er i en helt egen liga hadde jeg valgt den sympatiske 25-åringen som keeper på årets lag.

Vito Wormgoor: Da Brann hadde en luke på syv poeng trodde jeg Brann skulle ta gull, for da så Wormgoor og Brann utrolig solide ut. Men siste halvdel av sesongen har vært skuffende både for Wormgoor og Brann, og derfor får han bare plass på benken. Brann-kapteinen har riktignok spilt med en del smerter i enkelte kamper i høst, men den største grunnen til at Brann har falt sammen defensivt, tror jeg er at Sivert Heltne Nilsen dro. Før han ble solgt til Horsens slapp Brann nesten ikke inn inn mål og de slapp nesten ikke til sjanser, og mye av grunnen til det var den jobben sønnen til Lars Arne Nilsen gjorde foran sine to midtstoppere. Med Heltne Nilsen på laget slapp Brann inn ti mål på 15 kamper, mens uten han har de sluppet inn 21 mål på 14 kamper.

Martin Bjørnbak: Har vært blant Bodø/Glimt sine beste spillere i stort sett alle kamper denne sesongen, og hadde det ikke vært for han tror jeg de hadde spilt i Obos-ligaen i 2019. Han har vokst med oppgaven som lederen i de bakre rekker hos Kjetil Knutsen og co, og Bodø/Glimt vil nok motta nye bud på sin beste midtstopper denne vinteren ...

Kristoffer Løkberg: Spiller i Brann neste sesong, og det er fullt fortjent at han får muligheten i en stor klubb etter det han har levert denne sesongen. En strålende fyr både på og utenfor banen. Det er nok som mener han burde være inne på årets lag. Seks mål og seks målgivende pasninger er meget solide tall, og i tillegg har han gjort en enorm jobb for kollektivet Ranheim når de har forsvart seg.

Fredrik Haugen: Fire mål og tre målgivende pasninger har det blitt for Haugen i 2018, og det er under det jeg forventet fra Brann sin kreative midtbanespiller. På sitt beste er han fantastisk å se på, og han scorer som alltid høyt på diverse spillerbørser. Han har utviklet seg i duellspillet og har levert på et veldig høyt nivå også denne sesongen, men jeg mener han var enda bedre i fjor.

Amidou Diop: KBKs Patrick Vieira! Spilte ingen viktig rolle for Christian Michelsen og co frem til i sommer, men etter at han tok plass sentralt på midtbanen i 4-3-3 har han vært helt enorm. Han har vært best eller blant de beste i stort sett alle kampene han har spilt siden da, og selv om Kristiansund på mange måter først og fremst er et solid kollektiv finnes det også spillere her som virkelig har imponert i 2018. Sean McDermott er allerede nevnt, og Dan Peter Ulvestad er en annen spiller som virkelig har imponert meg denne sesongen med solid spill defensivt og et par viktige scoringer offensivt.

Gjermund Åsen: Ti målgivende pasninger og to mål er fine tall for Åsen med tanke på at kun har spilt tjue kamper denne sesongen. Om han hadde fått ti kamper til, er jeg ganske sikker på at han hadde vært med på årets lag. Tromsø har variert fra det helt fantastiske det helt begredelige i 2018, og noe av grunnen til det er at Åsen har hatt en trøblete sesong med sine skader.

Årets trener

Svein Maalen: Han rykket opp med et lag som endte på 4.plass i Obos-ligaen sist sesong, og alle dømte de naturligvis nord og ned før sesongen. Det gjorde vi fordi vi så på budsjettet til Ranheim, hvordan de presterte i Obos-ligaen sist sesong og fordi Ranheim driver klubb på en måte som ingen andre gjør i Eliteserien. Maalen har satt sammen et lag for knapper og glansbilder, og de har til tider herjet i Eliteserien. En ting er at de har tatt mye poeng og ender på en pen plassering, men måten de har gjort det på, er det som har imponert meg mest – for en sjarmerende gjeng både på og utenfor banen! De har spilt underholdende fotball uansett hvem de har møtt, og Maalen gir alltid spillerne sine beskjed om å ha fokus på sitt eget spill – for det er ingen i Ranheim som er i tvil om hvordan de skal spille. Han er ekstremt nøye og grundig, og det er godfot-teori hele veien. Han ufarliggjør alt, og slik har det sett ut når Ranheim har spilt fotball denne sesongen. De har scoret mange fantastiske mål etter angrepsspill som har inneholdt doble overhopp, triple overhopp, helspark og kanonkuler i krysset. Jeg er rett og slett blitt glad i Ranheim. Med tanke på hva vi forventet før sesongen, er det ingen som har imponert mer.

Så er det sikkert enkelte som mener at Christian Michelsen og Eirik Horneland burde få denne tittelen, men for meg er det ingen tvil.