ALLE SLITER: Kevin de Bruyne, Paul Pogba, Kieran Trippier og Eden Hazard utgjør under ti prosent av alle toppklubbenes VM-helter som har vært ute med skade denne Premier League-sesongen.
ALLE SLITER: Kevin de Bruyne, Paul Pogba, Kieran Trippier og Eden Hazard utgjør under ti prosent av alle toppklubbenes VM-helter som har vært ute med skade denne Premier League-sesongen. Foto: Scanpix/montasje

VM-stjernenes skadekrise: – Frykter det bare blir verre

51 av 84 Premier League-spillere som deltok i utslagsrundene i VM har vært ute med skade så langt denne sesongen. Hos topp seks-klubbene har 41 av 60 fått føle mesterskapets vrede så langt i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League igjen i helgen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Lørdag returnerer Premier League-fotballen etter to ukers pause, og nå skal man inn i en fire måneders lang periode uten avbrudd med landslagsfotball.

I anledning dette har den engelske storavisen The Times sett nærmere på skadestatistikken for spillere som var involvert i sluttspillrunden i fotball-VM i sommer, og funnet store tall å bite seg merke i.

Av de 84 spillerne i Premier League som spilte fotball-VM, har 51 av dem (60,7 prosent) vært rammet av skader i løpet av Premier League-sesongens tre første måneder. For toppklubbene er tallet 41 av 60 (68,3 prosent), og det er stort sett lysker, lår og knær som får kjørt seg.

– Jeg er ikke overrasket over en økende mengde belastningsskader, spesielt etter mesterskap. For at dagens elitespillere skal unngå denne typen skader må man ha en muskulatur som tåler veldig mye. I tillegg bruker mange spillere flere døgn på å restituere seg etter kamper. Man kan også tro man er klar til kamp igjen, og så er man per definisjon skadet eller i ferd med å bli skadet, sier Simen Stamsø Møller.

TV 2-ekspert: – Frykter det blir verre
TV 2s fotballkommentator- og-ekspert registrerer at toppklubbene allerede har vært hardt rammet,og ser ikke for seg at det videre kampprogrammet - ni Premier League-runder, to Champions League-kamper og en ligacupkamp for de heftigst involverte fra denne helgen og til og med 1. nyttårsdag - vil gjøre statistikken til lystigere lesning.

TV 2-ekspert: Simen Stamsø Møller er TV 2s fotballkommentator- og ekspert.
TV 2-ekspert: Simen Stamsø Møller er TV 2s fotballkommentator- og ekspert. Foto: Daniel S. Lauten, TV 2

– Jeg frykter at dette bare blir verre. Det er nå i desember den verste belastningen kommer. Og med den knallharde konkurransen i toppen av Premier League kommer nok mange spillere og managere til å være for kjappe med friskmeldingene, sier Stamsø Møller.

Totalt har altså over 60 prosent av alle Premier League-spillerne som var med på å gå videre i VM vært ute med skader og diverse smeller, i det som The Times har regnet seg frem til å være totalt 1753 dager - mer enn fire og et halvt år tilsammen.

– Det er ikke uvanlig å se mye skader på dette stadiet av sesongen, og det er vanligst hos større klubber på grunn av deres europeiske kamper, men dette er en ganske høy prosentandel over hele linjer, sier tidligere Liverpool- og Bolton-fysioterapeut og nåværende foreleser i sportsmedisin ved Universitetet i Central Lancashire, Mark Leather, til The Times.

Tottenham, som lørdag møter Chelsea til storkamp på Wembley, er det laget som har vært antallmessig hardest rammet av topp seks-klubbene, med større eller mindre skader på hele ni av elleve spillere som gikk videre fra gruppespillet i VM. Allikevel vil ikke TV 2s ekspert kritisere verken Spurs eller kliubbene generelt, og gir i stedet førstnevnte ros for behandlingen av spesielt én mann den siste tiden.

– Det er helt sikkert store individuelle forskjeller, så det blir for generelt å vurdere om belastningen burde vært vurdert annerledes. Pochettino har for eksempel skånet Christian Eriksen i det siste. Det ville han aldri gjort dersom spilleren var 100%. Mange andre trenere ville nok ha definert Eriksen som tilgjengelig for spill og risikert en langtidsskade, sier Stamsø Møller.

Mange mykvevsskader knyttet til overbelastning
Andre stjerner som har vært ute er blant andre Eden Hazard, Kevin de Bruyne og Romelu Lukaku, alle stjerner i Belgia-laget som tok VM-bronse, mens det også er verdt å merke seg at kun seks mann i England-troppen på 23 som spilte like mange kamper, har holdt seg skadefrie. (Harry Kane, Marcus Rashford, John Stones, Gary Cahill og de to keeperne Jordan Pickford og Jack Butland.)

– Det som skjer er at VM fjerner både det som er av hviletid etter sesongen og pre-season-treningen, og det er betingelser som spillernes kropper er vant til. Vanligvis ville de hatt seks-syv uker borte fra fellestrening, kun med ansvar for seg selv, før de deretter ville gått inn i et seksukers løp med klubbene, forklarer Leather.

Den tidligere Premier Legaue-fysioterapeuten setter også ord på hva som rent medisinsk skjer med spillerne når de da ikke har fått den riktige oppladningen til sesongen.

– Det er åpenbart mange mykvevsskader, som vil være knyttet til overbelastning. Hamstring-skader, legger, lysker og problemer med muskler i lavere mageregion kan relateres til tretthet, sier han.

Psykologisk -, mekanisk - og nervetretthet
Enkelte av skadene som har oppstått hos VM-spillerne handler ikke om muskelskader, men for eksempel overtråkker eller andre skader påvirket av ytre omstendigheter.

– Når spillere er trøtte, beveger de sine nevromuskulære beskyttelsesmekanismer sakte, og responderer og reagerer annerledes på ting. Spillerne kan tråkke over i situasjoner der sentralnervesystemet normalt vil korrigere handlingen, sier Leather, og sammenligner det hele med en helt hverdagslig situasjon som de fleste kan relatere seg til:

– Hvis du kjører bil, og bilen foran deg plutselig bremser, så er det slik at du selv kaster deg på bremsen om du er våken. Hvis du føler det sløv, kan det oppstå en ulykke. Når du er utmattet, påvirker det evnen din til å ta avgjørelser. Man gjør dårligere og saktere avgjørelser. Skal jeg gå etter den ballen? Skal jeg ikke?

– Det er tre områder innenfor tretthet. Psykologisk -, mekanisk - og nervetretthet. Hver for seg kan alle disse skape problemer, men med en kombinasjon av to eller tre av disse, så er personen det er snakk om mer utsatt for skade. Spesielt hvis du har spilt fotball sammenhengende i 12-18 måneder, sier Leather.

En ting kan gjøre at klubbene sparer, men TV 2s ekspert tviler
Tallene fra The Times' undersøkelse viser at 15 av de 84 spillerne som har pådratt seg skader, også har blitt skade flere ganger. Både Kevin de Bruyne (Belgia) og Benjamin Mendy (Frankrike) har returnert etter skade for Manchester City for deretter å måtte stå over på ny.

Inn i en enorm periode med to kamper i uken i en og en halv måned fremover, spår Simen Stamø Møller at belastningne på de beste spillerne hos de store klubbene vil fortsette. Kun ett element kan påvirke nettopp det, mener han.

– Kanskje det store spriket vi ser i kvalitet mellom topp- og bunnsjiktet i ligaen gjør at flere tar sjansen på å spare slitne nøkkelspillere, og likevel være trygge på å vinne kamper, i stedet for å risikere at de blir skadet. Men jeg tviler, sier TV 2s fotballekspert.

Se Premier League igjen i helgen på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!