MINDRE JUBEL I 2019?: Alexander Kristoff.
MINDRE JUBEL I 2019?: Alexander Kristoff. Foto: Laurent Cipriani

Ikke bare er Gaviria en raskere spurter. Han vil kreve Kristoffs hjelpere

Fernando Gaviria kupper Alexander Kristoffs kapteinsrolle, og er ikke kjent for å gi ved dørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UAE Emirates overgangen til spurtkometen Fernando Gaviria har vært en realitet en god stund.

Om lagbyttet er fordøyd blant sykkelkjennere tar det nok mer tid blant hans nye lagkamerater og støtteapparat som skal samles om felles målsettinger i 2019.

Etter en skuffende sesong med bare 17 seirer, hvorav seks på øverste nivå, tar UAE tak og gjør i tillegg endringer i støtteapparatet.

Nylig ble de to australske sportsdirektørene Neil Stephens og Alan Peiper ansatt. De to har lang fartstid i sporten som både ryttere og direktører. Stephens forlater Michelton- Scott etter en angivelig konflikt med lagets sportsdirektør Matt White, og Peiper kommer fra storlaget BMC, som fra neste år fusjoneres med polske CCC.

Fra tiden i BMC har Peiper jobbet med mange stjerner, inkludert Alexander Kristoff som syklet i BMC i 2010 og 2011 (riktignok uten særlig suksess). Forhåpentligvis for UAE vil endringer i støtteapparatet bidra til å realisere et uforløst potensial.

Så langt er Alexander Kristoff UAEs best rangerte rytter med romslig plass i rollen som kaptein i klassikerne og Tour de France.

Med Gavira sin inntreden er det lett å forstå at hverdagen blir en annen for nordmannen. Ikke bare er Gaviria en raskere spurter, han er også en person som vil kreve at de hjelperytterne som ble bygget rundt Kristoff nå sentreres over på han. Gaviria er kjent for ikke å gi ved dørene.

Allerede i 2017- i sitt andre år som proff – utfordret han sin daværende lagkamerat Marcel Kittel og lagledelsen i Quickstep på at han burde bli lagets spurter i Tour de France det året. Det gjorde han ved åpnet og ærlig hevde at han var en bedre rytter enn spurtstjernen Kittel! Kanskje var det akkurat det Kittel trengte. Tyskeren reiste hjem fra Touren det året med hele fem etappeseirer.

Poenget er allikevel at unggutten Gaviria er en type som ikke er redd for å snakke sin sak og hevde seg overfor det etablerte. At han den gang snakket seg selv opp mot Kittel forteller om en rytter som kommer til UAE for å ta- ikke gi.

SEIERSVANT: Fernando Gaviria - her under årets Tour de France.
SEIERSVANT: Fernando Gaviria - her under årets Tour de France. Foto: Marco Bertorello

Om Kristoff og Gaviria kjører sammen i Touren blir det med Kristoff som opptrekker. Om Kristoff skal gjøre en god jobb som opptrekker, krever det at de jobber mye sammen. I så fall må Kristoff mentalt innstille seg på en rolle som etablert hjelperytter, noe som er lite realistisk.

Hvordan Kristoff og laget vil løse situasjonen gjenstår å se.

Det mest sannsynlige er at Gaviria og Kristoff satser på hver sin front med færreste mulig ritt sammen. Tour de France henger i så fall i en tynn tråd for Kristoff. I klassikerne vil Kristoff fremdeles ha et godt tak på kapteinsrollen.

Statistikken fra tøffe endagsritt viser at Kristoff foreløpig har overtak over Gaviria.

Siden 2016 har de to møttes i VM i Qatar (2016), VM Bergen (2017), Eschborn- Frankfurt (2017 og 2018), Milano-San Remo (2016 og 2017) og Gent-Wevelgem (2017). Tar vi bort Gent-Wevelgem i 2017 (hvor Gaviria ble nummer ni og Kristoff 73), har Kristoff vært foran Gaviria i samtlige endagsritt.

Av de sju endagsrittene hvor minst én hevdet seg topp- ti er det i Milano-San Remo i 2017, og VM i Bergen samme året at de to var nærmest samme resultat. I Milano-San Remo ble Kristoff fire og Gaviria fem. I VM i Bergen ble Kristoff nummer to med Gaviria inn på samme tid og en åttendeplass.

Styrkeforholdet mellom de to i seige endagsritt over 250 kilometer viser altså at Kristoff så langt er bedre enn Gaviria. Samtidig viser statistikken at Gaviria er i utvikling. 24 åringen har bare tre sesonger på øverste proffnivå, men viser at han innehar den unike kombinasjonen av å være en av feltets raskeste spurtere med kapasitet for seige endagsritt.

Statistikken for etapperitt viser derimot klar fordel Gaviria.

I samme periode har de to møttes i etapperittene Storbritannia, California, Sveits og Frankrike rundt. I løpet av disse rittene har en av de vært topp ti på 18 etapper med Gaviria foran Kristoff på tolv av etappene. Hva gjelder antall seire i 2017 og 2018 står Kristoff med 14 mot Gaviria sine 23. Statistikken taler derfor for at UAE i 2019 har fått en ny kaptein i 24 år gamle Gaviria.

Men en skal ikke se blindt på statistikken. Det er nyanser som ikke kommer frem gjennom statistikk og resultater, som for eksempel at Gaviria slet med en skade han pådro seg i årets Tirreno-Adriatico som tvang han ut av Milano-San Remo og ødela for hans satsing på klassikerne. Statistikken kunne altså sette enda bedre ut sammenlignet med Kristoff.

Men velt og uhell er en del av helheten, og Kristoff sin solide evne til å unngå problemer og velt er en god egenskap.

Resultatstatistikken viser dessuten ikke hele bildet til hva som bidro til at Gaviria stadig slo Kristoff. Skyldes det utelukkende individuell fysisk kapasitet og mental styrke eller bidrar lagarbeidet til den store forskjellen?

Ja, Gaviria er rask og en rytter på vei opp og frem. Men i tillegg var han i et lag med det beste spurtopptrekket.

Det er ikke gitt at unge Gaviria fortsetter utviklingen som seiermaskin i UAE uten de samme nøkkelrytterne som hjalp han til suksess i Quickstep. Marcel Kittel-exiten fra Quickstep til Katusha er etterfulgt av seiertørke og frustrasjon. Kan det samme skje med Gaviria?

En viktig bidragsrytter for Gaviria var Maximilliano Richeze. Den smarte argentineren ryktes en stund å være en del av reisefølge til UAE, men ble værende i Quickstep- Floors (neste år Deceuninck-Quickstep).

Kanskje var det viktigere for Quickstep å beholde de erfarne og sterke hjelperytterne enn selve spurtkapteinen? For se opp for Richeze og vinnerskallene fra Quickstep i 2019. Da vil de på nytt samle seg rundt lagets talenter.

En av disse er italienske Elia Viviani, som var årets mestvinnende rytter med 18 seirer. Bak Viviani har det belgiske laget fremadstormende spurttalenter som nederlandske Fabio Jakobsen og colombianeren Alvaro Hodeg. Ikke sikkert Quickstep vil savne Fernando Gaviria.

Mads!