VANT FA-CUPEN: Ruud Gullit kunne løfte FA-cuptrofeet som Chelsea-manager.
VANT FA-CUPEN: Ruud Gullit kunne løfte FA-cuptrofeet som Chelsea-manager. Foto: Rebecca Naden

Gullit ble kalt grådig og arrogant – nå snakker han ut om Chelsea-romansen som brast

Chelsea-helten fikk sparken som manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ruud Gullit var en av de første superstjernene som virkelig satte fart på Premier League.

I Chelsea ble nederlenderen den store helten, så skar det seg. På vei ut ble Gullit kalt både grådig og arrogant.

I 1998 – i sin andre sesong som Chelsea-trener – fikk Gullit sparken fra klubben han hadde blitt heltedyrket i som spiller i bare et par sesonger tidligere.

Daværende Chelsea-styreleder Ken Bates la ikke skjul på at han oppfattet Gullit som en arrogant trener – og var krystallklar på at han ba om for mye penger for å forlenge kontrakten.

LES OGSÅ: Chelsea-helt legger opp - og forteller om Mourinho-øyeblikk som endret alt

Det endte med at Gullit forsvant ut portene på Stamford Bridge og i stedet overtok Newcastle året etter.

Nå, 20 år etter, letter Gullit på sløret overfor TV 2 Sporten om hva som virkelig skjedde.

– Du ble beskyldt for å være arrogant og opptatt av penger?

– Jeg gjorde en god jobb! Det er det dårlige med å forhandle selv. Om du har en mann som sier det for deg, at «hør her, han har gjort en god jobb, han vant FA-Cupen: Burde han ikke få litt mer i lønn?», så er det helt normalt. Men jeg gjorde det selv. Men jeg spurte ikke når vi tapte – jeg spurte når vi vant. Og det ville ikke Chelsea, selv om de fant ut senere at det ikke ville vært så dumt, sier Ruud Gullit til TV 2 Sporten.

Husker du Ruud Gullits legendariske sveis? Plutselig scoret en look-a-like i Premier League:

Revolusjonerte engelsk fotball

Han ble hentet til Chelsea på free transfer sommeren 1995. Selv om Chelsea ikke betalte overgangssum for Gullit, var overgangen av den sjeldne sorten. Gullit hadde i flere år vært en av Europas beste spillere og var en av de første superstjernene som tok veien fra Italia til England.

Til å begynne med var han faktisk spillende trener. I dag er han ikke i tvil om at det er helt utenkelig i en Premier League-klubb.

– Det ville vært nesten umulig å gjøre i dag. Jeg gjorde det bare i et par måneder før jeg tok meg selv til side, sier han.

Selv om pengebruken i England for alvor tok av først noen år seinere, var Gullit-epoken langt på vei starten på galskapen i England.

– Engelsk fotball trengte en omstilling. De trengte eksempler for å komme i posisjon. Spillere som Bergkamp, Cantona og Klinsmann kom alle til England. Det hjalp ligaen til å bli bedre og bedre, minnes Ruud Gullit.

Han legger ikke skjul på at det var pengene som trakk spillerne til England i førsteomgang. Lenge hadde pengene vært i Italia, men der var det bare lov å ha tre spillere. I England var det åpnere grenser.

Til slutt tok det helt av. Siden Roman Abramovitsj tok over Chelsea i 2003, har det eksplodert økonomisk i engelsk fotball.

– Premier League er kanskje ikke den beste ligaen. Men det er den mest spennende, sier Ruud Gullit.

– Hva med den økonomiske utviklingen - er det mulig å gjøre noe med den?

– I mine dager tror jeg at jeg tjente rundt sju millioner euro. Jeg var den som tjente mest. Det sa det da, og jeg synes fortsatt at det er latterlig mye penger. Men er fotball den største sporten i verden? Ja. Gjør det mange folk glad? Ja. Vil alle være en del av det? Ja. Men hvem er egentlig jeg til å si noe om det, sier Ruud Gullit og ler litt av det hele, vel vitende om at han selv tjente fett som fotballspiller.


Er fortsatt Chelsea-fan

Selv om Ruud Gullit fikk sparken i Chelsea, er båndene fortsatt sterke til klubben. Gullit er klar på at han ser på seg selv som en Chelsea-fan.

Og selv om det var i Milan han virkelig herjet og vant titler, har han tidligere uttalt at det var i Chelsea at han virkelig trivdes aller best.

– I Milan var det kun hardt arbeid. Det var vinne, vinne, vinne, vinne som talte. Det var veldig seriøst. Sånn sett var det min beste periode som profesjonell, fordi vi vant alt og sånn. Men om målet var å like fotballen, så var det Chelsea. Der kunne jeg bruke all erfaringen jeg hadde og spille den fotballen jeg likte. Det var ikke så mye press på å vinne heller. Om vi spilte uavgjort med Milan, så brøt helvetet løs, minnes Gullit.

– Tenker du på det som positivt eller negativt?

– Som profesjonell er det en positiv ting fordi du vil vinne. Etter karrieren vil du si at du ikke angrer på noe og at du gjorde alt du kunne, sier Gullit.

– Skulle du ønske at Chelsea-perioden varte lenger?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg hadde en fin tid der, sier Gullit.

– Angrer du på noe fra karrieren din?

– Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Jeg fikk ut alt jeg kunne fra min karriere, også individuelt. Jeg ble kåret til den beste spilleren i verden var med på å vinne trofeer. Jeg kan ikke angre på noe da, sier mannen som scoret 1-0-målet da Nederland vant fotball-EM i 1988.

I videovinduet under kan du se video av den knallharde headingen til Gullit - og ikke minst høre hans tanker om Marco van Bastens vanvittige scoring til 2-0: