UTESTENGT: Galina Visjnevskaja er blant de ni kasakhstanerne som er midlertidig utestengt.
UTESTENGT: Galina Visjnevskaja er blant de ni kasakhstanerne som er midlertidig utestengt. Foto: Robert Henriksson

Ni skiskyttere utestengt etter mistanke om doping

Hele ni skiskyttere fra Kasakhstan utestengt etter dopingmistanke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) opplyser torsdag at hele ni kasakhstanske skiskyttere er midlertidig utestengt.

Galina Visjnevskaja, Alina Raikova, Darja Klimina-Usanova, Olga Poltoranina, Jan Savitskij, Maxim Braun, Anna Kistanova, Anton Pantov og Vassiliy Podkorytov får ikke delta i IBUs konkurranser.

Seks av de suspenderte utøverne konkurrerte under OL i Pyeongchang, inkludert alle fire kvinnene. Det ble imidlertid ingen medaljejubel for Kasakhstan i OL.

– Det er veldig mange kjente navn for oss som er i idretten. Det er jo noen overraskelser, sier skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen, som la opp etter forrige sesong.

Olga Poltoranina er gift med langrennsløper Aleksej Poltaranin.

– Det reagerte både jeg og Darja (Domratsjeva, Bjørndalens kone) på. Pantov har gått i verdenscupen i flere år, sier Bjørndalen.

– IBU gjør konkrete ting

Det internasjonale skiskytterforbundet skriver at suspensjonene kommer for at «rettferdige konkurranser ikke skal bli berørt av risikoen for dopingsanksjoner».

– Dette viser at IBU gjør konkrete ting. Og det er jo IBU som suspenderer dem fra rennene, ikke noen andre. Jeg tolker det som at de gjør aktive tiltak, sier Ole Einar Bjørndalen.

Østerriksk politi hadde razzia på det kasakhstanske lagets hotell under VM i 2017 etter å ha funnet medisinsk utstyr og lagets gjenstander blant søppelet.

– De har ikke noe mer dårlig rykte enn noen andre nasjoner, men de har jo sine mistanker. Det er også gjort to razziaer mot laget. Det er nok en grunn til det, så får vi håpe de klarer å finne noen fakta, sier Bjørndalen.

– Bare mistanker

Under verdenscupen i Anterselva i januar i år var det en ny razzia mot laget.

– Når ni løpere suspenderes samtidig, tenker du da at det er snakk om systematisk doping?

– Ja, det er jo det første man tenker på når det er så mange. Men igjen, det er foreløpig bare mistanker. De er utestengt fra å delta i renn, ikke dømt for noe enda. Det er viktig å skille det, sier Bjørndalen.

Suspensjonene kommer som følge av etterforskingen av IBU i Østerrike og Italia. Tidligere i år ble IBU anklaget for å ha skjult doping.

Korrupsjonsanklagene fikk norske Anders Besseberg, som var president i UBI, til å trekke seg. Det ble etterforsket korrupsjon på 2,3 millioner kroner.