TØFFE TAK: Stefan Johansen (til høyre) og Fulham fikk kjørt seg mot Raheem Sterling og Manchester City på Etihad.
TØFFE TAK: Stefan Johansen (til høyre) og Fulham fikk kjørt seg mot Raheem Sterling og Manchester City på Etihad. Foto: Oli Scarff/AP

Landslagsspillerne hyller «maskinlaget» Manchester City: – Ekstreme og enorme

– Det føltes som om de var tre spillere mer enn oss på banen, sier landslagskaptein Stefan Johansen. Han er bare en av flere på det norske landslaget som nå skryter uhemmet av Premier League-leder Manchester City.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League igjen i helgen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Manchester City stormer videre, og virker til å ha tatt ytterligere steg siden forrige sesong. Etter tolv Premier League-runder er Pep Guardiolas regjerende mestere i ferd med å overgå forrige sesongs vanvittige prestasjoner, og de lyseblå leder ligaen med to poeng på nærmeste utfordrer Liverpool.

Flere av spillerne på det norske landslaget har den siste tiden fått erfare dem i kamp mot eget lag, og de er samstemte om at motstanden de har møtt er blant det ypperste som går an å møte i verdensfotballen i dag.

Stefan Johansen, som fikk sin første kamp fra start på øverste nivå og spilte hele kampen da City slo Fulham 3-0 på Etihad i september, har aldri før møtt noen på så høyt nivå.

– Det er uten tvil det beste laget jeg noen gang har møtt. Det føltes som om de var tre spillere mer enn oss på banen. De var ekstreme. Det blir jo vanskelig for oss når vi gir bort et mål etter så få sekunder når vi har en tydelig plan, men generelt gjennom hele kampen viste de ekstreme ferdigheter. Den jobben de gjør sammen som lag var en god læring. De var enorme, sier landslagskapteinen til TV 2 i forbindelse med årets siste landslagssamling i Nations League.

Les også: Johansen ble sjokkert over Ranieri-ansettelsen

– City hvassere enn Liverpool
Forrige Premier League-runde møtte Johansen også Liverpool, som akkurat nå ser ut til å være Citys nærmeste rivaler i tittelkampen i Premier League. Johansen fikk seks minutter i 0-2-tapet på Anfield også, men ble ikke like skremt av det hans lag møtte i den kampen.

– Jeg følte ikke at de var på det samme nivået som City, i hvert fall ikke i den kampen. City var nok noen hakk hvassere enn dem, men de har nok et gir til å gå på. Det følte i hvert fall jeg i den kampen, sier 27-åringen.

Samtidig innrømmer den tidligere Celtic-spilleren at det å spille kamp på Anfield var stort. Han er nemlig vokst opp som Liverpool-supporter, og selv om det ble tap mot kompis og tidligere lagkamerat Virgil van Dijk, som han hadde en avtale med etter kampen, var opplevelsen stor for Johansen.

– Det var veldig gøy, i hvert fall for meg som har vært Liverpool-supporter opp gjennom årene. Det har gått litt mer bort når man er i sirkuset, selv om det var gøy å få minutter på Anfield og gøy å spille mot ham. Det er første gang siden vi dro fra Celtic. Selv om vi tapte, var det artig. Familien var over og bodde hjemme hos dem, og vi skulle møtes etter kampen, forteller midtbanespilleren.

«Perry»: – Litt av det mantraet vi også har

En annen som har latt seg imponere av Pep Guardiola og det han holder på med, er landslagets assistenttrener Per Joar Hansen. Han følger nøye med på utviklingen i fotballen, og drar klare paralleller til det City lykkes med og det som er ambisjonen hos laget han selv er medansvarlig for.

– Det er et skyhøyt nivå. Det er vanvittig imponerende å se hvordan de spiller fotball. Med tanke på det som Lars snakker mye om med «løp uten ball», så er det mange som ofte ser på antall pasninger som Manchester City har i løpet av en kamp, men hvis man også ser på løpskraften i laget, som begynner på topp med Agüero og co., og ser hvordan de løper for hverandre, så er det fantastisk imponerende. I tillegg har de selvsagt ferdigheter på øverste hylle, for de henter jo spillere fra øverste hylle, så den kombinasjonen er vanskelig å slå, sier Hansen.

Han har latt seg imponere over Guardiola, som har erobret England etter å ha gjort det samme både i Spania og Tyskland allerede.

– De har en trener som er veldig flink til å sette dette her i system. Det har han vist. Dette er vel det tredje-fjerde europeiske laget han bygger gjennom sin filosofi, men hvis man følger med på Guardiola og hva han har mest fokus på, så er det løping uten ball. Hvis du ikke løper, så får du ikke spille verken i City eller i Barcelona eller i noen av de klubbene han har hatt. Det er litt av det mantraet vi også har her. Løp uten ball er avgjørende i dagens internasjonale fotball, gjentar han.​

«Moi»: – Fremstår like sterke som i fjor
Johansen er ikke den eneste nordmannen som har fått kjørt seg i et midtbaneledd mot fotrappe Manchester City-spillere denne sesongen. Mohamed Elyounoussi spilte 17 minutter da Southampton tapte 1-6 på Etihad tidligere denne måneden, i en kamp de lyseblå ledet 3-0 allerede før 20 minutter var spilt.

– De slappet ikke av etter at de hadde scoret tre mål. De peiset på fremover. Det var ikke en lett kamp, men vi er det laget som har hatt flest sjanser mot dem i år. Men der igjen så svikter vi foran mål. Vi har ikke vært effektive nok. Vi kunne fort ha scoret flere mål, men City kommer nok til å ta det i år igjen, ja, sier 24-åringen.

Kantspilleren møtte også de lyseblå forrige sesong, da som Basel-spiller - og scoret sågar mål på Etihad i Champions League - og kan sammenligne direkte hvorvidt de er blitt enda bedre.

– De fremstår like sterke som i fjor. De har enormt med spissferdigheter, fysikk, fart og en trener som er verdensklasse og som gjør spillerne enda bedre, forklarer «Moi».

Nordtveit om forskjellen fra 2015 til nå: – Store steg
Også Håvard Nordtveit har vært overfor Premier League-lederen denne sesongen, etter møtet med Hoffenheim i Champions League. Midtstopperen har også spilt mot dem flere ganger tidligere, blant annet i Champions League i 2015, og mener utviklingen er formidabel.

– De er veldig gode. De er et maskinlag som har noen offensive kvaliteter som egentlig er ute av denne verden. Jeg har vært heldig og spilt mot dem flere ganger. Da jeg var i Gladbach var vi også i Champions League-gruppe med City, og det var akkurat da Pep hadde tatt over etter å ha kommet fra Bayern. De har tatt veldig gode steg og svære steg siden hva de gjorde på den tiden, sier han.

Se Premier League igjen i helgen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!