VINNER IGJEN: Her jubler RBK-spillerne etter 4-0 mot Molde på Lerkendal. (fv) Anders Trondsen, Yann-Erik de Lanlay, Even Hovland, Rafik Zekhnini, Anders Konradsen, Birger Meling, Pål André Helland og Tore Reginiussen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
VINNER IGJEN: Her jubler RBK-spillerne etter 4-0 mot Molde på Lerkendal. (fv) Anders Trondsen, Yann-Erik de Lanlay, Even Hovland, Rafik Zekhnini, Anders Konradsen, Birger Meling, Pål André Helland og Tore Reginiussen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Wold, Ole Martin

«Trønderne» på landslaget om RBK-kritikken:

– Jeg vet ikke hvor dårlige de andre er med tanke på all den dritten vi får

Kritikken hagler mot et Rosenborg-lag som har sikret seg gull, leder serien med sju poeng og som er klare for cupfinalen. De norske landslagsspillerne som kjenner klubben best er delt i synet på kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se FotballXtra på TV 2 Sumo lørdag fra 17.30!

Landslagssesongen er over, og Norge har hatt sitt beste resultatmessige fotballår siden 1929. I den hjemlige fotballen gjenstår imidlertid to helger, der Rosenborg først skal få beviset på at de er Norges beste fotballag i år igjen når gullmedaljene deles ut lørdag, før de helgen etter drar til Ullevaal for å spille cupfinale mot Strømsgodset.

Til tross for det som ser ut til å bli seriegull med alt fra fire til sju poengs margin til sølvet, og en potensiell double om man skulle vinne cupfinalen, har det allikevel vært mye kritikk mot laget denne sesongen.

TV 2 har i løpet av landslagsoppholdet tatt en prat med en del av dem i det norske A-landslaget som kjenner RBK-miljøet best og spurt om deres meninger rundt kritikken som har forekommet.

– Jeg vet ikke hvor dårlige de andre er med tanke på all den dritten vi får, men sånn er det nå. Det er en del av det å være i Rosenborg. Du skal helst vinne med en tre-fire mål og det skal være blendende hele veien. Men vi har nå i hvert fall vist at til og med på de dagene der ting ikke flyter, så greier vi å dra i land seire. Det er en fryktelig sterk gruppe. Vi gjør det som kreves for å vinne, og det er jeg veldig fornøyd med i løpet av høsten her, sier Birger Solberg Meling.

Les også: De reiste til England som juniorer: – Jeg ble voksen der

– Vi er de første til å rekke opp hendene
Venstrebacken har spilt 27 av 29 kamper sålangt i RBKs gullsesong og erkjenner at ting ikke har gått på skinner, spesielt i Europa. Når man allikevel er sju poeng foran nærmeste lag når én kamp gjenstår av sesongen, mener 23-åringen at det sier noe om kvalitetene i laget.

– Vi er de første til å rekke opp hendene og si at vi gjerne skulle spilt mer underholdende, scoret mer mål og sett at ting fløt og at alt var på stell, men på de siste 15 kampene i serien så har vi vel vunnet tolv, spilt to uavgjorte og tapt én, så så ille har det ikke vært der. Det er litt verre det som har skjedd i Europa. Der må vi nok ha en samling i bånn og endre litt på hvordan vi angriper de kampene inn mot de to siste, for det vi har gjort der har ikke vært godt nok. Men i serien så har det strengt tatt ikke vært så verst, i hvert fall ikke resultatmessig, sier mannen som igjen gjorde det bra som venstreback da Norge sikret seieren i Nations League mot Kypros mandag.

Les også: Han var 1.40 meter høy og veide 36 kg da han startet på videregående. Nå er han Norges beste venstreback

Jarstein: – En del urettferdig kritikk mot dem
Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein, som selv spilte for trønderne i to sesonger og vant gull i en av dem, mener kritikken som har kommet mot gamleklubben denne sesongen er noe urettferdig.

– Det har jo vært veldig mye kritikk, men de vinner ligaen og de er kommet til cupfinale. Jeg føler at det blir en del urettferdig kritikk mot dem. Men jeg har jo vært der selv, og det forventes festfotball. Hvis de vinner 2-0, og det er en litt middels kamp, så fokuseres det på at de ikke spilte så bra. Men jeg synes jo at når du vinner gull med egentlig grei margin, så burde det skrytes mer av dem, sier keeperen som hadde få problemer med å holde nullen i Larnaka mandag.

Selnæs: – De har gjort det de måtte, men ikke noe mer
I den kampen imponerte også Ole Selnæs, som har gått gradene i RBKs yngre avdelinger. Han var selv med på å vinne seriegull i Trondheim, før han etter en 2015-sesong - som endte med at han ble kåret til årets spiller i Eliteserien - ble solgt til Saint Etienne for 40 millioner kroner vinteren 2016. Han er ikke nødvendigvis enig i at dette årets Rosenborg-lag har fått for mye tyn.

– Det er selvfølgelig en bra prestasjon å vinne serien, men jeg er vant til at Rosenborg vinner serien hvert år og er veldig kravstor. Men i mine øyne så mener jeg at de med den troppen, det budsjettet og de konkurrentene de har hatt i år, så bør de vinne serien også. Alt annet hadde vært en enorm skuffelse. Det er min mening, og så får jo folk være uenig i det. Jeg synes de har den desidert sterkeste troppen, og da bør man også vinne ligaen. De har gjort det de måtte, men ikke noe mer, slik jeg ser det, sier midtbanestjernen som på TV 2s spillerbørs ble kåret til banens beste i begge de to kampene mot Slovenia og Kypros.

Les også: – Det er bare ett år siden jeg ble kalt veik og for dårlig

Henriksen: – Sånn er det når du er i en såpass stor klubb
Selnæs’ midtbanekollega i de to kampene, Markus Henriksen, gikk gradene fra guttelaget og spilte fire sesonger på A-laget til RBK før proffeventyret begynte i nederlandske AZ allerede i 2012. 26-åringen var med på å vinne gull i sine to første sesonger i Tippeligaen, og tror kritikken i år stort sett har kommet på grunn av prestasjonene i Europaligaen.

– Det har vært litt mye kritikk. Nå er de i cupfinalen også, og forhåpentligvis tar de «the double». Det er jo en stor prestasjon. Men sånn er det i Rosenborg når du er en såpass stor klubb. Det var ikke alle som trodde at de skulle kvalifisere seg for Europaligaen, men det gjorde de. Alle i Rosenborg er jo enige i at de prestasjonene som er blitt gjort i Europa ikke har vært gode nok etter Rosenborgs standard, og kritikken har nok kommet litt på grunn av det. Men hvis du ser tilbake på denne sesongen her, så vil jeg tro at de kan ha hodet hevet, sier mannen som ble far for tredje gang i løpet av landskampen på mandag.

Svensson: – Alt er som vanlig i Trøndelig, er det ikke?
I Henriksens gamle klubb i Nederland spiller nå Jonas Svensson, som også har seks sesonger bak seg på Lerkendal. Høyrebacken spilte både sesongene fra 2011 til 2014, dra Rosenborg for første gang siden tidlig på 80-tallet gikk fire sesonger på rad uten å vinne serien, men var også en viktig bidragsyter til gullene i både 2015 og 2016. 25-åringen må le litt når han blir konfrontert med kritikken som har vært mot gamleklubben.

– Alt er som vanlig i Trøndelag, er det ikke det da? Det er ingenting som forandrer seg. Nei, det er høye forventninger i Trøndelag, og så har alle sett at det ikke flyter slik som man skulle ønske. Det gjelder også spillergruppen, som også skulle ønske at de kunne vunnet 5-0 i hver kamp. Det har jo vært turbulent, men jeg synes at det viser utrolig styrke og karakter når man allikevel klarer å oppnå det man har oppnådd. De vinner serien, og hvis de i tillegg tar cupen, så kan du på en måte ikke be om så mye mer. Når turbulensen har lagt seg, kan man bare se for seg hvordan det blir, sier Svensson.

Hovland: – En fordel å ha vært med på det før
Nettopp det at de klarer å dra det i land til slutt, til tross for en sesong preget av turbulens, er noe som kjennetegner de store klubbene. Midtstopper Even Hovland, som kom til klubben tre kamper ut i sesongen da RBK hadde kun hadde to poeng, trekker frem erfaringen som en av de viktigste årsakene til at de holdt helt inn i gullkampen.

– Vi har evnen til å bikke det til slutt. Det er en del som har vært med på å vinne seriegull før, så du lærer av slike prosesser selv om ikke alt har gått på skinner i år. Det er godt å få avgjort det selv også. Vi kunne jo ha vunnet, eller Brann tapt eller spilt uavgjort, men det var viktig å avgjøre det selv. Det gir en positiv avslutning på sesongen.

– Er det det som gjør at dere vinner? Erfaringen?

– Det er klart at det er en fordel å ha vært med på det før når det begynner å nærme seg slutten og det tetter seg til. Men vi har et bra lag, selv om det ikke har fungert helt som vi skulle ønske i år. Alle har stått på, og vi har bikket de kampene vi trengte i vår favør. Til sjuende og sist så blir vi det beste laget i Norge. Vi blir nummer én, så vi er godt fornøyd med det, sier mannen som har spilt samtlige 26 kamper siden overgangen fra Sogndal i april.

Reginiussen: – Må aldri bli så høye og mørke at vi ikke kan glede oss over en seier
Ved siden av seg i midtforsvaret til RBK har han hatt Tore Reginiussen, som også har forståelse for at forventningene til det klubben holder på med er høye. Siden han kom til klubben i 2012, har han nå vunnet fire ligatitler og er i rute til sitt tredje cupgull om alt går veien neste helg. 32-åringen mener kritikken som har kommet bare må takles.

– Sånn er det å være Rosenborg. Kravene der er høye, og kravene ligger på at du skal vinne, men du skal også vinne på riktig måte. Det er klart at alt har ikke vært 100 prosent spillemessig, og det er vi klar over selv også. Samtidig er det noe med at det til sjuende og sist handler ting om å vinne. I hvert fall i mitt hode så er det det det viktigste uansett, og vinner vi serien og cupen, så kan vi uansett ikke si at det har vært noen dårlig sesong. Vi var veldig glade da vi dro seieren i land i Kristiansand og fikk avgjort det, og vi må aldri bli så høye og mørke at vi ikke kan glede oss over en seier, selv om alt kanskje ikke har gått på skinner gjennom sesongen, sier stopperbautaen til TV 2 på flyplassen i Larnaka tirsdag.

Reginussen venter fremdeles på video fra TV 2s ekspert
Der blir han også konfrontert med en sak fra den helt andre enden av fotballskalaen, nemlig den som dreide seg om hans eget kandidatur til en spissplass på Norge om det skulle knipe. Søndag gjorde TV 2-ekspert det han kunne for å prøve å lansere Reginiussen, hans tidligere romkamerat fra U-landslaget, til en potensiell jokerrolle på topp ved hjelp av en oppsamling av det beste RBK-stopperen hadde levert offensivt gjennom treningsuken.

– Jeg synes det var en veldig fin sak. En artig sak og en litt glad sak. Kanskje ikke så seriøs, men det er jo greit med noen sånne av og til også, så det var jo litt artig at vi ble spilt gode av TV 2.

– Tror du Jesper Mathisen faktisk har en skjult agenda for å få se deg som spiss?

– Jeg har jo sikkert sagt til ham også at jeg kunne tenke meg det. Kanskje han også har lyst til å se meg der en gang og se om jeg lever opp til det jeg alltid har sagt om at jeg skulle scoret om jeg hadde spilt spiss. Det kan jo være det er det, sier Reginiussen, før han avslutter med en aldri så liten oppfordring til en Mathisen som hadde lovet ham å få videoen av overlevert.

– Jeg har ikke fått den ennå. Jeg venter på den, og håper den kommer. Hvis jeg ser ham, så skal jeg purre litt, sier han.

Se FotballXtra på TV 2 Sumolørdag fra 17.30!