Sikret gruppeseieren – nå er Norge på nivå med Tyskland

Norge er klar for sluttspill og nivå B i Nations League etter to scoringer av Ola Kamara.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene i vinduet øverst!

Kypros-Norge 0-2

– Jeg har scoret mot fem bak før, det er ikke noe problem. Jeg elsker kamper hvor det er viktig å score tidlig, da scorer jeg ofte, sier tomålshelten til TV 2.

Premisset før kveldens skjebnekamp var klart: Dersom Lars Lagerbäcks utvalgte matchet Bulgarias resultat, ble det gruppeseier.

Samtidig som bulgarerne sviktet hjemme mot Slovenia, var Norge flere numre for store for kypriotene.

Kamara stod for scoringene, og det på ekte goalgetter-vis.

Først plasserte han ballen i et tilnærmet åpent mål etter et praktfullt norsk angrepsspill. Så skled han inn et Ole Selnæs-hjørnespark fra bakerste stolpe.

Like før og like etter pause.

– Det har vært mye snakk om spisser som ikke scorer mål, hvordan føles det da å score to mål?

– Jeg tenker at jeg har et ganske bra snitt på landslaget per minutt, jeg, svarer en glisende Kamara.

Nå kan 29-åringen slå i bordet med seks mål på 13 landskamper, og fem mål på sine fire siste. Ikke gale for en spiller som ikke er fast i Lagerbäcks landslagstropper.

Tomålshelten hylles av lagkameratene.

– Han gjør det spisser skal gjøre. Han har alltid vært en målsnik og hardtarbeidende spiss. I dag var han veldig god, og avgjørende for oss. Det var deilig, roser Mohamed Elyounoussi.

Men landslagssjefen holder noe mer tilbake.

– Det er fantastisk bra, han gjør målene og jobber like hardt som de andre. Det er vel ingen, mener jeg, som utmerker seg utenom målene. Det er veldig bra av Ola, men ellers synes jeg det som vanlig er en veldig sterk laginnsats, sier Lagerbäck til TV 2.

På nivå med Tyskland

Gruppeseier betyr at Norge er klar for Nations League-sluttspill våren 2020. Der skal landslaget ut mot de andre gruppevinnerne på nivå C, så lenge de ikke kvalifiserer seg til EM på vanlig vis. Der kan også sjansene ha blitt større, ettersom Norge nå er sikret å havne i pott tre i seedingen.

– Nå har vi en ekstra mulighet, og det er utrolig deilig å ha det med oss, sier dagens kaptein, Omar Elabdellaoui, til TV 2.

I tillegg betyr gruppeseier opprykk til nivå B, der blant andre Tyskland blir å finne etter deres nedrykk fra øverste nivå.

– Det var fantastisk viktig å få denne avslutningen. Hvis ikke, hadde alt vi har gjort bra i 2018 forsvunnet litt. Det var en veldig bra avslutning, slår Lagerbäck fast.

– Nå vet vi også at vi har en ekstra sjanse etter kvalifiseringen, følger landslagssjefen opp.

Kamara ropte etter straffe

Norge var nær å få en drømmestart på skjebnekampen.

Ballen ble lagt inn mot Kamara i feltet. LA Galaxy-spissen kom først på den med hodet, og ballen hadde god retning.

Kypros-forsvarer Constantinos Laifis, som gikk i duellen med Kamara, forlenget ballen til corner med en utstrakt arm. De norske spillerne ropte nytteløst etter straffe.

– For kort avstand til å kunne dømmes, konkluderte Brede Hangeland fra kommentatorboksen.

– Et perfekt angrep

Kypriotene var ikke i nærheten av å skape sjanser i starten av kampen. Norge var derimot farlig frempå ved et par anledninger, og aller nærmest da Mohamed Elyounoussis avslutning gikk like utenfor.

Litt over en halvtime ut i kampen ble Birger Meling spilt i bakrom i feltet av Ole Selnæs. Venstrebacken prøvde å legge igjen til Kamara på åpent mål, men traff ikke ballen ordentlig.

Like etter kopierte Norge angrepet, bare fra motsatt side.

Håvard Nordtveit spilte Omar Elabdellaoui fri i bakrom. Høyrebacken headet inn foran mål, der Kamara fikk en enkel jobb med å plassere ballen i et tilnærmet åpent mål.

– Et perfekt angrep. Det er slik Norge ønsker å spille. Det er vakkert, kommenterte Øyvind Alsaker.

– Rett og slett tatt ut av læreboken om hvordan man skal spille ut et dyptliggende forsvar. Det er så praktfull timing. Glitrende norsk angrepsspill, fulgte Hangeland opp.

Norge gikk til pause med 1-0. Samtidig slet Bulgaria med å spille seg til sjanser mot Slovenia, der stillingen var 0-0.

Scoret rett etter pause

Det tok Norge bare to minutter å gjøre situasjonen mer komfortabel. Innbytter Martin Ødegaard skaffet corner. Selnæs svingte ballen inn på bakre, der Kamara skled ballen inn i mål fra kloss hold.

Da Bulgaria hadde lagt et ørlite press på Norge ved å sette inn 1-0, fikk Kamara en eventyrlig sjanse til sitt andre landslags-hat trick.

Målsniken ble spilt alene med keeper av innbytter Alexander Sørloth. LA Galaxy-spissen fikk noen dårlig touch, og spilte på uegoistisk vis tilbake til Sørloth. Pasningen var ikke perfekt, og Crystal Palace-angriperen bommet på en eventyrlig sjanse.

Like etter fikk imidlertid Lagerbäck to gode nyheter på rappen: Slovenia utlignet i Bulgaria, og Kypros-stopper Valentinos Sielis fikk direkte rødt kort da han stoppet en farlig norsk kontring med en tøff sklitakling.

Både kampen om seieren og gruppen var punktert, men avslutningen ble likevel svært begivenhetsrik. Først skjøt Sørloth over på åpent mål, før Mohamed Elyounoussi ble utvist da han mottok sitt andre gule for en sen takling.

Lagoppstillinger

Kypros (5-4-1): Panagi - Kousoulos, Laifis, Sielis, Merkis, Ioannou - Kyriakou (Fylaktou), Artymatas, Avraam (Efrem), Kastanos - Zachariou (Makris).

Norge (4-4-2): Jarstein - Elabdellaoui, Nordtveit, Rosted, Meling - Fossum (Ødegaard), Henriksen, Selnæs, M. Elyounoussi - Kamara (Berge), T. Elyounoussi (Sørloth)