LANGT IFRA EUROPAS TOPPKLASSE: Kypros og Pieros Sotiriou må slås med tilstrekkelig margin mandag. Deretter er trolig - våren 2020 - motstand mot enten Teemu Pukki og Finland, Aleksandar Mitrovic og Serbia eller vinneren av Tomer Hemeds Israel og Steven Fletchers Skottland det eneste som står i veien for at Norge kvalifiserer seg for sitt første mesterskap på 20 år. Om noe, kan motstanden faktisk bare bli svakere.
LANGT IFRA EUROPAS TOPPKLASSE: Kypros og Pieros Sotiriou må slås med tilstrekkelig margin mandag. Deretter er trolig - våren 2020 - motstand mot enten Teemu Pukki og Finland, Aleksandar Mitrovic og Serbia eller vinneren av Tomer Hemeds Israel og Steven Fletchers Skottland det eneste som står i veien for at Norge kvalifiserer seg for sitt første mesterskap på 20 år. Om noe, kan motstanden faktisk bare bli svakere. Foto: Scanpix/montasje

Lagene som står i veien for Norges første mesterskap på 20 år

TV 2s ekspert gir deg sine vurderinger av de lagene som akkurat nå ser ut til å utgjøre sluttspillet i Nations League våren 2020. Det er ikke avskrekkende motstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)

Mandag avgjøres Norges gruppe i Nations League, og så lenge Lars Lagerbäcks mannskap gjør jobben sin mot Kypros, samtidig som ikke Bulgaria får til et bedre resultat i sin kamp mot Slovenia, vinner landslaget gruppe C på nivå tre.

Det vil i så fall bety at man våren 2020 er sikret en plass i en avgjørende EM-play off dersom laget ikke skulle klare å kvalifisere seg til fotball-EM 2020 gjennom den ordinære kvalifiseringen som går av stabelen gjennom hele kalenderåret 2019.

I denne avgjørende play off’en skal i utgangspunktet (*) de fire gruppevinnerne på nivå tre kjempe om én EM-plass, og det i løpet av en hektisk uke kun tre måneder før selve sluttspillet finner sted.

Les mer om hvordan det potensielt faktisk kan bli helt andre land som står mellom Norge og fotball-EM 2020 når alt kommer til alt - i faktaboksen nederst i saken!

Finland eneste klare nasjon - resten er også overkommelig
Foreløpig tar vi imidlertid utgangspunkt i at play off’en skal spilles mellom de fire lagene som vinner hver sin gruppe på nivå C, der er en av de fire gruppene allerede er avgjort.

 • Finland har nemlig allerede sikret seg triumf i gruppe 2, men:

 • Skottland og Israel kjemper om seieren i gruppe 1
 • Norge og Bulgaria om seieren i gruppe 3
 • Serbia og Romania om seieren i gruppe 4

– Serbia kommer til å slå gruppejumbo Litauen og dermed vinne sin gruppe. De vil også være det beste laget av gruppevinnerne på Nivå C. Om Norge skulle møte Mitrovic og co i en playoff-finale i 2020 vil nok Serbia være favoritter, men det er heller ikke et lag som er umulig å slå for et nytt og mer solid norsk landslag. Serbia vil også ha gode muligheter i den ordinære EM-kvaliken i 2019, og om de skulle kvalifisere seg der er det ingen lag på Nivå C jeg ser på som bedre enn Norge. Det vil jo si at uavhengig av hvordan det går med Norge i 2019, vil muligheten for å kvalifisere seg gjennom Nations League være meget god, sier Jesper Mathisen.

Mathisen: – Vi vil være favoritter
TV 2-eksperten er klokkeklar på at serberne er den sterkeste av de foreløpig aktuelle motstanderne, og dersom det mot formodning skulle bli Romania som blir gruppevinner der, er det kun en fordel for Norge. Mathisen ser uansett ikke bort ifra at Serbia vil bli erstattet (*) av et annet lag i play off når kalenderen viser mars 2020.

– Norge vil være favoritter mot både Finland og det landet av Skottland og Israel som skulle vinne den gruppen. Mot Finland vil vi være klare favoritter, og mot Skottland eller Israel vil vi være knepne favoritter. Mot Serbia, som vi må regne med at vinner gruppen, vil vi være outsidere, men jeg tror fort som sagt at Serbia kvalifiserer seg gjennom den ordinære kvaliken i 2019. Det kan også Norge gjøre, men da må vi være heldige med trekningen, sier Mathisen.

Les også: Her er alle scenarioene Norge må tenke på

Slik avgjøres gruppene på nivå C:

 • Gruppe 1
  Israel og Skottland har begge seks poeng. Israel vant det første møtet, og er dermed foran på innbyrdes oppgjør og vil bli gruppevinner med uavgjort i Skottland i siste kamp. Denne kampen går tirsdag kveld.
 • Gruppe 2
  Gruppen er ferdigspilt. Finland er gruppevinner med tolv poeng. Ungarn er toer med ti, Hellas treer med ni og Estland firer med fire.
 • Gruppe 3
  Norge leder med ett måls margin på Bulgaria. Det laget som får best resultat mandag kveld, vinner etter alle solemerker gruppen.
 • Gruppe 4
  Serbia leder med to poengs margin på Romania. Serbia har hjemmekamp mot gruppejumbo Litauen, mens Romania spiller borte mot treer Montenegro. Begge disse kampene går tirsdag kveld.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)

Slik kan sluttspillet bli et helt annet:

 • Skulle noen av gruppevinnerne kapre en EM-plass gjennom den vanlig kvaliken, vil ledige plasser i play off gå til de nasjonene i den gitte ligaen som har gjort det best i Nations League (i praksis betyr dette i utgangspunktet at de beste toerne fyller opp eventuelt ledige plasser).
  Skulle det ikke være noen land å hente inn for å fylle ledige plasser, fordi alle lagene i ligaen har kvalifisert seg til EM via vanlig kvalik (hvilket er sannsynlig fra nivå én, men ikke på Norges nivå tre), vil det hentes opp lag fra enten:
 1. et lavere nivå (dersom det finnes gruppevinnere fra eksisterende nivå som skal delta i play off’en)
 2. et høyere nivå (dersom det ikke finnes gruppevinnere fra eksisterende nivå som skal delta i play off’en)

  Dermed er det i teorien slik at alle lagene i Europa (foruten dem som allerede har vunnet grupper på de andre nivåene) i teorien kan komme til å utgjøre sluttspillet også på Nations League nivå C. Det mest sannsynlige er imidlertid at eventuelt ledige plasser, som skulle oppstå dersom for eksempel Serbia kvalifiserer seg gjennom vanlig kvalik, går til lag som ikke har vunnet grupper på det som opprinnelig var nivå C denne høsten. Da snakker vi om nasjoner som Hellas, Albania, Ungarn, Montenegro eller ett av de to lagene som kjemper om seieren i Norges gruppe.