BEST: Sjur Røthe vant 15 km fri teknikk menn på Beitostølen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Sjur Røthe vant 15 km fri teknikk menn på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

For ett år siden var smertene så store at han ikke fikk sove. Nå er han best i Norge.

Sjur Røthe gikk til topps på Beitostølen etter et svært tungt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som ventet ble søndagens 15 km på Beitostølen en kamp mellom landslagsløperne Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Sjur Røthe.

Røthe viste seg å være den sterkeste. Voss-løperen åpnet kontrollert. Først ved passering 10 km tok han ledelsen. Den beholdt han løpet ut. I mål var han 11,1 sekunder foran Simen Hegstad Krüger.

Martin Johnsrud Sundby tok 3. plass, mens Holund måtte nøye seg med 4. plass.

– Et meget godt gjennomført løp av Sjur Røthe, konstaterte NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Jeg slet litt med åpningsfarten, men fikk opp dampen etter hvert. Jeg bestemte for meg for å trykke til på andrerunden. I dag var det Sjur-føre. Nå fungerer det bra. Jeg kunne ikke gjort dette uten å være helt hundre prosent, så det var veldig godt å få bekreftelse på det. Selv om det er nasjonal åpning, hadde jeg et veldig stort mål om å bruke dette som en trening inn mot det som skjer her på Beitostølen om tre uker, sa Røthe til NRK etter målgang.

Rammet av revmatisk sykdom
​For ett år siden var Røthe i tvil om han kunne fortsette karrieren. Da fikk han diagnosen spondyloartritt etter at han hadde vært plaget av en vond rygg i lang tid. Spondyloartritt er en fellesbetegnelse for en gruppe revmatiske sykdommer.

– Jeg vurderte å gi meg, men jeg hadde ikke lyst til å gi meg fordi kroppen ikke fungerte. Hvis jeg ikke hadde vært god nok, hadde det vært greit, sier han til TV 2.

Seinest i februar var Røthe ute av stand til å gjøre jobben sin.

– Det var en tøff periode. De andre reiste til OL. Jeg satt hjemme i godstolen, lå på gym-matten eller var i badebassenget for å holde kroppen myk. Jeg måtte bruke mye tid på ting som ikke gjorde meg til en bedre skiløper, men for å holde kroppen frisk. Det var frustrerende. Jeg var mest skuffet over at kroppen min ikke ville fungere, forteller Røthe.

På det verste måtte han stå opp og gå om nettene.

– Jeg sov dårlig om nettene. Da går det fort utover motivasjon. Jeg ble irritert, spesielt siden jobben min er å bruke kroppen min. Det var to punkter nederst i korsryggen som var ømme å ligge på. Det plaget meg slik at jeg ikke fikk sove, sier han.

– Har fortsatt kjipe dager
​Røthe er glad for at han nå klarer å holde smertene i sjakk.

– Nå fungerer det på en helt annen måte. Jeg har fortsatt kjipe dager, men de er ikke så tunge som de var for et år siden. Nå vet jeg hva jeg skal gjøre når de dagene kommer. Jeg har fått medisin fra de som kan dette med Bekhterev. En kombinasjon av medisin og øvelser har gjort det bedre, sier han.

Røthe gjorde sine saker svært bra også på fredagens 15 km klassisk. Da ble 30-åringen nummer tre.

Chris Jespersen viste glimt av gammel storhet og ble nummer fem søndag. Nå håper Jespersen at han blir tatt ut til å gå verdenscup på Lillehammer.

– Ja, det får jeg håpe, sier han til NRK.