KLARER SEG MED DEM HAN HAR: Lars Lagerbäck og co. har valgt ikke å hente inn en ny angriper i troppen, til tross for skadeproblemene som har rammet Norge. Her på søndagens pressekonferanse på Kypros.
KLARER SEG MED DEM HAN HAR: Lars Lagerbäck og co. har valgt ikke å hente inn en ny angriper i troppen, til tross for skadeproblemene som har rammet Norge. Her på søndagens pressekonferanse på Kypros. Foto: Åserud, Lise/NTB Scanpix

Derfor har ikke Norge hentet inn en ny spiss i troppen

Joshua King er ute og to av de gjenværende fire norske spissene i troppen er halvskadde. Allikevel sitter den nordmannen som ved siden av Premier League-stjernen har scoret flest mål denne høsten, og som scorer oftere enn noen av de andre, hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)

– Man burde sett på Fredrik også, sier Ola Kamara, som kun er en av flere tidligere lagkamerater som tror Red Bull Salzburg-spissen Fredrik Gulbrandsen snart vil få sjansen på landslaget på ny.

Kamara, som selv startet oppgjøret mot Slovenia fredag, er en av kun to helt skadefrie norske spisser i troppen inn mot kampen mot Kypros mandag (Alexander Sørloth er den andre).

Da TV 2 tidligere denne uken spurte blant andre ham om kandidaturet til sin tidligere Molde-spisskonkurrent, som selv har uttalt at det ikke virker som om han «er med i diskusjonen i det hele tatt», svarte LA Galaxy-angriperen at han tror flere undervurderer nivået Gulbrandsen leverer på. Og det til tross for blant annet 5-2-seier borte mot Rosenborg, der Gulbrandsen scoret ett av målene, og semifinale i Europaligaen forrige sesong.

– Jeg synes Fredrik er veldig god. Og så vet jeg også, som mange andre kanskje ikke vet, at Red Bull Salzburg er et meget bra lag. Det ser man jo på Lerkendal også. Det er absolutt slik at man burde sett på Fredrik også. Fredrik er en meget bra spiller.

– Kan han føle seg oversett?

– Han har scoret mål. Han har spilt bra. Så tenker jeg at det er flere som har gjort det bra, og jeg tror Lars tar sine vurderinger utifra hvordan han vil sette opp laget og kjemi og slike ting. Det er vel litt sånn som det er for alle. Jeg føler at vi har mange angripere som gjør det bra, så det blir uansett sånn at hvis man ikke blir med, så føler man seg litt oversett, sa Kamara.

Derfor er ingen ny spiss hentet inn
Siden den gang har spissituasjonen blitt verre i Norges tropp, ettersom Bjørn Maars Johnsen pådro seg en skade i sluttminuttene i Slovenia, og Tarik Elyounoussi - som bekrefter at skaden hemmer ham - heller ikke er 100 prosent. Allikevel har ikke landslagsledelsen valgt å hente inn et angrepsalternativ til i en tropp som mandag skal spille sin andre kamp i løpet av fire dager.

– Vi tok jo den vurderingen, men vi vurderte det slik at vi har typer i troppen, som ikke nødvendigvis er topp eller toppspiss som har sin hovedrolle, som kan gå inn og ta den rollen. Så vi føler at vi har spillere i troppen som kan gå inn og gjøre en sånn jobb om vi behøver det, sier Per Joar Hansen til TV 2.

På spørsmål om det er vurdert dithen at begge de to halvskadde kan bidra på et eller annet tidspunkt i kampen, bekrefter Lars Lagerbäck at den definitivt største usikkerheten er rundt Bjørn Maars Johnsen.

– Det er vanskelig å si. Nå skal det medisinske teamet foreta en siste sjekk på Bjørn. Han fikk seg en veldig stygg overtråkk, og det er vanskelig. Han kastet krykkene i går, men det er fortsatt vondt. Vi får se hva som skjer i dag, men han er selvsagt tvilsom til kampen. Og da har vi andre alternativ, sier «Perry».

Lagerbäck: – Om du ikke tror vi vurderer en slik situasjon, har jeg ikke gjort jobben min
Det er altså utvilsomt at det er usikkerhet rundt flere av spissene, men ingen er hentet inn i tilfelle noen må melde forfall så tett opp mot kamp som på kampdag. TV 2-ekspert Jesper Mathisen er en av dem som har tatt til ordet for å få Gulbrandsen - som kun har tre landskamper siden debuten i 2014 - inn i troppen. TV 2 konfronterer landslagssjef Lagerbäck med Salzburg-proffens kandidatur på søndagens pressekonferanse.

– Er det blitt vurdert å hente inn en ekstra mann hit for å gi enda mer konkurranse tilfelle en av de som har slitt med skader der ikke blir klar til kamp?

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal svare på det spørsmålet. Om jeg skal være «elak» (slem), så: Om du ikke tror at vi vurderer en slik situasjon, så har jeg ikke gjort jobben min bra. Da kan du virkelig kritisere meg. Selvfølgelig har vi vurdert den situasjonen.

– Men kan du da svare på hvorfor dere ikke har valgt å hente inn noen, og kan du kommentere Fredrik Gulbrandsens kandidatur, som flere har trukket fram?

– Jeg vurderte at disse dagene gav såpass kort tid, og dessuten har vi såpass full dekning med andre som kan steppe inn og spille spiss om det kreves. Jeg har vurdert at det er bedre å beholde denne troppen som den er nå, for vi rekker å forberede oss veldig lite, sier Lagerbäck, som altså ikke har gitt Gulbrandsen ett eneste minutts spilletid i sin tid som landslagssjef, på søndagens pressekonferanse på Kypros.

Sist han tok ut Red Bull Salzburg-spissen var i mars, da både King og Kamara meldte forfall til treningskampene mot Australia og Albania​, men den gang ble 26-åringen sittende på benken i begge oppgjørene.

Spilte sist landskamp i mars 2016 - Nyland spår retur
Flere andre av hurtigtogets tidligere lagkamerater fra Molde-tiden snakker også varmt om en spiller som sist var på banen for det norske A-landslaget i en treningskamp mot Finland i mars 2016.

– Han er jo ikke her nå da, men han har levert for Salzburg. Han har scoret mål og hatt målgivende pasninger, og er en spiller i utvikling. Han spiller tross alt på det som i fjor var ett av de bedre lagene i Europa, og har spilt mange kamper, så han kunne vært her. Men konkurransen er tøff, og han får vel sjansen hvis han fortsetter å levere på det nivået han har levert på i den siste tiden, sier Ørjan Håskjold Nyland.

Scorer oftest av alle norske - Linnes trekker frem kampbelastning
​Gulbrandsen har denne sesongen spilt totalt 489 minutter for Red Bull Salzburg i serie og Europaliga, fordelt på totalt 12 kamper. Fire scoringer det blitt, hvilket vil si mål ca. hvert 122. minutt. Scoringsratioen er dermed god, og sammenlignet med hva andre norske spisser på europeisk jord har gjort denne sesongen, er den veldig god. (Se tabell nederst i saken!). En av dem som kjenner ham best er Martin Linnes.

– Han spiller fast i en av de aller bedre klubbene i Europa, som gjorde det utrolig bra i fjor og som ser ut til å gjøre det samme igjen. Han er en god spiller, som jeg tror hadde passet veldig godt inn i systemet og måten Lars tenker på. Jeg har stor tro på at Fredrik kommer til å få sjansen på landslaget etter hvert hvis han fortsetter å levere slik som han gjør nå.

– Hva tenker du om hans kandidatur i en tropp som dette?

– En skal være litt forsiktig med å uttale seg om akkurat det, men det er ingen tvil om at Fredrik spiller i en utrolig god klubb. Og han spiller så å si fast. Han får de viktige kampene. Så har han en kropp som man må ta litt hensyn til, han er veldig eksplosiv, og i de kampene han spiller så gir han alt. Så om han spiller 70 prosent av kampene, så er det mer for å holde ham 100 prosent enn fordi det er andre som er bedre enn ham, sier Galatasaray-backen.

Mandag er han imidlertid ikke med når Kypros møter Norge, en kamp som vil avgjøre hvorvidt det norske laget vinner Nations League-gruppen sin eller ikke. Et bedre resultat på ferieøyen enn hva Bulgaria leverer i sin kamp hjemme mot Slovenia er det som må til for at Lars Lagerbäcks mannskap skal være sikre på å triumfere.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)