TV 2-ekspert ønsker flere endringer på Norges lag

– Det er nok en del spillere som skuffet Lagerbäck, sier Jesper Mathisen. Han håper landslagssjefen gjør flere bytter på laget mot Kypros etter 1-1 mot Slovenia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)

Mandag skal det norske landslagets foreløpig videre skjebne i Nations League defineres.

Se høydepunktene fra kampen mot Slovenia fredag i vinduet øverst!

Bortekampen mot Kypros i Larnaka, kombinert med den andre duellen i gruppen mellom Bulgaria og Slovenia i Sofia, vil avgjøre hvorvidt det er Lars Lagerbäcks mannskap eller bulgarerne som vinner gruppe tre på Nations League-nivå C.

Til det oppgjøret ønsker Jesper Mathisen flere endringer, for til tross for at Norge klarte å unngå tap i Slovenia mener TV 2s ekspert at landslagssjef Lagerbäck bør rasle med sabelen.

– Det er nok en del spillere som skuffet Lagerbäck med prestasjonen sin i Ljubljana, men vi vet at Lars Lagerbäck ikke liker å gjøre mange bytter. Han kommer aldri i verden til å bytte alle disse på en gang, men isolert sett tror jeg det vil bli gjort vurderinger på alle disse plassene, sier Mathisen, som her lanserer fire til fem potensielle endringer på det norske laget til mandagens kamp.

Høyre kant: Martin Ødegaard inn for Stefan Johansen

​– Stefan Johansen var fryktelig ute på kanten mot Slovenia. Han slo bort baller i hytt og pine. Martin Ødegaard kom inn og fikk de siste 35 minuttene, og da ble det et mer sammensatt spill. Han har ro i spillet sitt, treffer medspillere, kommer til avslutninger og treffer medspillere som kommer til avslutning. Det var et veldig positivt innhopp for hans del, han spiller også masse for klubblaget sitt, og jeg ser på et bytte på høyrekanten som ganske naturlig. Så får vi se om Lagerbäck er enig. Stefan Johansen og Norge har vunnet de aller fleste kampene i 2018, men jeg ville valgt Ødegaard. Jeg forventer et lignende kampbilde på mandag, der Kypros vil ligge lavt og kompakt, og vi trenger en eller annen boksåpner. Det kan Ødegaard være. Det har han vist før, og vi så også prov på det mot Slovenia.

Les også: Johansen: – Skal dere begynne igjen?

Sentral midtbane: Sander Berge inn for Markus Henriksen

– Sander Berge har vært vår beste sentrale midtbanespiller under Lars Lagerbäck, men han var ute under forrige samling. Da benyttet Ole Selnæs muligheten og spilte strålende. Han var også Norges beste spiller mot Slovenia. Markus Henriksen har også vært solid, og er en av Lagerbäcks mest betrodde menn, men kanskje gjør sjefen et bytte også der. Selnæs er i strålende form og har vært blant Norges beste i alle sine siste landskamper. Akkurat for øyeblikket er det han som er førstevalget på den sentrale midtbanen, så han må spille. Dette er snakk om to kamper på ganske få dager, og en Sander Berge med friske bein kunne vært en veldig fin løsning mot Kypros.

Angrep: Bjørn Maars Johnsen og/eller Alexander Sørloth inn for Ola Kamara og/eller Tarik Elyounoussi

– Vi har ikke noe luksusproblem på topp lenger. Det hadde vi da Joshua King var «on fire» og Tarik var meget god. Tarik har vært solid for Norge tidligere og solid for AIK i Sverige, men han så sliten ut mot Slovenia. Der var han etter hvert tydelig hemmet av sin skade, og det var heller ikke en kamp som passet ham. Han måtte stå og kjempe med to store slovenske stoppere, og da ble han ganske enkel match. I tillegg fikk Ola Kamara muligheten, og han tok ikke vare på den.

– Kamara var heller ikke noe god mot Slovenia, der Bjørn Maars Johnsen ble avgjørende etter sitt innhopp. Sistnevnte kommer inn, scorer og har masse styrke i luften, og det var behov for en slik type spiss i den kampen. Det var han som ble valgt først fra benken, men hvis han er ute med en ankelskade, blir det fort Sørloth som får muligheten mot Kypros. De er ikke så gode i egen boks at ikke Sørloth kan få herje fritt der, men starter du igjen med en halvskadet Tarik og Kamara og møter et lag som ligger lavt, så er det ikke noe bakrom å angripe og løpe i. Da blir det masse innlegg, og da trenger vi en stor, sterk spiss. Akkurat nå er nok Sørloth den som er nærmest å være den spissen dersom Maars ikke blir frisk fra skaden sin, men blir Maars frisk er det naturligvis ham som velges etter scoringen mot Slovenia.

Venstreback: Birger Meling inn for Haitam Aleesami

– Birger Meling var en av Norges beste spillere før han ble skadet, og Lagerbäck og co var i tvil om hvem de skulle velge på denne plassen til kampen mot Slovenia. Valget ble Aleesami etter at backrekka fungerte fint på sist samling, men inn mot mandagens kamp vil jeg tro det er nye diskusjoner rundt hvem som skal spille venstreback. Aleesami var som alltid synlig offensivt i fredagens kamp, men måten han og resten av det norske forsvaret opptrer på ved 0-1 var ikke bra. Meling har vært god for Rosenborg hele sesongen, og så lenge han er frisk og i form mener jeg han bør være førstevalget vårt på venstreback.

Les også: Melings utrolige historie: Han var 1.40 meter høy og veide 36 kg da han startet på videregående. Nå er han Norges beste venstreback

– Tviler på at Bulgaria slår Slovenia mer enn vi slår Kypros
Uansett hvilke bytter Lagerbäck bestemmer seg for å gjøre eller ikke gjøre, tror Jesper Mathisen at Norges muligheter for gruppeseier er veldig gode. Han er spent på både hva våre beste menn selv kan få til i Larnaka, og ser heller ikke bort ifra at man kan få en hjelpende hånd fra Slovenia i Bulgaria dersom man skulle trenge det.

– Sjansene er veldig gode. Det slovenske laget har hevet seg etter at de har fått ny trener, og viste seg mot Norge fra en veldig positiv side sammenlignet med hva de gjorde på Ullevaal. Bulgaria har hatt en del flyt og flaks, og jeg tviler på at de slår Slovenia mer enn det vi slår Kypros. Siden vi allerede har bedre målforskjell, vil vi klare oss dersom det blir uavgjort i begge kampene eller begge taper med like stor margin, så her er det bare for NFF å sitte på benken med mobilene sine og ha kontakt med sin representant på den andre kampen, sier TV 2s ekspert.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)