MYE Å HOLDE STYR PÅ: Landslagssjef Lars Lagerbäck diskuterer med spillerne etter 1-1-målet til Bjørn Maars Johnsen mot Slovenia fredag. Mandag kan det bli nye samtaler. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MYE Å HOLDE STYR PÅ: Landslagssjef Lars Lagerbäck diskuterer med spillerne etter 1-1-målet til Bjørn Maars Johnsen mot Slovenia fredag. Mandag kan det bli nye samtaler. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Her er alle scenarioene som kan påvirke Norge

– Det gir en ekstra dimensjon, sier Lars Lagerbäck om Bulgaria-kampen som kan avgjøre Norges skjebne i Nations League.
Men det er også flere andre scenarioer som melder seg med tanke på kampen om en EM-plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)

Mandag spiller Norge sin siste kamp i Nations League, og med det samme eller et bedre resultat i egen kamp borte mot Kypros enn det Bulgaria makter hjemme mot Slovenia vil Lars Lagerbäcks mannskap vinne gruppen.

Akkurat det er selvsagt førsteprioritert, og landslagsledelsen kommer til å ha full kontroll på hva som skjer i Sofia underveis.

– Det gir en ekstra dimensjon. Vi kommer til å ha en person i Sofia som vi har kontakt med på telefon. Vi kan spille på deres resultat. Scorer de, må vi score. Det kreves litt mer både av oss på benken og av spillerne. Men det gjør at det blir litt mer interessant. Det gir en ekstra dimensjon. Sånn er virkeligheten. Vi ser frem til kamp, og vi er i posisjon til å vinne gruppen, sier landslagssjefen på pressekonferansen dagen før det hele skal avgjøres for Norges del.

Det er imidlertid ikke bare det å bli gruppevinner som kan bety noe, i det intrikate systemet som sammenhengen mellom Nations League og vanlig EM-kvalifisering har gitt oss.

I tillegg til det å bli gruppevinner, er nemlig faktorene beste gruppevinner, beste gruppetoer og så høy poengsum som mulig også elementer som kan spille inn i jakten på en EM-billett til sommeren 2020. Akkurat nå lar imidlertid Lagerbäck disse andre elementene ligge.

– Jeg tror ikke det kommer til å spille inn, for da skal vi ha kontroll på ytterligere flere kamper. Vi fokuserer nok bare på gruppeseieren. Det vil jeg si. Det er det viktigste. Da får vi dessuten et opprykk, og det er fremfor alt det viktigste, sier svensken.

For ordens skyld tar vi allikevel her ta en oppsummering av hvilke scenarioer som kan bli viktige for Norge de neste to (!) døgnene, og det på flere vis.

Slik fungerer det - fire ting å ta hensyn til:

1. Vinne gruppen
Vinner Norge gruppen, blir det opprykk til Nations League nivå B og man er også sikret backup-mulighet for play-off til EM i 2020 om man ikke kvalifiserer seg til EM via vanlig kvalik som finner sted i 2019.

Motstanden i en slik play off er de andre vinnerne på nivå C i Nations League. Før den siste runden er det disse lagene som er i førersetet og dermed potensielle motstandere for Norge: Israel, Finland og Serbia. Finland er allerede klare som gruppevinnere, mens Serbia etter alle solemerker blir det med hjemmekamp mot jumbo Litauen i siste kamp. Israel kjemper en innbitt kamp mot Skottland

For å bli gruppevinner, må Norge gjøre det enten like bra, eller bedre enn Bulgaria i den siste kampen. Norge møter Kypros på bortebane, mens Bulgaria møter Slovenia på hjemmebane. Siden de to lagene er helt likt på innbyrdes oppgjør (UEFAs første kriterie for å skille to lag som havner likt på poeng), er det målforskjellen som blir den avgjørende faktoren.

Lars Lagerbäcks mannskap har marginalt bedre målforskjell (+1 mål i norsk favør), og derfor vil Norge vinne gruppen om begge de to grupperivalene mandag spiller uavgjort eller om de skulle tape eller vinne med like stor margin.

Skulle Bulgaria imidlertid vinne 2-0 og Norge kun 1-0, vil bulgarerne vinne gruppen. Da har begge lag fire plussmål, men bulgarerne har en total målforskjell på 8-4 mot Norges 6-2. Dermed vil bulgarerne i de fleste av de realistiske utfallene vinne gruppen på flere scorede mål enn Norge dersom de vinner med to og Norge kun vinner med ett. Det finnes imidlertid unntak.

Skulle resultatene nemlig bli 2-0 til Bulgaria og 3-2 til Norge, vil begge lag stå med målforskjellen 8-4. Da er man likt også på flest scorede mål, og den avgjørende faktor blir i stedet totalt antall scorede bortemål i Nations League. Akkurat der har i øyeblikket Norge ett bortemål og Bulgaria tre, men for at dette skal kunne bli en avgjørende faktor må jo Norge score disse tre målene borte mot Kypros for at det skal bli 3-2. Dermed vil Norge vinne gruppen i dette tilfellet, noe som selvfølgelig også inntreffer dersom de blir 3-1 i Bulgaria og 3-4 i Kypros, 4-2 i Bulgaria og 4-5 på Kypros, 3-0 til Bulgaria og 4-2 til Norge, osv.

2. Bli blant de to beste gruppetoerne
Skulle ikke Norge klare å vinne gruppen, er det allikevel viktig å bli så god gruppetoer som mulig. De to beste gruppetoerne havner nemlig på seedingsnivå tre i trekningen til den ordinære EM-kvaliken som avholdes i Dublin 2. desember. De to dårligste gruppetoerne havner på nivå fire. Desto bedre seeding, desto større er sannsynligheten for enklere motstand i kvaliken, og selv om det uansett blir møter med lag fra både nivå 1 og 2 her, kan det være svært gunstig å unngå et potensielt bra lag også fra nivå 3 ved selv å komme seg inn på det nivået.

Jo høyere Norge rangeres blant toerne, desto større blir også sjansen for at Norge får en sjanse til å spille om C-divisjonens «bonusplass» i EM-sluttspillet dersom laget ikke lykkes i den ordinære kvalifiseringen. De fire gruppevinnerne er sikret en slik sjanse om de ikke kvalifiserer seg for egen maskin, men om en eller flere av dem gjør det så fylles C-divisjonens omspill opp med de beste toerne.

I rangeringen av toerne er det resultatene mot gruppevinner og gruppetreer som gjelder. Kampene mot fireren strykes, fordi det bare er tre lag i C-divisjonens gruppe 1. Akkurat nå har dermed Norge seks poeng etter tre kamper, mens Bulgaria allerede er ferdigspilt når det gjelder toertabellen. Der får de sju poeng, siden Slovenia uansett blir sist i gruppen.

  • Om Norge slår Kypros, men Bulgaria slår Slovenia med større sifre og blir gruppevinner, vil Norge være sikret å bli beste toer (ni poeng).
  • Med uavgjort mot Kypros samtidig som Bulgaria vinner blir Norge mest sannsynlig nest beste toer med sju poeng.
  • Selv med tap er det en sjanse for å bli nest beste toer og seedes på nivå tre i EM-trekningen.

Se bare her:
Gruppe 1:
Blir det en vinner i gruppefinalen mellom Skottland og Israel i gruppe 1, vil toeren få seks poeng og bedre målforskjell enn det Norge vil ha med tap på Kypros. Det er med andre ord for Norge umulig å bli bedre toer enn toeren her om man selv skulle tape, men det vil holde med uavgjort. Blir det uavgjort i gruppefinalen her, er Skottland toer med 7 poeng. Da må Norge vinne for å rangeres foran dem. Skottland og Israel møtes tirsdag.

Gruppe 2:
Gruppen ble ferdigspilt søndag kveld, og endte sjokkerende nok med at Hellas tapte hjemme mot gruppejumbo Estland. Dermed forærte de også Ungarn andreplassen i gruppen, hvilket kan vise seg dumt for Norge. Ungarn gjorde nemlig jobben mot Finland, som allerede hadde sikret seg gruppeseieren, og endte med seks poeng på toertabellen. De har en målforskjell på 4-3, mens Norge i øyeblikket står med 3-1. Taper Norge 0-1 på Kypros, vil Ungarn være en bedre gruppetoer enn Norge. (Hadde Hellas blitt toer, slik det så ut til at de kom til å bli, ville de hatt en såpass dårlig målforskjell at Norge måtte tapt med minst tre mål på Kypros for å bli passert på toertabellen av toeren i denne puljen. Nå er altså knepent ettmålstap nok til å bli passert.

Gruppe 4:
Dersom Serbia vinner gruppen, som er sannsynlig når de møter poengløse Litauen i siste kamp tirsdag, vil toeren derfra ha enten fire poeng (om Montenegro slår Romania hjemme eller det ender uavgjort) eller seks poeng (om Romania vinner). I sistnevnte tilfelle må Romania forbedre sin målforskjell vis-à-vis Norge for å gå forbi. Akkurat nå har Norge 3-1 og Romania 2-2. Montenegro-Romania spilles tirsdag.

3. Bli blant de to beste gruppevinnerne
Når man kommer til play-off'en i 2020, skal det spilles to semifinaler og en finale mellom de fire lagene som har vunnet sine grupper. Det er altså ikke et hjemme-borte-oppgjør, slik det tradisjonelt sett har vært i slike play off'er, men to enkeltstående semifinaler på to av de fire gjenværende lagenes hjemmearenaer.

Hjemmelagene i disse semifinalene blir definert utifra hvilke gruppevinnere som er best. Her er det altså en fordel å havne blant de to beste gruppevinnerne. Beste vinner møter fjerde beste vinner på sin hjemmebane, mens nest beste vinner møter tredje beste vinner på sin hjemmebane.

Akkurat nå er Norge gruppeleder med ti poeng, men som i overnevnte eksempel med gruppetoer-tabellen, vil kampene mot nederste lag strykes. Dermed har Norge akkurat nå seks poeng på den reelle sammenligningstabellen mot de andre gruppelederne akkurat nå. Det samme har Israel (som møter Skottland i sin siste kamp) og Finland, som er ferdigspilt.

Serbia, som pr. nå leder gruppe 4, har åtte poeng, men er ferdigspilt mot lagene som teller på denne tabellen. Gitt at de slår Litauen og faktisk blir gruppevinner, vil Norge dermed være en bedre vinner enn dem med seier på Kypros. Skulle Serbia tape, og Romania vinne gruppen i stedet, vil det bety at de har slått Montenegro. De har imidlertid kun tre poeng til nå mot motstand som ikke er Litauen, og de vil da ende opp med seks poeng på enertabellen.

Med gruppeseier etter seier på Kypros, vil Norge ha ni poeng og uansett være bedre enn både Finland og Serbia/Romania. Dermed blir det da hjemmekamp i play off (om en ikke klarer vanlig EM-kvalik).

Med gruppeseier etter uavgjort, vil Norge være bedre enn Finland. De vil være dårligere enn Serbia, men bedre enn Romania, om de skulle snyte Serbia for triumf i gruppe 4. For at de skal være bedre enn Israel, må det bli uavgjort mellom Skottland og Israel, og det med et høyere antall mål i uavgjortoppgjøret til Norge enn det til Israel.

Med gruppeseier etter tap, vil Norge uansett være dårligere enn enten Israel eller Skottland. De vil også være dårligere enn Serbia, men kan - avhengig av målforskjell i teorien bli bedre enn både Finland (seks poeng og 3-3 i målforskjell) og Romania (akkurat nå tre poeng og 2-3 i målforskjell, men denne vil jo dårligst bli seks poeng og 3-3 i målforskjell om Romania i det hele tatt skal ha sjanse å vinne gruppen.)

Norge har akkurat nå seks poeng og 3-1, så det er et teoretisk håp om å matche både Finland og Romania dersom tapet blir knapt. 0-1-tap vil såvidt holde om Romania bare vinner 1-0 tirsdag. Om flere lag havner helt likt, vil totalt antall bortemål slå inn. Det har Finland null, Norge foreløpig null og Romania to.

4. Få så høy poengsum som mulig
Alle lagene i Nations League har en intern Nations League-rangering, som kan bli gjeldende våren 2020. Mange (de fleste) av lagene på nivå A og B vil nemlig ha kvalifisert seg gjennom vanlig kvalifisering, og plassene i disse sluttspillene skal fylles opp med lag som ikke er kvalifisert. Her vil total poengsum i Nations League kunne spille inn med tanke på muligheten for å kunne sikre seg en ledig plass.

Det hentes opp lag til en play off fra enten:

  • et lavere nivå (dersom det finnes gruppevinnere fra eksisterende nivå som skal delta i play off’en)
  • et høyere nivå (dersom det ikke finnes gruppevinnere fra eksisterende nivå som skal delta i play off’en)

Høy nok poengfangst på nivå C kan med andre ord være nok til å få en sluttspillplass i for eksempel nivå A, dersom det er slik at lagene på både nivå A og B allerede er kvalifisert for EM-sluttspillet.

Svensson: – Trenernes oppgave å instruere spillerne utifra nøyaktig hva som skjer i den andre kampen
Akkurat mandag er det imidlertid ifølge landslagsledelsen kun gruppeseieren man regner på, og kun resultatet til Bulgaria i Sofia, og selv å prestere bedre enn dette, som betyr noe. Jonas Svensson, som var en av dem som satt på benken hele kampen mot Slovenia, og potensielt gjør det samme i store deler av kampen på Kypros, får derfor spørsmål av TV 2 om mye informasjon spillergruppen får om forskjellige scenarioer og tabeller på forhånd.

– Hehe. Det er et godt spørsmål. Vi skal jo ha et møte i kveld, så jeg regner med at de går gjennom noen scenarioer. Da vi spilte sist, så hadde vi en plan B på hva vi skulle gjøre for å jakte scoring. Det kan jo fort skje at vi må skikkelig fram for å jakte scoring, og også i motsatt tilfelle er er det greit å ha noen skikkelige planer på hva vi skal gjøre. Men trenerne vet nøyaktig hva som skjer i den andre kampen, og så er det deres oppgave å instruere spillerne utifra det, sier høyrebacken til TV 2 søndag.

Perry: – Skal vi tenke på alt det der, glemmer man å tenke på å spille fotball
Assistent-trener Per Joar Hansen konsentrerer seg om kontroll i egne rekker.

– Kontroll har vi gjennom at vi spiller vår egen kamp, og har full kontroll på den, og så har vi selvsagt en person på plass i Bulgaria som følger den kampen med mobilkommunikasjon med vår benk. Da er vi helt sikre på at det ikke er noe TV-signal eller slike ting som gjør at vi ikke vet hva som skjer.

– Hvem på den norske benken sitter med telefonen?

– Vi har en med en veldig fin mobil der som kommer til å informere om det er noe som skjer.

– Dere tar ikke hensyn til ting som beste-toer-tabell, beste vinnere, høyest mulig poengsum og slikt?

– Skal man tenke på alt det der, så glemmer man til slutt å tenke på å spille fotball. Jeg tror vi først og fremst skal konsentrere oss om å vinne kampen. Det er punkt én, og det er det vi har fokus på. Vi har fokus på det vi kan påvirke, og hva som kan skje underveis i vår kamp. Det som skjer utover det, får vi ikke påvirket noe spesielt, sier Lars Lagerbäcks nærmeste hånd.

«Perry» må selvsagt også få et kontrollspørsmål helt til slutt:

– Hvis Norge vinner 3-2 og Bulgaria vinner 2-0: Hvem vinner gruppen?

– Det er et veldig godt spørsmål. Da må jeg tenke meg om. Jeg kan ikke ta det her og nå på sparket, for jeg har sånt fullt fokus på at vi skal vinne vår egen kamp. Det som skjer der nede, det skjer. Vi kan ikke påvirke det uansett. Vi kan påvirke det som er her, og det er vårt fokus, sier Hansen søndag.

Mandag smeller det, og kampen mellom Kypros og Norge ser du på TV 2 fra 20.45. (Sendestart 20.00).

NTB/TV 2