Dommeravgjørelsen som brakte nordmennene i harnisk: – Han sa bare «Jeg bestemmer»

Norge kunne vært fire mann alene på Slovenias banehalvdel, men dommeren valgte å stoppe spillet. Rune Almenning Jarstein mener kamplederen var feig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slovenia-Norge 1-1

Nations League-oppgjøret mot Slovenia fredag endte 1-1 etter at et sent utligningsmål fra innbytter Bjørn Maars Johnsen fem minutter før slutt reddet Norge.

Tolv minutter tidligere trodde imidlertid alle på stadion i Ljubljana at det var vertene som hadde scoret oppgjørets andre mål.

Deres angrepsinnbytter Robert Beric steg nemlig til værs og stanget ballen i nettet bak Rune Almenning Jarstein, uten at dommerteamet ved første øyekast så ut til å foreta seg noe.

Alle slovenerne begynte å juble, men plutselig oppdaget de norske spillerne at assistentdommeren allikevel markerte med flagget til værs. En snartenkt norsk keeper iverksatte kontring, men kampleder Ruddy Buquet blåste i fløyten og stoppet dermed fire norske mann på vei mot en ensom slovensk keeper og en helt åpen banehalvdel.

– «Det er jeg som bestemmer“
Omar Elabdellaoui var en av dem som først oppdaget at det allikevel var offside på den slovenske spilleren, og blant spillerne som havnet i dialog med Buquet om hendelsen etterpå. Både norske og slovenske spillere agerte med sinne i situasjonen.

– Jeg spør dommeren om det ikke er lov å sette i gang når det blir offside, så sier han «jo». Så sier jeg «hva er det som skjer?». Så sier han «Det er jeg som bestemmer». Så jeg tror han gjorde en feil der. Han stopper det, men han innrømmer at det er lov til å sette i gang.

– Er det derfor dere blir så sinte, fordi han innrømmer at han gjør feil?

– Ja. Rune ble jo sint før det også, men det er jo kjedelig. Vi er jo helt alene der.

– Kan det være han dømmer fordi ballen ruller?

– Nei, nei, nei. Det er ikke det. Det er bare det at han bestemmer, forklarer Elabdellaoui overfor TV 2.

Almenning Jarstein mener dommeren var feig
​Rune Almenning Jarstein, som fikk gult kort i situasjonen, er etter kampslutt fremdeles i harnisk over svaret lagkameraten mottok fra dommeren.

– Det var et litt spesielt svar. Jeg mener jo at det lov til å ta et kjapt frispark. Det er ikke vårt problem at de står og feirer nede i hjørnet. Det var surt, for hvis ikke jeg tar feil så hadde vi vel hatt helt åpen bane alene med keeper.

– Mener du dommeren var feig i den situasjonen?

– Ja. Jeg kan ikke se hvorfor det ikke er lov.

– Og ballen lå i ro?

– Jeg tror den lå i ro. Jeg skal ikke si det hundre prosent sikkert, men jeg tror den lå i ro. Jeg var litt sur der. Jeg skjønte ikke hvorfor han blåste, så da reagerte jeg, er Jarsteins forklaring på situasjonen.

TV 2s ekspert: – Rimelig sikkert at vi hadde scoret
TV 2-ekspert Jesper Mathisen satt på tribunen og håpet i et lite sekund på at det faktisk var muligheter for at Norge skulle få angripe med fire mann mot en helt ledig banehalvdel, men har egentlig flere spørsmål enn svar etter den spesielle situasjonen.

– Jeg er usikker på hvorfor dommeren dømte som han gjorde. Rullet ballen? Signaliserte han først for scoring, og så fikk han med seg at assistendommeren stod med flagget til værs? Fra tribunen så det ut som at Norge burde fått lov til å angripe, men det var såpass kaotisk at det ikke var veldig enkelt å få med seg. Om Norge hadde fått lov til å angripe er det rimelig sikkert at vi hadde scoret, for da hadde vi kommet fire spillere alene mot en stakkars keeper, sier Mathisen.

Der og da var det ingen i den offisielle TV-produksjonen som oppdaget den gedigne kontringssjansen, og det ble aldri vist noen bilder i løpet av kampen som tilsa at Norge kun var en skjønnsmessig vurdering fra dommeren unna en gigantisk mulighet.

– De har ingen tanke på offside der. De skal bare ut og feire ved hjørneflagget, kommenterte Øyvind Alsaker da det hele pågikk.

Se video i vinduet øverst, hentet fra bilder som TV-produksjonen spilte ut i etterkant av kampslutt. Heller ikke der får man se det hele bildet, men det viser i hvert fall totalbildet når Rune Almenning Jarstein setter i gang spillet, mens ti slovenere jubler langt unna midtstreken.

Selnæs: – Han kan vel ikke la dem feire, og så la oss sette i gang på tom banehalvdel
Flere andre av de norske spillerne påpeker at det sene flagget fra assistentdommeren trolig kan ha hatt innvirkning på dommerens valg om ikke å la Norge sette i gang kontringen.

– I utgangspunktet så skal vi jo få lov til å sette i gang. Jeg personlig tror at det er fordi flagget kommer opp litt sent. De er nede og feirer ved cornerflagget, så da velger han ikke å la oss starte. Som han selv også sier, så har vi jo rett til å sette i gang ballen, men i og med at hele laget er borte og feirer, og flagget kommer litt sent, så valgte han da å stoppe spillet. Så blir det litt raseri på noen av spillerne, og det er fullt forståelig, men sånn er det. Det er en del av gamet, sier Haitam Aleesami.

– Jeg må vel si at jeg skjønner at han blåser der. Han kan vel ikke la dem feire, og så la oss sette i gang på tom banehalvdel. Det er vel helt greit det, sier Ole Selnæs.

Mannen som «scoret»: – Jeg så på dommeren, som ikke tok opp flagget
Det var ikke bare de norske spillerne som reagerte etter hendelsen. Også de slovenske kamphanene måtte kamplederen stagge i et lite øyeblikk før oppgjøret på Stozice Stadion kunnee fortsette.

– Ja, det gikk jo ganske lenge før de så at det var annullert, så jeg skjønner jo at det var bittert for dem. Men offside er offside, sier Selnæs.

Også mannen som stanget ballen i nettet, Selnæs' lagkamerat i Saint-Etienne, Robert Berić, trodde målet ville bli stående.

– Jeg var sikker på scoring, for etter at jeg scoret så så jeg i et sekund bort på dommeren på siden, og han tok ikke opp flagget. Så jeg var sikker på at det var 2-0, men til slutt så ombestemte han seg. Det var uflaks for oss, sier spissen.

Uflaks har Slovenia hatt mye av i denne Nations League-gruppen, og med 1-1 i begge kamper fredag er slovenerne allerede rykket ned fra gruppen når en runde gjenstår. Norge styrer imidlertid fremdeles sin egen skjebne, og vil med større margins seier mot Kypros enn det Bulgaria leverer mot Slovenia vinne gruppen og rykke opp til nivået over.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)