LEVER FARLIG: Therese Johaug må holde seg på matten resten av sesongen.
LEVER FARLIG: Therese Johaug må holde seg på matten resten av sesongen. Foto: Pedersen, Terje

– Hadde vært bedre for Johaug å bli disket

TV 2-ekspert mener det gule kortet til Therese Johaug var et skår i gleden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug var suveren på kvinnenes 10 km klassisk på Beitostølen. 30-åringen fra Dalsbygda var 24 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg og et minutt foran Kari Øyre Slind på tredjeplass.

Etter løpet fikk Johaug gult kort for å ha staket i stakefri sone.

– Det er noen barnefeil som må læres. Det var litt uvant, og jeg legger meg langflat, sa Johaug til NRK.

– Therese Johaug hadde en situasjon i teknikksonen lengst inn i løypen. Der tok hun dobbelttak før av og ut av sonen. Det er et regelbrudd. Sanksjonen var skriftlig. Det betyr det samme som gult kort, sier TD Fridtjof Rannem.

Johaug drar med seg det gule kortet utover i sesongen. Det kan vise seg å bli skjebnesvangert. Dersom hun får et gult kort til blir hun disket fra det aktuelle rennet.

TV 2-ekspert Petter Skinstad frykter at Johaugs regelbrudd kan få store konsekvenser utover i sesongen.

– Når du får et gult kort, drar du det med deg ut sesongen. Er hun litt uheldig med en obstruksjon eller er litt uoppmerksom i en stakefri sone risikerer hun disk. Det er ikke så mye som skal til for å få et gult kort til, sier Skinstad, og legger til:

– I fredagens renn hadde det ikke spilt noen rolle for Johaug om hun hadde blitt disket i ettertid. Hun hadde visst at hun gikk fortest av alle og at ting fungerte. For Johaug hadde det vært bedre å bli disket.

Når man får sitt andre gule kort blir man disket fra den aktuelle konkurransen. Samtidig forsvinner kortene. Det er det flere løpere som har spekulert i.

– Jeg vet at det er flere sprintere, blant andre Emil Jönsson, som bevisst har dradd på seg gule kort i mindre viktige renn. Det er rett og slett for å få sitt andre gule kort og bli disket. Da blir man kvitt kortene sine. Dette kan være med på å illustrere hvor ugunstig det er å ha et gult kort med seg. Det er nesten slik at gult kort er strengere enn disk når det gjelder et lite renn, sier han.

Skinstad mener Johaug oftere enn andre løpere havner i ugunstige situasjoner.

– Johaug går litt uryddig på ski. Hun får litt tilsnakk og gule kort iblant. Vi husker i Tour de Ski i Oberstdorf. Hun lå bakerst i feltet og skøytet som besatt der det ikke var spor. Hun burde vært disket for skøyting da hun vant VM-gull i Falun på tremila, selv om det skjedde lenge etter at rennet var avgjort. For en løper som Johaug er dette noe drit å ha med seg i bagasjen. Det var et skår i gleden på en ellers svært gledelig dag for Johaugs del, forteller han.

Det gule kortet Johaug pådro seg vil ikke ha noe å si for VM i Seefeld, selv om hun skulle få sitt andre gule kort underveis i mesterskapet. Det kommer frem i punkt 352.2.3 i regelverket til FIS. Om Johaug underveis i Tour de Ski får sitt andre gule kort har vanlig praksis vært å gi tre minutters tidsstraff. Det kommer frem i punkt 352.2.4.