Innbytteren berget Norge: – Den scoringen kan vise seg å være gull verdt!

Norge slet lenge med å score mot Slovenia. Så dukket innbytter Bjørn Maars Johnsen opp og berget ett poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slovenia – Norge 1-1:

Kaptein Benjamin Verbic utnyttet en glipp i Norges vanligvis så solide forsvarsrekke og sendte Slovenia i ledelsen allerede etter ni minutters spill.

Se kampsammendrag øverst!

Men fem minutter før full tid dukket innbytter Bjørn Maars Johnsen opp og headet inn 1-1 for Norge etter et strålende innlegg fra Håvard Nordtveit.

Dermed endte oppgjøret uavgjort. Norge topper gruppen sin i Nations League etter at Bulgaria bare klarte 1-1 mot Kypros.

– Vi startet svakt det første kvarteret. Men vi beholdt roen. Vi hadde flere sjanser til å avgjøre. Det ble 1-1, og heldigvis ble det 1-1 mellom Kypros og Bulgaria, så vi har fremdeles sjansen. Vi hadde forberedt oss på å gå inn med en stor spiss hvis vi ikke fikk mål, og vi fikk marginene med oss. Det var deilig å se scoringene gå inn, og det var dobbeltdeilig når vi fikk høre at det ble 1-1 mellom Bulgaria og Kypros, sa Lars Lagerbäck til TV 2 etter kampen.

– Det har vært en tett gruppe, og selv om vi har gjort det ganske bra så er vi bare ett mål bedre enn Bulgaria. Nå må vi spille på deres resultat og være godt forberedt og ha en plan for hvordan vi skal reagere på resultatet i deres siste kamp, mente svensken.

Omar Elabdellaoui løp rett bort til benken etter Norges scoring for å høre resultatet mellom Bulgaria og Kypros.

– Vi fikk 1-1, og det var viktig å vite resultatet i den andre kampen. Det lever fremdeles. Men i dag startet det dårlig og vi slapp inn et billig mål, og hadde nok sjanser til å avgjøre selv. Nå skal vi imidlertid slå Kypros på mandag, slo han fast til TV 2 Sporten.

Norge og Bulgaria står begge med 10 poeng foran siste kamp.

– Det var fantastisk å se den gå inn. Den scoringen kan vise seg å være gull verdt for Norge. Det kan bety at Norge tar seieren i gruppen i Nations League, sa Alsaker etter Maars Johnsens scoring.

– Men det blir en høydramatisk avslutning på denne gruppen, poengterte TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Scoringen til Maars Johnsen betyr at Slovenia ender sist i puljen uansett hvordan det går i siste kamp.

Med tanke på seedingen i den vanlige EM-kvalifiseringen er det godt nytt. Om Norge ikke skulle vinne puljen, handler det om å bli blant de to beste toerne på nivå C for å få en best mulig seeding i den vanlige kvaliken. Da vil Norge havne i pott tre i stedet for pott fire, noe som kan vise seg å bli svært viktig. Kampene mot Slovenia strykes. Med seier mot Kypros er Norge sikret å bli blant de to beste toerne.

​​– Enkelt, effektivt og nådeløst av Slovenia
Norge presset Slovenia i åpningsminuttene i kampen og hindret hjemmelaget i å komme ut fra eget forsvarfelt.

Men på sin første sjanse scoret Slovenia.

Kapteinen Benjamin Verbic ble spilt gjennom Norges forsvar av Domen Črnigoj, og fra skrått hold så skjøt han Slovenia i ledelsen allerede etter ni minutters spill.

– Det var enkelt, effektivt og nådeløst av Slovenia. Det norske laget gikk på en mine her i det niende minutt. Dette var alt annet enn oppløftende, sa en skuffet TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter scoringen.

Utover i omgangen produserte Norge en rekke gode angrep i jakten på utligningsmålet.

– Sikker på at den satt for Norge
Etter 30 minutter trodde Norge at de hadde satt inn 1-1. Ole Sælnes fant Omar Elabdellaoui på bakerste stolpe med et strålende innlegg. Han headet i lengste hjørnet, men på utrolig vis klarte Slovenia å redde på streken. Ola Kamara skjøt i stolpen på returen etter klabb og babb i feltet.

– Jeg var sikker på at den satt i nettet for Norge. Se hvor nære Norge var der. Det er helt ufattelig at det ikke ble scoring, sukket Alsaker mens reprisen av kjempesjansen rullet på TV-skjermen.

Ikke lenge etter fikk Mohamed Elyounoussi ballen helt alene i feltet etter et godt norsk angrep. Men Southampton-profilen maktet å skyte utenfor i svært god posisjon.

Dermed måtte Norge gå til pause med 0-1 i bagasjen.

– Norge spilte en god omgang. Men det siste lille ekstra foran mål manglet for Norge, mente TV 2-ekspert Brede Hangeland.

– Norge slapp inn et mål som burde blitt avverget. Der var det svakt og skuffende forsvarspill av Norge, slo TV 2-ekspert Jesper Mathisen fast.

Lagerbäck tok offensive grep
Norge angrep og angrep også de første minuttene var andreomgang.

Slovenia forsvarte seg imidlertid godt, og Norge slet med å trenge seg gjennom motstanderens kompakte og oppofrende forsvar.

I det 57. minutt tok Lars Lagerbäck grep. Han sendte innpå Martin Ødegaard for Stefan Johansen i det som må kunne kalles et offensivt bytte.

Fem minutter senere gikk Tarik Elyounoussi ut, inn kom Bjørn Maars Johnsen.

Slovenia fikk scoring annullert
I det 72. minutt trodde Norge de hadde fått en ny kalddusj. Robert Berič headet inn det han trodde var 2-0 for Slovenia etter en dødballsituasjon. Men dommer Ruddy Buquet blåste for offside.

– Aiaiai! Det sviktet på dødball for det norske laget. Men flagget var oppe. Dommeren blåste for offside. Den var hårfin. Han hadde muligens bare et kne innenfor. Der slapp vi med skrekken, for det var akkurat såvidt offside, mente Alsaker.

Fem minutter før full tid satt den omsider for Norge.

Håvard Nordtveit slo inn fra kanten, og i feltet dukket innbytter Bjørn Maars Johnsen opp og headet inn utligningsmålet.

– Det var et klasseinnlegg fra Nordtveit. Det var ingen som nådde opp til Bjørn Maars Johnsen i feltet. Det var deilig, det, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland etter scoringen.

Flere mål ble det ikke, og Norge fikk med seg ett poeng mot Slovenia. Bulgaria klarte bare 1-1 mot Kypros i sin kamp fredag, og dermed topper Norge gruppen.

Kamara og Tarik på topp mot Slovenia
Ola Kamara fikk sjansen fra start for Norge i mot Slovenia fredag.

Henriksen og Ole Selnæs startet sentralt på midtbanen i stedet for Sander Berge, som har vært en av Lagerbäcks viktigste spillere.

– Det er veldig gledelig at det er tøff konkurranse om disse to plassene. Henriksen er en spiller Lagerbäck har veldig sansen for, og han var nok en gang solid på sist samling. Selnæs var den spilleren sammen med Joshua King som var best i kampene mot Bulgaria og Slovenia i oktober, så det er ikke bare for Sander Berge å spasere inn igjen i startoppstillingen, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen før kampstart.

Ekspertkollega Brede Hangeland delte synspunktet til Mathisen.

– Henriksen har levert solid i mange kamper. Normalt sett ville jeg sagt at Berge skal spille ved siden av ham, for han har vært bra og skal være midtbanegeneral i 10-15 år fremover, men Selnæs var så god sist at det er vanskelig å sette ham ut, sier den tidligere landslagskapteinen.

Slik startet lagene:

Norge (4-4-2): 1 Rune Almenning Jarstein – 14 Omar Elabdellaoui, 6 Håvard Nordtveit, 5 Sigurd Rosted, 13 Haitam Aleesami – 8 Stefan Johansen (kaptein), 19 Markus Henriksen, 18 Ole Selnæs, 11 Mohamed Elyounoussi – 10 Tarik Elyounoussi, 7 Ola Kamara.

Reserver: 12 Ørjan Nyland, 22 Sten Grytebust – 2 Birger Meling, 3 Even Hovland, 4 Tore Reginiussen, 9 Alexander Sørloth, 15 Sander Berge, 16 Jonas Svensson, 17 Martin Linnes, 20 Martin Ødegaard, 21 Bjørn Maars Johnsen, 23 Iver Fossum.

Slovenia (4-2-3-1): 1 Vid Belec – 2 Najc Skubic, 5 Aljaz Struna, 17 Miha Mevlja, 14 Andraz Struna – 6 Rajko Rotman, 8 Amir Dervisevic – 15 Domen Crnigoj, 10 Miha Zajc, 21 Benjamin Verbic (kaptein) – 9 Andraz Sporar.

Reserver: 12 Matic Kotnik, 16 Aljaz Ivacic – 3 Jure Balkovec, 4 Petar Stojanovic, 7 Jaka Bijol, 11 Roman Bezjak, 13 Miha Blazic, 18 Luka Zahovic, 19 Robert Beric, 20 Rudi Pozeg Vancas, 22 Leo Stulac, 23 Luka Krajnc.

Dommer: Ruddy Buquet, Frankrike.