RENT BORD: Ingen klarte å hamle opp med Therese Johaug i hennes første skirenn etter dopingdommen.
RENT BORD: Ingen klarte å hamle opp med Therese Johaug i hennes første skirenn etter dopingdommen. Foto: Pedersen, Terje

Johaug overlegen i comebacket

959 dager etter sitt forrige skirenn gjorde Therese Johaug det igjen: Hun satte alle på plass på Beitostølen. Etter løpet fikk hun gult kort for å ha staket i stakefri sone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– «I am back», sa en smørblid og lettet Johaug til støtteapparatet like etter målgang.

Så snart Johaug var i løypen fra startnummer 52, var det aldri noen tvil om hvem som kom til å vinne ti kilometer klassisk i den nasjonale åpningen på Beitostølen.

30-åringen ledet ved første mellomtid. Allerede der var flere av landslagsvenninnene parkert.

Bare Ingvild Flugstad Østberg var i nærheten, fire sekunder bak.

Ved andre mellomtid, etter seks kilometer, hadde Johaug mer enn halvminuttet å gå på til alle utenom Flugstad Østberg. Landslagsvenninnen var 13 sekunder bak.

I mål hadde Johaug økt ytterligere til 28-åringen, og vant med en margin på 24 sekunder. Kari Øyre Slind tok tredjeplassen, minuttet bak.

I SORG: I sommer var Therese Johaug i sorg da hun mistet venninnene Vibeke Skofterud og Ida Eide.
I SORG: I sommer var Therese Johaug i sorg da hun mistet venninnene Vibeke Skofterud og Ida Eide. Foto: Borgen, Ørn

– Det har vært mye følelser i spill. Først og fremst er jeg veldig stolt over meg selv, og at jeg har stått i stormen de to årene, sier Johaug til TV 2.

Etter seiersløpet ble hun hyllet av foreldrene i intervju med NRK.

– Jeg blir rørt når jeg hører det de sier. Det har vært to tøffe år, men jeg har vært heldig som har den familien jeg har rundt meg, den kjæresten og alle de fine folkene som har støttet meg gjennom de to årene. Det har vært tøft, sier Johaug til NRK.

– Spesielt den sommeren jeg gikk i møte, med to fantastiske venninner som jeg mistet. Så det er litt rart å gå her. Jeg hadde Ida i tankene mine da jeg gikk, følger hun opp.

– Jeg legger meg langflat

Før start var det en vimsete Johaug som telte ned. Hun hadde blant annet tatt startnummeret på seg feil vei.

– Det kan nok hende. Det var mye armer, føtter og nye regler. Jeg kjente at jeg var litt ute av rutinen akkurat der. Jeg ville veldig mye i dag, kjente jeg, forklarer Johaug til TV 2.

Etter løpet fikk hun gult kort for å ha staket i stakefri sone. Johaug skal ha tatt et dobbelttak med fraspark i nevnte sone, skriver Dagbladet.

– Det er noen barnefeil som må læres. Det var litt uvant, og jeg legger meg langflat, sier 30-åringen til NRK.

– Therese Johaug hadde en situasjon i teknikksonen lengst inn i løypen. Der tok hun dobbelttak før av og ut av sonen. Det er et regelbrudd. Sanksjonen var skriftlig. Det betyr det samme som gult kort, sier TD Fridtjof Rannem.

Johaug drar med seg det gule kortet utover i sesongen. Dersom hun får et gult kort til blir hun disket fra det aktuelle rennet.

Rannem forteller at det var på førsterunden Johaug brøt reglene.

– Vi fulgte med om det samme skjedde på andrerunden. Da gjennomførte hun korrekt, sier Rannem.

Han legger til at Johaug hadde blitt disket om hun hadde gjort det samme igjen.

– Spiller ingen rolle

At det var Johaug, Flugstad Østberg og Øyre Slind som tok pallplassene – i den rekkefølgen – kom ikke som noen overraskelse på landslagstrener Ole Morten Iversen.

Selv om noen kanskje hadde sett for seg at Johaug skulle vinne med enda større margin, deler ikke han den oppfatningen.

– Det er bedre at hun har mer å gå på, og sparer på det. Det her er ikke det viktigste skirennet. Det viktigste er at hun får på seg startnummer, og gjennomfører skirenn. Om hun vinner med 17 eller 40 sekunder spiller ingen rolle, mener Iversen i intervju med TV 2.

Marit Bjørgen var blant dem som var på plass for å følge den nasjonale åpningen. Som de andre i langrennsmiljøet, mener hun det først og fremst var viktig for Johaug å komme i gang.

– Jeg tror det var en veldig lettelse å få det løpet i dag. Så blir det sikkert en del følelser rundt neste helg òg, det tror jeg. Therese er i gang. Jeg tror da hun kjenner på det å senke skuldrene litt. Therese kommer til å gå veldig bra utover i sesongen, varsler Bjørgen.

Overlegen sist

2. april 2016 var forrige gang Johaug gikk et skirenn, og forrige gang langrennsdronningen fra Dalsbygda var overlegen.

Også da i løypene på Beitostølen.

Hun tok NM-gull på tremila, nesten to minutter foran sølvvinner Heidi Weng.

Dopingdommen gjorde at Johaug mistet både VM i Lahti og OL i Pyeongchang. Om ti-kilometeren hun leverte på Beitostølen er representativ for hva som venter senere i sesongen, har Johaug skumle hensikter foran VM i Seefeld i slutten av februar.

Johaugs mareritt

I midten av september 2016 at Johaug fikk besøk av Antidoping Norge. Skistjernen oppga at hun hadde brukt kremen Trofodermin siden landslaget hadde vært på høydesamling i Livigno. To uker seinere ble hun informert om at dopingprøven var positiv.

I november 2016 la påtalenemnda i Antidoping Norge ned påstand om 14 måneders utestengelse, men Domsutvalget i Norges Idrettsforbund konkluderte noen uker seinere med at 13 måneder var en passende straff.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) benyttet retten sin til å anke dommen videre til Den internasjonale voldgiftsretten (CAS). I juni 2017 møtte Johaug til høring i hovedkvarteret til CAS i Sveits. 22. august kom den endelige kjennelsen, og det var nedslående nyheter for Johaug. 29-åringen ble utestengt i 18 måneder måneder. Johaugs OL-drøm ble knust.

CAS-panelet konkluderte med at Johaug ikke hadde foretatt en grunnleggende sjekk av pakken, som ikke bare inneholdt et forbudt stoff, men som også inkluderte en dopingadvarsel.