– I Norge skal unge spillere være stille og bære målet

Martin Ødegaard om kravene i Nederland og frisparksuksessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis du ikke spiller pasninger framover, så blir de gærne!

Martin Ødegaard flirer når han forteller om episoden i kampen før det for alvor løsnet for ham i Vitesse og Nederland.

Ødegaard hadde mye plass å angripe mot Fortuna Sittard, men nølte og mistet ballen.

– Jeg førte ballen oppover og kunne spilt den fra meg eller avsluttet. Og så endte jeg med å føre - og miste den. Da ble det litt.... som det er i Nederland, piping, folk skriker og er engasjerte, sier 19-åringen.

– Hvordan reagerte du på det?

– Det er lett å hausse det opp og si at det var piping mot meg, men det følte jeg ikke at det var. Om jeg ikke var langt nede, så var jeg skuffet, i hvert fall. Vi vant, og det var viktig, men utover det syntes jeg ikke det var noen bra kamp av meg.

Scorer bare vakre mål
I den påfølgende kampen kom altså det forløsende førstemålet, et herlig langskudd borte mot Heracles. Og så, sist søndag, snappet han ballen på frekt vis og skaffet frisparket som han selv skrudde over muren og i mål med største selvfølgelighet.

– Hva har det gjort med humøret og selvtilliten?

– Det hjelper godt. Jeg har ventet på det, særlig førstemålet i ny klubb venter du på. Og det smakte godt å få det frisparkmålet på hjemmebane. Det gir litt selvtillit. Det er andre deler av spillet jeg burde gjort enda bedre, men det hjelper å få scoringer.

– Hva tenker folk når du kommer til en klubb som Vitesse, tror du?

– Jeg tror de forventer mye. De krever både mål, assist og litt spesielle ting. Det er naturlig, for det ville jeg også gjort hvis jeg var der og det kom en fra Madrid.

I Heerenveen-trøya i fjor banket han også inn en suser mot Ajax, og selv om scoringene ikke har kommet så ofte som han skulle ønske, er de gjerne av det vakre slaget.

– Du skulle ikke begynt med noen enkle «tap-ins» også?

– He-he, når jeg først skal score, får jeg gjøre det ordentlig, gliser Ødegaard, før han erkjenner at han gjerne skulle scoret noen litt «enklere» mål også.

Snart 20 år
Det er litt over en måned til tenåringsdagene er over for Norges mest omtalte tenåring. 17. desember fyller Ødegaard 20 år, og selv om det kanskje er naturlig med tanke på erfaringen, alderen og modenheten, framstår han på en ganske annen måte i intervjuer nå enn tidligere.

Det er en mindre sjenert og mer humørfylt Ødegaard, som tør å by på seg selv.

Og viktigere: Han tør å ta plass på og utenfor banen. I Heerenveen ba han om drakt nummer 10. Han ga uttrykk for skuffelse og lettere irritasjon da han ble oversett på A-landslaget etter en god periode.

Og i Vitesse har han ønsket dødballansvar og fått det.

– Jeg er blitt mer voksen i spillet generelt, men også utenfor. Jeg tar mer tak. I Madrid er det vanskelig når du ikke snakker språket, og de fleste du er på lag med er mye eldre. Da er det vanskelig å ta særlig plass. Mens i Nederland er det veldig åpent og lett. Folk forventer at unge spillere skal ta mye tak.

– På hvilken måte?

– I Norge for eksempel, skal unge spillere være stille og bære målet, og that´s it. I Nederland føler jeg at de forventer at unge skal prate mye og ta ansvar. Det har hjulpet meg mye, og jeg har vokst på det.

– Så i Nederland bærer du ikke mål, men prater masse?

– He-he, jeg bærer fortsatt noen mål, sier Ødegaard.

Han beskriver det som «litt rart» å bli 20 år.

– Jeg føler nesten at jeg er 15 år fortsatt. Jeg synes ikke det er lenge siden at jeg var 15. Men sånn er det, tida flyr. Man må nyte det å bli eldre også.

Analyserer seg selv
Ødegaard har aldri slurvet med egentreningen, heller ikke i Vitesse. Etter treningene med laget står han nesten alltid igjen på feltet, og i det siste har frispark og avslutninger stått ekstra høyt på lista.

Belønningen har vi sett i de siste par kampene.

– Det er kanskje derfor jeg har fått muligheten, fordi de har sett at jeg har trent mye på det.

– Hvor mye har du terpet?

– Stort sett etter hver økt har jeg skutt frispark og andre avslutninger. Jeg har trent veldig mye på det, det har vært et av fokusområdene mine. 10-20 frispark hver dag hjelper på.

Ødegaard går grundig til verks også utenfor banen: Han har skaffet seg analyseverktøyet Wyscout, der man kan se alle kamper fra så godt som alle ligaer i verden.

Først og fremst for å se klipp av egne involveringer, både nå og lenger tilbake i tid.

– Jeg liker å se involveringer og sjanser etter at jeg har spilt, for å få et bedre bilde av hvordan det var. Er det en omgang hvor jeg føler jeg har spilt veldig dårlig, så kan jeg kanskje få et litt bedre inntrykk etter å ha sett den igjen. Og motsatt.

– Du orker å se selv når du føler du har vært dårlig?

– Ja, det er fint å se det også. Det kan ofte være at jeg er veldig skuffet hvis jeg har gjort det dårlig, men så blir man oppmerksom på at man har gjort noen bra ting også. Det kan bygge deg litt opp, forklarer han.

For moro skyld søkte Ødegaard nylig opp en kamp han spilte i oktober 2014, da han scoret to mål for Strømsgodset mot Lillestrøm.

– Jeg så at jeg har tatt noen steg siden da. Blitt sterkere også, ser jeg. Jeg tenkte at det var en veldig bra kamp, men da jeg så den igjen nå, gjorde jeg mye rart også.

– Hva tenker du på da?

– Det er mye jeg tenker at jeg burde gjort annerledes. Jeg ser at jeg er blitt bedre, større og sterkere, og mer effektiv i spillet mitt, sier han.

Joker mot Slovenia og Kypros
Samtidig er det flere av dem som så Ødegaard som 15-åring, som forventet at han ville være en sentral del av det norske landslaget nå.

Men foreløpig er han mest benkesliter under Lars Lagerbäck.

– Forstår du at folk tenker at du skulle vært en bærebjelke for Norge nå?

– Ja, det forstår jeg. Det var store forventninger og stor oppmerksomhet. Jeg gjorde det bra i Eliteserien og kom på landslaget tidlig, så det er naturlig at folk forventer ting. Men det er også mange som synes det er naturlig at det har gått litt saktere. For min del er jeg fornøyd. Jeg føler at jeg utvikler meg hvert år, og at jeg er bedre enn i fjor, for eksempel.

– Men nå som du snart er 20 - da skal du inn og ta en plass på landslaget?

– Det er et av målene mine, selvfølgelig. Men de som har spilt har gjort det veldig bra, og da er det ikke rart at han (Lagerbäck) ikke endrer på ting, sier Ødegaard.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen håper Ødegaard kan bli en joker i de kommende kampene mot Slovenia og Kypros.

– Lagerbäck har fått satt en midtbane som har fungert veldig bra. Stefan Johansen på den ene kanten og Moi Elyounoussi på den andre, og Lagerbäck bruker ikke hengende spiss. Akkurat nå ser han ikke på Ødegaard som det beste alternativet. Men han kan få en viktig rolle som innbytter. Av de som ikke starter er han den soleklare jokeren. Slovenia har vært svake, og har flere av sine største profiler ute, så jeg tror de kommer til å legge seg lavt mot Norge, sier Mathisen.