DEN GANG DA: Even og Stine Hovland er i dag begge landslagsspillere for Norge.
DEN GANG DA: Even og Stine Hovland er i dag begge landslagsspillere for Norge. Foto: Privat

Stopperprofilens «ukjente» landslagslillesøster

Even (29) og Stine (27) Hovland spilte fotball på samme lag da de var små fordi det ikke var nok av hvert kjønn på plassen de vokste opp til å stille rene gutte- eller jentelag. I dag er de begge landslagsmidtstoppere for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)

Skru klokken tilbake til Vadheim, en liten plass i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane. Til midten av 90-tallet, der lekne barn koser seg på fotballbanen.

Trolig vil du se både gutter og jenter i skjønn forening. Noen er åpenbart bedre enn andre, slik det alltid er. Det utrolige er imidlertid at i denne gjengen finnes det to søsken som begge skal utvikle seg til å bli norske landslagsspillere.

Den ene er Even Hovland, født i 1989, som forrige måned mottok gullklokken fra Norges fotballforbund som bevis på at han i kampen mot Slovenia på Ullevaal representerte landet sitt for 25. gang på A-landslagsnivå.

FOR 25. GANG: Even Hovland flankert av Haitam Aleesami og Markus Henriksen under kampen mot Slovenia på Ullevaal i oktober.
FOR 25. GANG: Even Hovland flankert av Haitam Aleesami og Markus Henriksen under kampen mot Slovenia på Ullevaal i oktober. Foto: Bendiksby, Terje, NTB/Scanpix

Den andre er lillesøsteren Stine, født 1991. Frem til denne sesongen et relativt ubeskrevet blad for det norske fotballpublikum, men som i 2018 har fått sitt definitive gjennombrudd i Toppserien. Som midtstopper på et Sandviken-lag som endte som nummer fire i ligaen har hun selv spilt seg helt inn i landslagsdiskusjonen denne sesongen, og debuterte mot Japan i en privatlandskamp på søndag.

– Det er en uvirkelig følelse. Jeg må knipe meg i armen for å forstå at det ikke er en drøm. Det å få være med på første samling var utrolig stort, en drøm som går i oppfyllelse, og at jeg også fikk spilletid er nok det største jeg har opplevd, sier 27-åringen til TV 2.

DEBUTERTE: Stine Hovland fikk sjansen fra start i 1-4-tapet mot Japan i helgen. Foto: Norges fotballforbund
DEBUTERTE: Stine Hovland fikk sjansen fra start i 1-4-tapet mot Japan i helgen. Foto: Norges fotballforbund

– Vi måtte spille på samme lag. Vi samlet sammen det vi hadde
Også for storebror Even, som har tre seriegull i Norge, proffopphold i Tyskland og et tiår i norsk topp fotball å se tilbake på, var det gjevt å oppleve at lillesøster debuterte med flagget på brystet.

– Hun har tatt noen gode steg de siste årene og stått på for å oppnå dette. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, og det er det samme for oss begge. Vi er privilegerte som får muligheten til å være med på landslaget, men det viser jo at hun har stått hardt på i yngre tider også, sier RBK-bautaen.

Vi må tilbake til Vadheim og felles ballstund med søsknene på tidlig 90-tall. Begge forteller nemlig om et lokalsamfunn der det ikke var nok spillere til å stable på beina rene gutte- og jentelag, og der barna spilte sammen uavhengig av aldersforskjellen. Derfor var det bare naturlig at ti år gamle Even og åtte år gamle Stine også spilte på lag. De stod sterkere sammen allerede fra barnsben av.

– Vi måtte spille på lag i en periode for mange herrens år siden. Det var spesielt. Vi kom jo fra Vadheim, og der samlet vi sammen det vi hadde for å stille lag. Det var både gutter og jenter, så det er klart at det er litt spesielt. Men hun har vel fått med seg noe der fra det å spille mot gutter, mimrer storebror.

– Vi kommer fra en liten plass der det ikke var nok til rene jente- og- guttelag, som gjorde at det ble miksede lag. Dette var kun i starten av fotballkarrieren, som miniputt, så det er ikke mye jeg husker fra mine første fotballår. Men Even har fortalt meg at jeg stod foran mål, og at han måtte sentre til meg for at jeg skulle score. Ikke vet jeg om dette stemmer, er lillesøsters versjon av historien.

– Du er ikke nødt til å være best i klassen for å komme lengst
Sandviken-stopper Stine har tidligere fortalt til VG at storebror alltid har vært et forbilde for henne, og er ikke vond å be når det gjelder lovord om familiens første landslagsspiller.

– Jeg er veldig stolt av Even og det han har fått til. Det er hardt arbeid som ligger bak, og jeg er utrolig glad for at den jobben han har gjort opp gjennom årene virkelig har fått uttelling. For meg har Even alltid vært et forbilde, en jeg ser opp til og en god støttespiller, forteller lillesøster.

Storebror synes det er gjevt å få skryt av lillesøster for rollen som forbilde, men selv om han var snill og gav henne ballen som barn, vil han ikke ha for mye av æren for at det nå er to landslagsspillere i familien Hovland fra Vadheim.

– Hun har stått på og jobbet hardt for å oppnå det hun har gjort. Vi får vel ta æren for at vi tok henne med og gav henne sjansen til å være med oss gutter og spille fotball, men det handler til sjuende og sist om å stå på og aldri gi opp. Da kan muligheter dukke opp, og du er ikke nødt til å være best i klassen for å komme lengst uansett hva det gjelder. Det handler om å aldri gi opp, uansett hva det gjelder. Da er alt oppnåelig, sier Hovland, som forrige måned selv var tilbake i den norske landslagsdrakten for første gang på over ett år.

Takker mor og far: – De har alltid stilt opp
Svarene de to gir om hverandre viser tydelig at det er en enorm gjensidig respekt og sterke familiebånd mellom dem, og yngsteblad Hovland er også tydelig på at de aldri hadde vært der de er i dag om det ikke hadde vært for duoen ett hakk høyere oppe på slektstreet i familien Vadheim.

– Både Even og jeg er heldige som har en mor og en far som alltid har stilt opp for oss. Da vi etter hvert begynte å spille på to forskjellige lag, delte alltid mamma og pappa seg slik at de kunne følge og støtte begge to like mye, mimrer hun.

Men selv om de to pr november 2018 begge er landslagsspillere, har søsknenes karrierevei vært rimelig ulike. RBK-stopper Hovland har representert norske landslag fra G17-alder og opp og har helt siden gjennombruddet i Sogndal i 2007 vært en av norsk toppfotballs profiler. Spesielt etter overgangen til Molde i 2012 skjøt karrieren fart, med to ligatitler, to cupmesterskap og en videre karriere med tre sesonger i tyske Nürnberg på CVen.

Debuterte i Toppserien i 2015 - kunne lagt opp før sesongen
Samtidig har lillesøster kjempet seg til topps på en helt annen måte, hun har aldri vært på aldersbestemte landslag og debuterte i Toppserien som 24-åring så sent som i 2015. Sandviken-spilleren er utdannet førskolelærer og jobber i barnehage ved siden av karrieren på fotballbanen.

– Det skal sies at jeg er utrolig misunnelig på hvordan Even kan leve av fotballen som jobb, der den for meg blir en slags «hobby». Han har fotball som jobb, mens jeg må gå på jobb og deretter på trening etter åtte timers arbeidsdag. Det er kontraster. Der prøver jeg ofte å fortelle ham hvor heldig han er, sier Hovland.

Før inneværende sesong, som altså kulminerte i landslagsdebut fra start mot Japan i helgen, var det like ved at lillesøsteren i landslagsfamilien gav opp satsingen fullstendig. En samtale med daværende Sandviken-trener Alexander Strauss snudde imidlertid alt.

– Jeg var i tenkeboksen. Fotball tar mye tid, og med jobb 100 prosent utenom blir det av og til spørsmål om hvor lenge en klarer å fortsette å utvikle seg og samtidig ha energi til å kunne prestere på både jobb og fotball. Men etter første samtale med Alexander var jeg aldri i tvil om at jeg ikke var klar for å gi slipp på fotballen ennå. Han la frem sine ideer for sesongen og var klar på at dette var virkelig noe jeg ville være med på.

– Var det noe konkret han sa til deg som gjorde at du ville fortsette satsingen?

– Han var ganske tydelig i måten han jobber på, og ikke minst opptatt av at han skulle hjelpe meg å utvikle meg. Det har han absolutt også gjort, så all ære til ham. Gjennom den måten Alexander har jobbet med Sandviken på i år har jeg utviklet meg til en bedre spiller, og det beviser vel bare at jeg, selv om jeg er litt gammel i fotballverden fortsatt kan utvikle meg i «voksen» alder. Det viser at det går, og at en ikke må gi opp, sier Hovland.

Begge spiller cupfinale i desember
Tidligere Nest Sotra-trener Alexander Straus ledet kun Sandviken denne ene sesongen, da det allerede i sommer ble klart at han overtar U23-landslaget, samt trer inn i en stilling som prosjektansvarlig for toppspillerutviklere i Toppserien. Hovland bekrefter at hun aldri ville vært landslagsspiller i dag om det ikke var for det som nå er eks-trenerens innsats med henne.

FOR FØRSTE GANG: Stine Hovland (til høyre), sammen med med-debutantene Emilie Nautnes (nr 21, Arna/Bjørnar) og Therese Åsland (nr 13, Røa) i forbindelse med landskampen mot Japan i helgen. Foto: Norges Fotballforbund
FOR FØRSTE GANG: Stine Hovland (til høyre), sammen med med-debutantene Emilie Nautnes (nr 21, Arna/Bjørnar) og Therese Åsland (nr 13, Røa) i forbindelse med landskampen mot Japan i helgen. Foto: Norges Fotballforbund

– Selvfølgelig er landslag en stor drøm. Dette ville han hjelpe meg til å nå gjennom å utvikle meg, noe han hadde troen på å klare og troen på at jeg skulle klare. Gjennom måten han har lagt opp treningene har jeg tatt steg denne sesongen, og derfor er jeg utrolig glad for at jeg valgte å satse videre og ikke minst for å få ha ham som trener, sier Norges ferskeste landslagsspiller fra Sogn og Fjordane på kvinnesiden.

Forrige måned kapret søsknene fra Vadheim overskriftene i Bergensavisen da de begge spilte seg frem til cupfinale, og med det trolig blir det andre søskenparet i historien som får oppleve det i en og samme sesong (etter Jon og Mari Knudsen for Stabæk og Team Strømmen i 2008). RBK møter Strømsgodset, mens Sandviken skal opp imot LSK Kvinner.

– Det blir en stor opplevelse, i hvert fall for henne som ikke har vært med på det før. Jeg har vært med på cupfinalen før, og vet at det blir en folkefest. Det er fullt trøkk i Oslo hele helgen, så det blir noe å se fram imot. I tillegg blir det mye familie på tribunen, så det er bare å glede seg, sier storebror Even, som akkurat i disse dager tenker mest på de kommende to Nations League-kampene med Norge.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)