Tarik fikk beskjed fra Lagerbäck:

– Jeg har undervurdert deg som spiller og person

Tarik Elyounoussi (30) er blitt langt viktigere for Norge enn landslagssjefen trodde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tarik? Han har vært vår beste spiller i år, svarer en AIK-supporter utenfor Friends Arena når TV 2 ber ham vurdere nordmannens sesong.

– Han er kjapp, han er liten, du vet… det skjer ting med ham! sier en annen.

– Han er jævlig bra! Jeg liker tempoet hans og krigerinnstillingen, sier en tredje.

For første gang siden 2009 er AIK svenske seriemestere, og underveis har den lille nordmannen vokst seg stor hos supporterne. Men også hos landslagssjef Lars Lagerbäck har Tarik Elyounoussi gradvis fått en høyere og høyere stjerne.

Etter Norges 3-2-seier mot Island i sommer ville svensken vite hva foreldrene til Fredrikstad-gutten jobbet med. Var de kanskje leger eller jurister? Noe måtte det i hvert fall være, siden de hadde fått en så smart sønn.

– Pappa har vært pizzabaker i 30 år, svarte Tarik Elyounoussi.

Nylig kom Lagerbäck med en innrømmelse, røper AIK-spissen.

– I starten kjente han ikke så mange spillere, men nå har han lært seg å kjenne både spillerne og ikke minst personene. Han sa til meg: «Jeg undervurderte deg, både som spiller og person». Men han har lært seg å kjenne meg nå, og da har han tydeligvis fått et helt annet inntrykk.

– Hva trodde han før han kom?

– Jeg har ingen anelse! Det får du spørre ham om, sier Elyounoussi.

Som sagt, så gjort: Etter å ha tatt ut landslagstroppen til kampene mot Slovenia og Bulgaria i forrige uke spurte vi Lagerbäck om han har undervurdert Tariks egenskaper både på og utenfor banen.

– Det er godt mulig at jeg gjorde. Man lærer seg spillerne bedre og bedre å kjenne, etter å ha jobbet med dem i trening og sett dem i matcher. Tarik har definitivt vist at han er en bedre spiller enn jeg trodde i starten av dette året, sier Lagerbäck.

Da Norge inntok førersetet i Nations League-gruppa i oktober, etter 1-0-seier både mot Slovenia og Bulgaria på Ullevaal, startet Tarik Elyounoussi og Joshua King begge kampene på topp.

Nå har King meldt forfall, mens Elyounoussi igjen sliter med låret. I siste serierunde mot Kalmar på søndag, der AIK vant 1-0 etter assist fra nordmannen, la nordmannen seg ned etter 65 minutter med det som kunne se ut som en strekk.

Olivenolje-kur

Han fikk umiddelbart kompresjon rundt låret og gikk av banen. Foreløpig er det uvisst om han blir spilleklar til Slovenia-kampen på fredag.

At han i det hele tatt er aktuell er uansett ganske oppsiktsvekkende, for med denne type skader tar det gjerne flere uker før man er tilbake i trening.

Men med Tarik Elyounoussi er det annerledes.

– Jeg trodde aldri i verden at jeg skulle rekke kampene mot Slovenia og Bulgaria sist. Jeg trodde jeg hadde fått en strekk som ville holde meg ute i minst to uker. Men så skjedde det noe i løpet av uka, jeg ble frisk. Jeg vet ikke hva det er med kroppen min, men det medisinske apparatet på landslaget var veldig overrasket, like overrasket som meg, over hvor fort jeg ble bra.

– Du har en kropp som leges raskt?

– Det er genene til pizzabakeren, det! Jeg spiser mye olivenolje, der har du det.

– Du mener du smører musklene fra innsiden?

– He-he, ja, tydeligvis. Jeg er veldig glad i olivenolje, fersk olivenolje som jeg får tilsendt fra Marokko. Da jeg bodde der spiste jeg mye olivenolje før skoletid. Jeg spiser fortsatt mye. Jeg merker i kroppen at jeg kan springe veldig mye, folk sier til meg at jeg springer som en 15-åring. Det er en bra kompliment. Det viser bare at olivenolje er en bra ting, sier Elyounoussi.

Han har rukket å spille 51 landskamper siden han fikk landslagsdebuten for litt over ti år siden.

Den erfaringen tror han kan være viktig foran to avgjørende landskamper som Norge nå står overfor, mot Slovenia og Kypros.

– Jeg vet hva som kreves og hva som skal til. Spesielt når det gjelder de unge spillerne vi har. Mange av dem er veldig gode, men har ikke samme erfaring som de eldre som meg og Rune (Almenning Jarstein). Vi prøver å ufarliggjøre situasjoner, spesielt i perioden som kommer nå med to viktige kamper, som kan avgjøre om vi kommer til EM eller ikke.

– Hva sier du for å ufarliggjøre?

– For min egen del er humor veldig viktig. Jeg snakker med folk, ikke så veldig mye om selve kampen, men at man har en god tone, ler litt av situasjoner og så videre. Humor er veldig viktig for meg. Det er en egenskap som gjør at folk slipper seg mer løs. Det er bare fotball. I kampens hete kan mange unge spillere bli veldig varme i topplokket. Da kan jeg komme inn og roe ned litt, sier Tarik Elyounoussi.