I KJELLEREN: Johannes Thingnes Bø hadde en eventyrlig sesong sist vinter, men det kostet både fysisk og mentalt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I KJELLEREN: Johannes Thingnes Bø hadde en eventyrlig sesong sist vinter, men det kostet både fysisk og mentalt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fikk en knekk etter knallsesongen: – Det var vanskelig

Johannes Thingnes Bø er ærlig om utladningen han fikk etter en strålende sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte seire i verdenscupen, 14 pallplasseringer, individuelt OL-gull og under 100 poeng bak Martin Fourcade i den sammenlagte verdenscupen:

Det var den imponerende fasiten til Johannes Thingnes Bø sist vinter. I år er hovedmålet å ta den gule sammenlagttrøya, som Fourcade har vunnet sju år på rad.

Men oppkjøringen til sesongen har vært preget både av sykdom og ryggproblemer. Nå erkjenner 25-åringen at motivasjonen også har vært en utfordring.

I kjelleren hele sesongen
Thingnes Bø lettet på sløret da han og storebror Tarjei på TV 2s initiativ møtte tidenes mestvinnende skiskytter, Ole Einar Bjørndalen, til en uhøytidelig skyteduell etterfulgt av en samtale om kommende sesong.

Bjørndalen, som motvillig måtte legge opp i våres tross sterk motivasjon, ville vite hvor Thingnes Bø fant motivasjonen sin etter å ha oppnådd så mye suksess.

– Hvor er det du jakter videre nå, Johannes? spør Bjørndalen.

– Det er det som er vanskelig. Motivasjon er ikke noe du kan grave fram, det er noe som ligger der. Jeg skal innrømme at det var en bra utladning etter OL. Det har det vært, sier Thingnes Bø.

Han sto ikke øverst på seierspallen etter OL, selv om resultatene var jevnt over gode i de sju individuelle rennene han gikk. Han hadde resultatrekka 4-19-2-3-14-2-3 – og presset Fourcade omtrent til det siste.

Det tok på både fysisk og mentalt.

– Når du lykkes så bra over en hel sesong, og har vært i kjelleren hele sesongen, for å gjøre det bra i hvert renn … det har tatt lengre tid å hente seg inn. Det har jeg kjent på i år, innrømmer Thingnes Bø.

Men med vinteren i anmarsj, følger motivasjonen på – regner han med.

– Snøen er her igjen, en ny sesong er i vente. Når vi får kommet i gang med to skirenn på Sjusjøen, er det glemt. Da starter jeg med blanke ark, sier stryningen.

– Ingen kan gjøre som Johannes
Thingnes Bø har like fullt jobbet godt med sin liggende skyting, der han har gjort justeringer på geværet for å få en bedre posisjon på matta.

Blant annet har han finstudert våpenet til storebror Tarjei.

– Jeg og Johannes kjenner hverandre ekstremt godt, sier Tarjei Bø i samtalen med Bjørndalen.

– Folk blir ofte veldig oppgitt når de spør Johannes om hva han gjør. Da ler jeg ofte i bakgrunnen. For det Johannes gjør, funker ikke for noen andre. Mange kan si at han trener litt for lite, eller gjør sånn og sånn. Men jeg ser at det er sånn han må gjøre for å prestere. Vi er ganske like, og prøver å kopiere hverandre litt. Johannes har slitt med liggende skyting, og da knabbet han børsa mi, kikket på den og testet enkelte av delene på mitt våpen over på sitt, forteller Tarjei Bø.

Det møter anerkjennende nikking hos Bjørndalen.

– Tarjei bommer ikke på ligg, så det var et veldig smart trekk, Johannes, påpeker Bjørndalen.

På stående skyting er det derimot Tarjei som søker råd hos lillebror.

– Vi er like som utøvere, men jeg er best på liggende og han på stående. Og da spør jeg veldig mye om den stående skytinga, sier Tarjei Bø.

Bjørndalen er også nysgjerrig på hva brødrene prioriterer høyest kommende sesong: Verdenscupen sammenlagt eller VM i Östersund i mars.

Gjør ikke som Bjørndalen

– Jeg har veldig lyst til å vinne totalcupen. Det er hovedmålet for sesongen, sier Thingnes Bø.

Og utdyper:

– Da må jeg gå alle rennene. Til og med Anterselva (i slutten av januar) har jeg lyst til å gå alt, og konkurranseprogrammet er veldig fint. Men det er alltid litt seigt med lange turer, så hvis formen ikke er helt super, tror jeg nok at jeg må ta et avbrekk fra verdenscupen og ligge igjen i høyden i Anterselva. Og så kanskje finne et skirenn en eller annen plass, i Norge eller IBU-cupen for oppkjøring inn mot VM.

Tarjei Bø vil avvente og se hvordan han ligger an i verdenscupen i slutten av januar.

– I desember og januar kommer jeg til å gå masse konkurranser. Det har alltid fungert veldig bra. Etter Anterselva blir det en litt ny situasjon, om jeg skal til USA eller ei. Ligger jeg bra an sammenlagt må jeg reise for å hevde meg, men hvis sammenlagtkampen ikke er spennende lenger, handler alt om VM. Da blir det en annen vei, slår Tarjei Bø fast.

Bjørndalen antyder at det er mulig å kjøre et sammenhengende høydeopphold fra Anterselva og i de to verdenscupukene i USA og Canada, som også ligger i høyden, som forberedelse til VM.

Men selv om brødrene vurderer å bli værende igjen i Anterselva, er det neppe aktuelt med et så langt høydeopphold som Bjørndalen sverget til.

– Jeg kjenner ditt høyderegime, Ole Einar, og vi ville nok ikke gjort det sånn. Men vi vil sikkert ha litt høyde i banken for så å kjøre mer konkurranselik trening rett i forkant av VM, sier Tarjei Bø.

– Verken jeg eller Johannes har hatt en spesiell høydefilosofi i treningen vår, annet enn det som ligger der på treningsplassene vi er. Johannes har truffet usedvanlig bra i mesterskap, så vi bør nok ikke begynne å rote med det, sier storebror Bø.

Spår at flere ofrer alt
Bjørndalens varemerke var alltid å jakte utvikling, selv når han var den beste. Derfor lurer han på hva Bø-gutta tenker om utviklingen i skiskyting fram mot OL i Beijing i 2022.

– Det har vært en vanvittig utvikling i skiskyting i mange år, før det har vært stabilt en stund nå. Men hva skjer fram mot OL i Kina: Hvor er det flest sekunder å hente i forhold til konkurrentene?

– For egen del tror jeg det er masse sekunder å hente på liggende skyting, svarer Thingnes Bø.

Ut fra standplass har han også planer om å eksperimentere litt framover.

– Jeg tror det kan bli gått fortere ut fra skyting på hver eneste runde – at jeg kan rykke fra konkurrentene rett etter skyting og holde tempoet rundt løypa. Det er min plan framover, sier han.

Tarjei Bø tror mange vil ta større risiko i årene som kommer.

– Selv om utviklingen går framover, så er det som regel basisen som vinner. Se for eksempel på deg i Sotsji, Ole. Mange hadde gått forbi deg i løypa, men du slo tilbake og vant likevel. Jeg tror den største forskjellen vil være at flere og flere ofret alt for å vinne. Spesielt nå som Johannes og Fourcade har herjet. Vi andre ser at vi må ta enda mer risiko for å ta gullet. Det kan bli mange som skyter mye raskere, det tror jeg kommer til å skje, spår Tarjei Bø.​