– Dette er noe av det pinligste Rosenborg har levert på Lerkendal

Ydmyket og utspilt: Europaliga-eventyret er etter alle solemerker over for Rosenborg etter fire strake tap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg - Red Bull Salzburg 2-5

Triumfene over AC Milan, Real Madrid og Borussia Dortmund er ikke noe mer enn et svakt minne om det Rosenborg var - ikke det de er.

– Dette svir for RBK

Det ble ekstra tydelig hjemme på Lerkendal torsdag kveld. Trønderne ble fullstendig utspilt og ydmyket av Fredrik Gulbrandsen og gjestene fra Red Bull Salzburg etter en førsteomgang TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen ikke har sett maken til.

– Rosenborg ser ut som et småguttelag mot menn. Se hvordan Rosenborg forsvarer seg. Dette kan de umulig være bekjent av. Rini Coolen står og slår i luften og er kjempefrustrert. Dette svir for en så stor og stolt klubb som Rosenborg. De har stolte tradisjoner i Europa. Dette er noe av det pinligste Rosenborg har levert på Lerkendal, sa Mathisen da Takumi Minamino scoret sitt tredje for kampen til 4-0.

Tempoet ble lavere etter hvilen og Salzburg kunne cruise inn til 5-2-seier. Dermed styrer Rosenborg mot exit i Europaligaen etter fire strake tap, tolv baklengsmål og en rekke skuffende prestasjoner. Kun syltynn teori gir fremdeles Rosenborg en mulighet for avansement.

– Det var smertefullt, rett og slett. Hva skal man tenke. Det blir litt sånn. Jeg har ikke så mange ord, sier RBK-keeper André Hansen til TV 2 før han prøver å forklare litt mer.

– Det er null struktur. Det er vær så god og gjør som dere vil utenfor boksen vår. Det har ikke noe om at folk ikke har lyst til å prøve. Jeg er bare oppgitt over alt. De var inne i boksen vår etter ti sekunder. Du skjønner hvor det bærer hen.

– Det var bare fælt

Birger Meling var blant Rosenborg-spillerne som fikk kjørt seg ekstra mye mot tekniske og samspilte Salzburg-spillere.

– De er overalt, og vi får ikke til noe offensivt eller defensivt. De kunne ledet mer enn 4-0 til pause – det sier sitt. En blytung førsteomgang. Vi henger ikke sammen. Det var bare fælt, sier Meling.

– De første 45 minuttene er det ikke gøy. Du løper rundt og føler at de er tre-fire mann flere. Sånn kan vi ikke ha det, spesielt på hjemmebane.

RBK-trener Rini Coolen vedgår at det var naivt å starte kampen som han gjorde, noe som ble justert i pausen da Marius Lundemo erstattet Alexander Søderlund og formasjonen ble endret til 4-4-2.

– Det var trolig et galt valg å starte som vi gjør i de norske turneringene. Men også at vi ga bort mål så enkelt, sier Coolen.

Utspilt fra start

Det var mye snakk om at Rosenborg skulle reise æren før kampen på Lerkendal, men det var lite som tydet på at spillerne hadde forpliktet seg til det budskapet i åpningen. Bare fem minutter var spilt da Minamino banket inn en lekker scoring etter fint forarbeid.

Salzburg fortsatte å herje og Rosenborg ble hengende i tauene gjennom hele den første omgangen. 18 minutter var spilt da Minamino kontrollert satte inn 2-0 på volley etter en utsøkt pasning fra midtstopper André Ramalho Silva.

Så var det omsider Fredrik Gulbrandsens tur til å sette sitt navn på scoringslisten etter et flott Salzburg-angrep. Den norske spissen holdt roen da han bredsiden ballen vakkert i mål forbi Hansen i RBK-målet.

– Det er pinlig for Rosenborg, sa Mathisen etter 3-0-scoringen.

Og like før pause smalt det igjen fra Salzburg og Minamino kunne juble for hat trick.

Rosenborg løftet seg noe etter hvilen med scoringer fra Samuel Adegbenro og et skudd fra Nicklas Bendtner som gikk i mål via Mike Jensen.

Det endret likevel lite når et selvmål fra Even Hovland

Salzburg vant 5-2 og topper gruppen med 12 poeng av 12 mulige med to kamper igjen av gruppespillet. Alt tyder på at østerrikerne skal gå videre til sluttspillet.