Dette er Premier League-historiens ti største City-United-øyeblikk

Forut for søndagens gigantduell kan du kose deg med disse perlene fra historiebøkene.
Gi også din stemme. Hvilket øyeblikk er det største?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester City-Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium søndag fra 17.00 (kampstart 17.30)

Søndag spilles en av Premier League-kalenderens mest omtalte fotballkamper når Manchester-gigantene møtes til duell for første gang denne sesongen.

Ligaleder Manchester City og Pep Guardiola har et forsprang på ni poeng til sine rivaler Manchester United og José Mourinho, som forut for runden ligger på 7. plass på tabellen.

Et samlet Premier League-publikum håper nok på nye magiske øyeblikk når de to storklubbene barker sammen, og i oppladningen til kampen kan du nå kose deg med noen av høydepunktene fra de to lagenes møter i ligaens historie.

Nederst i saken kan du gi din stemme til det du mener er det største øyeblikket - nedjustert til øyeblikk hentet fra nyere historie (Premier League-starten i 1992 og utover) for enkelhetens skyld.

Vi har også fått TV 2-kommentator Øyvind Alsaker, som selv var til stede på flere av disse kampene fra kommentatorplass, til å si noen ord om hver av anledningene.

Her er de ti kandidatene, som det for ordens skyld presiseres at ikke er rangert:

Wayne Rooneys brassespark, 12. februar 2011
Wayne Rooney er den mestscorende i Manchester-derbyets historie med sine elleve scoringer, men ingen huskes bedre enn brassesparket fra 2010/11-sesongen. Engelskmannen steg til værs på Old Trafford og sementerte sin plass både i Premier League-historie, derbyhistorie og i kåringer av tidenes mål med det majestetiske sparket som sørget for 2-1-seier. Det gav også pusterom for de røde i toppen, og var direkte medvirkende til at klubben tok sin 19. ligatittel.

– Den vakreste scoringen noensinne i et Manchester-derby? Innlegg fra Nani på stillingen 1-1 med drøye ti minutter igjen. Rooney har én mulighet og går for den – et perfekt utført brassespark som flyr inn i hjørnet og avgjør kampen, sier Øyvind Alsaker.

Les også: Rooney om drømmemålet: – Fantastisk følelse

Mario Balotellis «Why always me», 23. oktober 2011
Manchester City-seieren som sjokkerte en hel verden og som for alvor markerte at de lyseblå hadde potensial til å bli storebror i byen. Italienske Mario Balotelli satte inn 1-0 på Old Trafford og viste fram en t-skjorte med teksten «Why always me?», før resten av kampen deretter utviklet seg til et vaskeekte mareritt for hjemmelaget. Roberto Mancinis City gav seg ikke før det stod 1-6 på måltavlen.

– Balotelli hadde preget nyhetene før derbyet fordi han hadde satt sitt eget hjem i brann ved hjelp av fyrverkeri! Så åpner han scoringene på Old Trafford og får fram latteren hos de frammøtte med en t-skjorte under drakta med påskriften “Why always me?”. City vant til slutt 6-1, Uniteds styggeste hjemmetap siden 50-tallet, og første gang de slapp inn seks på Old Trafford siden 1930, sier Alsaker.

Les også: Slik forklarte Balotelli sin gåtefulle t-skjorte​

Vincent Kompanys heading, 30. april 2012
City-kaptein Vincent Kompany har hatt sin sentrale rolle i alle klubbens tre ligatitler siden han kom til Manchester, men spesielt stor var han i den første tittelsesongen i 201/12. Da de to klubbene møttes i slutten av april, visste alle at en City-seier ville bety at de var forbi United da to kamper gjenstod av sesongen. Kompany tok ansvar, stanget inn matchvinnermålet, og kunne et par uker senere heve Premier League-troféet etter den sagnomsuste sisterunden der de lyseblå slo QPR 3-2 etter to mål på overtid.

– City måtte vinne for å ta sin første ligatittel på 44 år. Kapteinen selv hang like høyt som den blå månen og stanget inn corneren fra David Silva. City vant 1-0 og resten er historie, mimrer Alsaker.

Les også: Agüero fikk se og høre TV 2-Alsaker gå av hengslene: – Han kunne vel ikke kommentere på ett år etterpå?

Michael Owens overtidsscoring, 20. september 2009
​Det er aldri blitt scoret mer enn sju mål i et Manchester-derby, og en av de mest dramatiske kampene med det antallet forekom i 2009. City hadde utlignet både 1-0-, 2-1- og 3-2-ledelsene til United, og seks minutter på overtid stod det fremdeles 3-3. Da dukket Michael Owen opp, scoret målet som han aldri vil bli glemt for i Manchester og sørget for 4-3-seier.

– 3-3 og for lengst passert 90 minutter. Giggs finner Michael Owen med en genial pasning og den tidligere Liverpool-yndlingen avgjør matchen, oppsummerer Alsaker.

Les også: Michael Owen: En berg- og dalbane av en karriere

Inspirert Cantona og Giggs' viktige seiersmål, 6. april 1996
På midten av 90-tallet var det langt ifra slik at de to gigantene kjempet side om side på tabellen, og denne sesongen endte sågar med at de lyseblå rykket ned. United, derimot, hadde satt seg i posisjon til sitt tredje ligamesterskap på fire sesonger, og måtte vinne på ærverdige Maine Road. Det gjorde de, etter en man of the match-opptreden av Eric Cantona og en matchvinner i Ryan Giggs, mannen med flest kamper i derbyets historie (36), og som fem år tidligere som 17-åring hadde scoret sitt første mål i det som skulle bli en enorm karriere.

– Denne våren handlet det om Manchester United og Newcastle. Og Eric Cantona, som i dette derbyet på Maine Road scoret ett og hadde to målgivende da United vant 3-2 på påskeaften og kom ett steg nærmere sin tredje Premier League-tittel. Men matchvinner ble Ryan Giggs, som på stillingen 2-2 hamret ballen i nærmeste kryss fra 16-meteren, tolv minutter før full tid, mimrer Alsaker.

Paul Pogbas snuoperasjon, 7. april 2018
​Forrige sesong vant City tittelen overlegent, tok rekordmange 100 poeng, og kunne også sikret seg en rekordtidlig sikring av pokalen. Totalt tapte de kun to av 38 ligakamper, men en av dem var i derbyet. Etter to tidlige mål fra Vincent Kompany og Ilkay Gündogan hadde mange allerede sprettet champagnen i den lyseblå delen av byen, men de røde djevlene slo tilbake i 2. omgang. Paul Pogba scoret to ganger før Chris Smalling ble matchvinner. Dermed ble også Uniteds rekord for rekordtidlig triumf stående.

– City kunne sikre Premier League-tittelen og hadde gulldrakter trykket opp før møtet med United på Etihad. 2-0 til pause, men så våknet United som anført av en ustoppelig Paul Pogba snudde kampen og utsatte Citys gullfeiring en uke. Liten praktisk betydning, men symbolsk viktig i den lange rivaliseringen mellom rødt og blått i Manchester, analyserer Alsaker.

Snuoperasjon fra Cantona og Keane, 7. november 1993
​Oppgjøret i 1993/94-sesongen er regnet for å være ett av de største i moderne tid. Seieren var av det markante slaget, og etter denne startet United en rekke av kamper uten tap som ikke tok slutt før i mars. Med det var grunnlaget lagt for den andre strake Premier League-tittelen. Oppgjøret kunne også kunne minne veldig om varianten fra april i år, og også den gang spilte en franskmann hovedrollen i en snuoperasjon fra bortelaget.

– Nesten 25 år tidligere, samme historie. City i føringen med 2-0, begge mål signert Niall Quinn. Cantona gjorde som Pogba og løftet United etter pause. To mål fra franskmannen før Roy Keane ble matcvinner i et pulserende derby der Coton og Schmeichel hadde plenty å henge fingrene i, mimrer Alsaker.

Van Persie-frisparket som stoppet Citys ubeseirede rekke, 9. desember 2012
United skulle slå tilbake etter å ha tapt på målstreken mot City sesongen i forveien, og hadde hentet Premier League-toppscorer Robin van Persie fra Arsenal - i sterk konkurranse med nettopp City - for å få sin revansje. City lå tre poeng bak før kamp og hadde lagt seg til en vane om å gå av banen på hjemmebane uten å tape, men sommerens storkjøp ville det annerledes. Fra da av og til sesongstart var de røde på tabelltopp, og vant til slutt ligaen med elleve poeng. Det skulle også vise seg å være Sir Alex Fergusons siste bortekamp mot City, og Uniteds foreløpig siste tittelsesong.

– City ubeseiret på Etihad på to år, men derby-spesialist Wayne Rooney sender United foran med 2-0 og runder tosifret antall mål mot byrivalen. City svarer og Zabaleta utlikner til 2-2 fem minutter før slutt. Så bøyer Robin van Persie inn seiersmålet på frispark i kampens siste minutt, og nok en gang vinner United 3-2 på Citys hjemmebane, husker Alsaker.

Les også: Slik ble legenden Sir Alex hyllet i britiske medier

Shaun Goaters store dag, 9. november 2002
Tidenes siste Manchester-derby på Maine Road er ett av de City-fansen husker best. Under ledelse av Kevin Keegan var de på jakt etter første seier mot rivalene siden blant annet Trevor Morley hadde scoret i en 5-1-seier 13 år tidligere.

– City hadde ikke slått United siden 1989, men etter to tidlige scoringer av Ole Gunnar Solskjær og Nicolas Anelka var det duket for Shaun Goater. Feed the goat, and he will score – twice. En etterlengtet opptur for hjemmelaget etter utallige ydmykelser mot sin erkerival, sier Alsaker.

Les også: City-legende om reisen fra nivå tre til toppen: – Vi måtte vaske vårt eget fotballtøy

50-årsmarkeringen av München-tragedien​, 10. februar 2008
Fotball er så mye mer enn bare fotball, og 50 år etter at flere sentrale spillere i Manchester Uniteds «Busby babes» mistet livet i en tragisk flyulykke i München, møttes de to rivalene til dyst. Det var en meget spesiell anledning, som endte med borteseier til det som da var Sven-Göran Erikssons Manchester City.

– En emosjonell dag på Uniteds hjemmebane, Ferguson og Eriksson la ned krans i midtsirkelen før kickoff og begge lag spilte i spesiallagde trøyer. Ett minutts stillhet til minne om de 23 som mistet livet i München-tragedien 50 år før, men hjemmelaget fikk ikke hedret ofrene slik de ønsket. Scoringer av Vassell og Benjani før Carricks trøstemål sørget for en sjelden City-seier på Old Trafford, husker Alsaker.

Flust av kandidater
Andre kandidater som kunne vært nevnt er blant andre Citys storseier i det første derbyet som ble spilt på City of Manchester Stadium, Manchester Uniteds 5-0-seier med Andrej Kantsjelskis-hat trick i 1994, Marcus Rashfords derbydebut og øyeblikket mellom Alf-Inge Håland og Roy Keane, men på denne listen ble det bare plass til ti.

Hvem er din favoritt? Gi din stemme!

Se Manchester City-Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium søndag fra 17.00 (kampstart 17.30)