ENGASJERT: Lise Klaveness er ikke i tvil om at norsk fotball har mye å gå på når det kommer til det psykiske aspektet av idretten.
ENGASJERT: Lise Klaveness er ikke i tvil om at norsk fotball har mye å gå på når det kommer til det psykiske aspektet av idretten. Foto: Pedersen, Terje

Klaveness vil gjøre mental trening til norsk konkurransefortrinn

Lise Klaveness mener mental trening i for stor grad har blitt overlatt tilfeldighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ønsker den nye sjefen for elitefotball i NFF å gjøre noe med.

Den siste uken har TV 2 satt fokus på psykisk helse i norsk fotball.

En undersøkelse gjennomført av den internasjonale spilleforeningen FIFpro viser at over 40 prosent av de norske elitespillere i fotball som svarte på undersøkelsen melder at de har hatt symptomer på angst og depresjoner.

– Jeg er glad for at dette er et tema det settes fokus på nå. Det er et tema jeg er kjempeinteressert i og som jeg tror generelt er en veldig undervurdert del av det å være fotballspiller. Det er ikke mange år siden det var tabu å snakke om, men nå virker det som om dette er et område som flere og flere blir bevisste på, sier Lise Klaveness til TV 2 Sporten.

Klaveness – som selv har 73 landskamper på samvittigheten – har selv følt på presset om å måtte prestere som fotballspiller.

– Selv tenkte jeg ikke på at fotballspesifikk kompetanse på mental trening fantes. Jeg tenkte at det mentale var en privatsak, noe som lå utenfor fotballprestasjonen og som hver og en selv måtte finne ut av. Sett i ettertid ser jeg at jeg ville vært lydhør for metodisk tilnærming til mental trening og at det kunne vært prestasjonsfremmende for meg. For uansett hvor sterk psyke man har, så må man vekk fra at det mentale er statiske størrelse som ikke kan trenes metodisk, mener Klaveness.

Tror det kan bli konkurransefortrinn
​37 år gamle Klaveness begynte i sin nye jobb i Norges Fotballforbund 15. september. Til tross for at hun bare har vært i NFF i noen uker, er hun opplest på temaet psykisk helse.

– Nyansatt teknisk sjef, Leif Gunnar Smerud – også U21-trener – er utdannet psykolog og tilnærmer seg spillernes mentalitet like metodisk som all annen trening. Denne fotballspesifikke tilnærmingen inspirerer meg. Mitt inntrykk er at vi i Norge – med Norsk Toppfotball i spissen – ligger langt framme på dette området. Mye av forskningsarbeidet er allerede gjort, her er professor og idrettspsykolog Geir Jordet en foregangsperson, så kunnskapen finnes der. Spørsmålet er i hvilken grad dette er ute blant klubbene. Hittil har det kanskje blitt overlatt i for stor grad til tilfeldighetene, sier Klaveness.

Erik Huseklepp, Håkon Opdal og Jo Nymo Matland – som alle har spilt i forskjellige norske toppklubber – var tidligere denne uka svært klare på at temaet psykisk helse knapt blir brukt energi på i norsk fotball.

Det vil Lise Klaveness at det skal bli en endring på i framtida.

– Nå er vi i ferd med å etablere eliteavdelingen i NFF. Selv om vi har benyttet oss av eksterne mentale trenere over flere år, må vi i større grad se det fra et fotballperspektiv; hvilke mentale ferdigheter kreves for å beherske fotballspillet og hvordan kan disse ferdighetene trenes. Om vi ansetter noen for å ha spesifikt ansvar for det eller om vi innhenter kompetanse for å trene opp folk, det er for tidlig å si noe om. En nøkkel er nok uansett å sikre at flere trenere får tilgang til kunnskap og verktøy for å jobbe med dette som en del av treneroppgavene, sier Klaveness.

– Er noe vi kan trene opp
​Klaveness er ikke i tvil om at mentalitet kan jobbes med.

– Jeg tror dette kan utvikles på lik linje med det å slå en god innsidepasning. Og jeg tror det er mentale ferdigheter – og ikke O2 og muskelmasse – som skiller de aller beste. Det er hvordan du evner å ta ansvar for egen utvikling, takler motgang, medgang og slike ting som virkelig skiller de beste, sier Klaveness.

Nå håper hun at man i Norge klarer å i større grad sikre at trenere og spillere har en kunnskapsbasert og fotballspesifikk tilnærming til det mentale – dette tror hun kan føre til et norsk løft.

– Jeg tror dette er et felt som har en veldig stor oppside og som kan gi oss et konkurransefortrinn. Jeg ser på det slik i stedet for å se på det som et problem. Og jeg tror det tror det er et område man kan få mye ut av til tross for begrensede ressurser, sier norsk fotballs elitesjef.