DØDE: The Cliffsofmoher (venstre) skadet seg tidlig i Melbourne Cup. Hesten ble seinere avlivet.
DØDE: The Cliffsofmoher (venstre) skadet seg tidlig i Melbourne Cup. Hesten ble seinere avlivet. Foto: Andy Brownbill

Tragedie i Australia – hest døde etter fall i konkurranse

Den irske hesten The Cliffsofmoher døde i Melbourne Cup.

Melbourne Cup ble rammet av en tragedie natt til tirsdag. Den fem år gamle hingsten The Cliffsofmoher måtte avlives etter et fall tidlig i løpet.

Hesten var tydelig urolig før start, noe som bekymret kommentatoren Richard Freedman.

– Han smelter som en iskrem for øyeblikket. Han svetter virkelig, kommenterte Freedman bare minutter før tragedien.

Hingsten, som ble trent av Aiden O’Brien for Lloyd Williams, måtte gi seg etter 600 meter på grunn av et brudd i skulderen. Den kunne dessverre ikke reddes.

The Cliffsofmoher er den sjette hesten som er blitt avlivet i forbindelse med Melbourne Cup siden 2013. Tidligere har hestene Verema, Admire Rakti, Araldo, Red Cadeaux og Regal Monarch lidd samme skjebne.

– Våre tanker går til dyre-elskere over hele landet som er berørt av dette, sier Jane Speechley, talskvinne for dyrevernsorganisasjonen RSPCA.

– RSPCA Australia har lenge uttrykt bekymring for veddeløpshestenes velferd, inkludert bruk av inhumane verktøy som pisker og tungebånd. Dagens tragedie minner oss om risikoen hestene utsetter seg for hver gang de løper, og det understreker den mørke realiteten bak alt glitter og glamour i forbindelse med cupene, fortsetter hun.

– Med skjebnen til The Cliffsofmoher friskt i minne, er det viktig å være klar over smerten og angsten til de andre hestene som overlevde Melbourne Cup i dag. Hestene ble truffet av flere hundre piskeslag underveis, der de fleste kom på de siste 100 meterne når de allerede var utslitte, sier Speechley.

– Vi ser at et stadig økende antall australiere som er ukomfortable når de ser veddeløp, og tragiske hendelser som dette er en katalysator for de følelsene.

Jamie Stier i Victoria Racing Club forteller at hesten umiddelbart fikk tilsyn fra veterinær, men at skadens natur gjorde at avliving var eneste alternativ.

– Vår sympati går til Coolmore og Williams-familien, eierne av The Cliffsofmoher, jockey Ryan Moore, trener Aidan O’Brien og hans støtteapparat som hadde et tett og omsorgsfullt forhold til hesten, sier Stier.

The Cliffsofmoher løp inn drøyt 10 millioner kroner i løpet av karrieren.