Gojko fra Bergen kunne spilt mot Liverpool i kveld

Gojko Ivkovic (28) og Røde Stjerne har en helt spesiell historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Røde Stjerne - Liverpool på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo fra klokken 18.00

– Jeg drømte aldri om å spille for United, jeg drømte aldri om å spille for Real Madrid. Jeg drømte om å spille for Røde Stjerne.

Ordene tilhører Gojko Ivkovic, og den tidligere midtstopperen var svært nære å få drømmen oppfylt.

Ivkovic og familien kom til Bergen og Vestlandsheimen asylmottak i 2001.

– Jeg er opprinnelig kosovoserber. Da flyktet vi fra krigen i Kosovo. Fotballen ble min beste kompis, sier 28-åringen til TV 2.

– Jeg var knust
Løkka på asylmottaket ble flittig brukt, og det ble raskt tydelig at Ivkovic var et stort talent. Og bare fire år etter at han ankom Bergen som 11-åring kom muligheten Ivkovic hadde drømt om. Som 15-åring og Åsane-spiller fikk han tilbud om å prøvespille for favorittklubben.

– Det var før jeg fylte 16 jeg var der første gangen. Da var jeg der fra januar til april. Jeg prøvespilte for ungdomsakademiet til Røde Stjerne og det gikk veldig bra. De ønsket å ha meg i klubben slik at jeg kunne utvikle meg. Det var jeg veldig interessert i. Det jeg opplevde der nede var utrolig profesjonelt. Det er jo en drøm for alle som spiller fotball å få oppleve noe sånt.

Se reportasje i videovinduet øverst

Men drømmen om å fortsette i storklubben fra Beograd ble knust.

– Jeg ble stoppet av et regelverk. Jeg var under 16 og kunne ikke flytte til et land som ikke var i EU eller EØS. Da måtte jeg returnere til Norge, for jeg kunne ikke ha med meg foreldrene mine der nede. Det var en vanskelig situasjon, for vi hadde akkurat fått oppholdstillatelse i Norge. Hvis jeg hadde tatt med en av foreldrene mine kunne vi risikere å miste oppholdstillatelsen. Det var ikke verdt å ta det steget, for vi hadde ingenting å forsørge oss av i Beograd på det tidspunktet. Jeg var knust en god stund innvendig. Jeg føler selv at om jeg hadde blitt der nede på det tidspunktet så hadde det betydd utrolig mye for min karriere. Jeg hadde sikkert spilt der nede den dag i dag.

Fikk kontrakt med Viking
Ivkovic ristet av seg skuffelsen og fortsatte den lovende karrieren i Norge.

– Jeg måtte fortsatt oppnå drømmen om å bli profesjonell fotballspiller, så jeg kunne ikke gå rundt å tenke på det. Jeg måtte rett og slett komme meg videre. Jeg kom tilbake fra Røde Stjerne til Åsane og ble fast på A-laget til Åsane. Så spilte vi bortekamp mot Ålgård i 2. divisjon. På tribunen satt Uwe Rösler og Egil Østenstad og så på. Jeg var veldig dårlig i den kampen, faktisk, men de likte at jeg tok initiativ og at jeg styrte midtbanen og backene mine. De ønsket at jeg skulle komme på prøvespill i Viking. Etter tre dager der fikk jeg beskjed av Rösler at de ville signere en avtale med meg. Jeg var tre år i Viking, men jeg fikk en tøff kneskade da jeg kanskje var på mitt aller beste i 2010. Skaden satte meg ut av spill i ett år, og da hadde jeg bare seks måneder igjen av kontrakten i Viking. Så ble det et trenerskifte der Åge Hareide kom inn i stedet for Rösler. Hareide ønsket å ha spillere som var klare fra dag én og hadde ikke tid til å vente på at jeg skulle bli frisk. Jeg gikk tilbake til Åsane og spilte én sesong der før jeg ble lokket av David Nielsen til Nest-Sotra.

Nytt tilbud fra Røde Stjerne
​Oppholdet i Nest-Sotra ble en suksess og klubben rykket opp til OBOS-ligaen, og for Ivkovic kom det en ny fristende mulighet fra Serbia.

– Da fulgte Røde Stjerne meg på nytt. De sendte et brev til Nest-Sotra om at de ønsket meg på prøvespill i Beograd. Da reiste jeg ned, og det gikk kjempebra. De tilbød meg kontrakt og treningsleir. Da var det kontrakt med A-laget til Røde Stjerne de tilbydde. Proffkontrakt. Jeg skulle bli med dem til Dubai på treningsleir. Treningsleiren var i januar og jeg skulle trene med Nest-Sotra i desember for å holde meg i form. Så pådrar jeg meg enda en alvorlig kneskade som setter meg ut av spill i ett år til. Da ble den drømmen knust også.

Nå har småbarnsfaren fra Bergen lagt opp, men han følger Røde Stjerne tett. Med favorittlaget i Champions League er det lett å tenke på det som kunne ha skjedd.

– Jeg har vært der og vet hvordan det er å spille på den banen. Jeg vet hvordan atmosfæren er. Det er virkelig noe svært få får oppleve. Det er en heksegryte. Når du ser på Premier League og Eliteserien så er det pauser under kampen der det er helt stille. Det får du ikke der nede. Det er konstant synging og konstant press på hjemmelaget om å gjøre det bra. Og de prøver å skape en frykt hos motstanderen. Det kan vippe hvem som helst av pinnen.

– Var bedre enn kapteinen
​Og hadde han sluppet unna den siste kneskaden ser ikke Ivkovic bort i fra at han hadde vært på banen når Røde Stjerne tar imot Liverpool.

– Det er klart man innbiller seg det. Den klubben har vært drømmen min hele livet. Jeg spilte jo med kapteinen til Røde Stjerne på landslaget. Da spilte jeg mens han satt på benken. Jeg var et par hakk bedre enn ham da og i dag er han kaptein på Røde Stjerne. Han heter Vujadin Savic. Vi spilte sammen på U19-landslaget til Serbia. Vi tok bronse i EM-sluttspillet i 2009 i Ukraina. Akkurat i den turneringen var jeg et par hakk bedre enn ham, sier Ivkovic og ler.

Ivkovic er utdannet mekaniker og jobber som tungbilmekaniker på et Tide-verksted i Bergen. Fotballakarrieren er lagt på hyllen, som resultat av at knærne ikke tåler belastningen. Tirsdag gleder han seg til å se på det som kunne vært klubbkameratene mot Liverpool i Champions League.

– Han er en veldig god venn av meg og vi snakker ofte sammen. Jeg unner ham alt det beste og håper han scorer mot Liverpool. Han vet at jeg var bedre, men han tok store steg mens jeg var skadet og stagnerte. Hvis alt hadde gått min vei kunne jeg møtt Liverpool denne gangen, sier Ivkovic.