– Leter etter smutthull for å slippe unna straff

KRITIKK: Det settes søkelys på internjustisen i norske ishockeyklubber i ukens episode av TV 2s podcast «Hockeyprat».
KRITIKK: Det settes søkelys på internjustisen i norske ishockeyklubber i ukens episode av TV 2s podcast «Hockeyprat». Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
Espen Normann i Fredrikstad Blad er gjest i ukens «Hockeyprat», og angriper internjustisen i norske hockeyklubber.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortalentet Jacob Lundell Noer (20) havnet i sentrum av en heftig regeldiskusjon i forrige uke.

Lillehammer-spilleren scoret fire mål i en kamp mange mener han ikke burde spilt.

Bakgrunnen er at han ble idømt en tre kampers karantene, men sonet to av dem gjennom spill for Lillehammers U21-lag.

Hør den nye episoden av podcasten «Hockeyprat» HER!

Temaet ble diskutert i ukens episode av «Hockeyprat», hvor Espen Normann fra Fredriksstad Blad uttrykte frustrasjon over måten Lillehammer behandlet saken på.

– Jeg vil rette litt fokus mot Lillehammer, for hva er deres rolle midt oppi alt dette? Alle i norsk ishockey vil få bukt med taklinger mot hode, men når en av deres egne spillere får karantene så leter de med lys og lykt i reglementet etter en måte som gjør at han slipper unna. Det viktigste for dem er åpenbart at han blir spilleklar så raskt som mulig, noe jeg synes er veldig betenkelig. Hva slags signaler sender de ut ved å opptre slik, spør Normann.

Regelen ble innført for 15 år siden, og sier at spillere soner karantene i klassen de aldersmessig tilhører, samt i klasser/divisjoner de kan delta i og har spilt minimum 50% av kampene.

– I Norge leter vi etter smutthull for å slippe unna straff

Normann mener at klubbene må tørre å se enkelte saker i et større perspektiv, og våge å ta et moralsk standpunkt - spesielt når det gjelder handlinger som setter andre spilleres helse i fare.

De siste årene har fokuset på taklinger mot hode og farefullt spill vært enormt, og listen for spillere som har måttet avslutte karrieren tidligere på grunn av hodesmeller begynner å bli lang.

Normann mener hockey-Norge kan lære litt om internjustis av Sverige.

– Å vinne enkeltkamper virker å være viktigere enn å sende et signal om at slikt ikke kan aksepteres. I forrige sesong ga Frölunda-trener Roger Rönnberg sin egen spiller lenger straff internt enn hva han i utgangspunktet hadde fått for en stygg knetakling, noe jeg synes er et strålende eksempel på hvordan det bør gjøres. Her i Norge leter vi etter smutthull for å slippe unna straff, hevder Nordmann.

Normann mener det er ekstra spesielt at det er nettopp Lillehammer utnytter regelverket som de gjør.

– Det er visst forskjellige måter å håndtere ting på. Lillehammer ropte etter harde straffer og mente det måtte statueres et eksempel når deres spillere var offer for grisespill i forrige sesong. Og hva gjorde Sparta når deres spiller fikk 20 kamper? Sjur Robert Nilsen gikk ut og sa at de godtok straffen, selv om han kanskje mente straffen var for hard. Jeg tenker at klubbene må sette seg ned og diskutere hvordan de ønsker å fremstå og hvordan de vil løse sånne ting, fremfor å bare skyte mot forbundet, sier Normann.

– Vi har fulgt reglene

Sportssjef i Lillehammer, Atle Svendsrud, mener kritikken blir unyansert.

– Vi har ikke lett etter snarveier, men fulgt et regelverk som gir oss muligheten til å gjøre det på denne måten. Vi vet at mange lag har gjort dette før, og grunnen til at det kom opp nå var at Jacob scoret fire mål. Jeg skjønner at dette gir rom for debatt, men vi har fulgt reglene. Fremfor å gå til angrep på oss tror jeg heller vi skal diskutere om regelen burde endres, sier Svendsrud til TV 2.

Han understreker samtidig at Lillehammer tar stygge taklinger på alvor.

– Vi ønsker å få bort stygge taklinger. Jeg syns likevel ikke at det kan settes likhetstrekk ved Sparta-spillerens karantene på 20 kamper og Jacobs tre kamper, etter takling av en spiller som faktisk spilte resten av kampen. Samtidig kan jeg forsikre Nordmann om at vi i Lillehammer tar taklinger mot hodet på alvor. Jacob har selv beklaget, og uttalt i media at det er bra at forbundet slår ned på dette, sier han.

– Tok dere en snarvei for å kunne bruke en av deres beste spillere?

– Nei. Vi dobbeltsjekket reglene, og vi kunne løse det på denne måten. Vi tar gjerne en debatt, men dette er ikke noe smutthull. Det er faktisk en regel, avslutter han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook