Denne skrekktunnelen venter Liverpool

Liverpool gjorde kort prosess mot Røde Stjerne på hjemmebane. Tirsdag møtes de i Beograd foran noen av Europas mest fryktede supportere, og det blir noe helt annet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Røde Stjerne-Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 tirsdag fra 18.00 (kampstart 18.55)

– Vanligvis når spillere kommer hit, så klarer de ikke tro helt det som skjer, for 50 000 mennesker synger i 90 minutter. Mange store spillere har fortalt at det ukomfortabelt å spille på vårt stadion, forteller journalisten Predrag Djukanovic i avisen Blic.

Aller mest ukomfortabel er kanskje veien inn på banen. Røde Stjernes stadion er 55 år gammelt, og har garderober som ligger bak en av svingene. Det betyr at for å komme inn på banen, må lagene gå i en ca 200 meter langt tunnel under de ivrigste Røde Stjerne-supporterne.

– Nå jeg prater med spillere som har gått gjennom tunnelen mens supporterne synger og hopper opp og ned, føler de at alt rister, og mange spillere blir redde, for de aner ikke hva som venter dem når de kommer opp i andre enden.

Tre ganger bedre atmosfære enn på Anfield
Det er en video fra tunnelen som har vært delt mye på sosiale medier før
Røde Stjernes retur til Champions League. Den viser hvordan man må manøvrere seg gjennom den lange tunnelen med grafitti på veggene, forbi opprørspoliti med skjold og hjelmer. Siden de opptakene ble gjort, har UEFA krevd at Røde Stjerne måtte male over grafittien, men ellers er det likt.

– De har folk som ser når lagene står klare. Og det er da de prøver å være så høylytte som mulig, for å prøve å sette frykten i dem, forteller Røde Stjerne-supporter Uros Popovic.

– Sadio Mané sa etter kampen mot Anfield at han ikke kan forestille seg en bedre atmosfære enn på Anfield. Tro meg, jeg var på Anfield, jeg har vært her. Og her blir det tre ganger så bra atmosfære, forteller klubbmedarbeider Nebojsa Todorovic oss mens han viser fram tunnelen.

– Du så Napoli. De er vanligvis et kjempegodt lag, men her spilte de ikke stor fotball. Det ble 0-0, og vi kunne ha vunnet kampen, sier Djukanovic.

Les også: Liverpool banket Røde Stjerne - Salah med milepæl
Les også: PSG-storseier i Champions League blir etterforsket for mulig kampfiksing

Var blant Europas ledende klubber
Liverpool drar til Beograd uten Xherdan Shaqiri i troppen, etter at manager Jürgen Klopp har uttalt at de er usikre på hvordan han ville blitt mottatt, og at de ville kun fokusere på det sportslige. Shaqiri scoret mot Serbia under sommerens VM, og feiret ved å gjøre håndbevegelser som henviste til ørnen i den albanske flagget. Dette provoserte mange serbere, ettersom striden om Kosovos løsrivelse fra landet fortsatt er betent.

Hvordan Shaqiri ville bli mottatt er vrient å si, men supporterne er selvsagt ekstra ivrige i å gjøre et inntrykk under Champions League. Det er 27 år siden sist Røde Stjerne var i det aller gjeveste selskap i Europa. Men på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet var de en gjenganger. I 1987 møtte de Real Madrid i serievinnercupens kvartfinale, og billettene til hjemmekampen var ekstremt mye verdt.

– Det var en fyr som gikk tilbød bilen sin i bytte mot en billett, og som gikk rundt stadion og veivet med nøkkelen til bilen han ville bytte vekk, forteller Kristen Schlewitz, som skriver bok om Røde Stjernes påvirkning på det serbiske samfunn.

Klubben vant serievinnercupen i 1991 etter å ha slått Bayern München i semifinalen og Marseille i finalen. Samme høst slo de chilenske Colo Colo i Interkontinental-Cupen og kunne kalle seg verdens beste klubblag.

Tok mange av trekkene fra hooliganismen - gikk til krig
Men ikke lenge etter brøt det ut borgerkrig i tidligere Jugoslavia. Og nettopp Røde Stjernes supportere var av mange ansett som sentrale i at krigen brøt ut. Krigsforbryteren Arkan var blant lederne av Røde Stjernes supportergruppe Delije, og i 1990 brøt det ut store slagsmål mellom supportere av Røde Stjerne og Dinamo Zagreb, som var med på å eskalere konflikten mellom Serbia og Kroatia.

– På 90-tallet var de tiltrukket av vold. De tok mange av trekkene fra hooliganismen i England, men de tok det lenger og gikk til krig til slutt, sier Kristen Schlewitz.

Selv om Røde Stjernes fans fortsatt er høylydte, glad i bluss og kan storme banen i glede over å kvalifisere seg for Europa, er det nå langt mellom hver gang det rapporteres om noe vold på kampene.

Røde Stjerne-fansen har tenkt å gjøre det tøft for Liverpool-spillerne, men likevel er supporter Uros Popvic ganske nøktern før tirsdagen.

– Jeg tror vi har en sjanse. Jeg vil ikke si det er en stor sjanse, men vi skal klare å gjøre det vanskelig for dem.

Se Røde Stjerne-Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 tirsdag fra 18.00 (kampstart 18.55)