I RETTEN: Fredag formiddag møtte Nicklas Bendtner i dansk byrett, tilsvarende norsk tingrett.
I RETTEN: Fredag formiddag møtte Nicklas Bendtner i dansk byrett, tilsvarende norsk tingrett. Foto: Martin Sylvest

Bendtner kjent skyldig og dømt til fengsel

Nicklas Bendtner er kjent skyldig i vold og straffes med 50 dagers ubetinget fengsel. I tillegg er han dømt til å betale 11.300 kroner i erstatning og sakens omkostninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bendtner og hans forsvarer, Anders Nemeth, besluttet umiddelbart å anke dommen.

– Vi er uenige i mange ting, deriblant sparket. Men vi ser at det er forskjellige nyanser her, sier Nemeth til et samlet pressekorps.

– Det er ikke et tilfeldig overfall på en tilfeldig person. Det er vi tilfredse med at kom frem, følger forsvareren opp.

På sin Instagram-konto kommenterte Bendtner dommen fredag kveld.

KOMMENTERTE DOMMEN: Slik kommenterte Nicklas Bendtner fredagens dom.
KOMMENTERTE DOMMEN: Slik kommenterte Nicklas Bendtner fredagens dom. Foto: Instagram/Nicklas Bentner

– Jeg har ikke så mye å si, annet enn at jeg selvfølgelig anker. Mine tanker resten av denne dag går til Lars Høgh. Alt det beste til deg og dine kjære Lars, skriver Bendtner på sin Instagram-story.

Lars Høgh er kjent som en Superliga-legende og har var en del av Danmarks trenerteam. I august sendte DBU en pressemelding der de opplyste at Høgh var alvorlig syk etter å ha fått konstatert kreft i bukspyttkjertelen.

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, sier til TV 2 at de ser alvorlig på saken, men at de ikke kommer til å gi Bendtner sparken – selv om han nå er dømt til fengsel.

– Han er fotballspiller for Rosenborg, slår hun fast.

Den danske stjernespissen har kontrakt med Rosenborg til mars 2020.

Risikerer å sone

Dersom 30-åringen ikke får medhold i anken, må han sone straffen i og med at den er ubetinget.

– Bendtner tildelte ham et knyttneveslag og et spark. Retten finner det ikke bevist at han sparket sjåføren i ansiktet, men kanskje i kroppen, heter det i dommen.

Bendtner er dømt etter straffelovens paragraf 247. Den åpner for at straffen kan bli opptil 50 prosent strengere, i og med at det var vold mot en tjenesteperson i arbeid. At det ble kastet en flaske mot spissen og kjæresten, er regnet som formildende på Bendtners vegne i dommen.

I Bendtners forsvar ble det argumentert med at Rosenborg-spissen handlet i selvforsvar. Dommen konkluderte med at ikke kunne frikjennes på grunn av nødverge.

Taxisjåføren ble frikjent i forsøk på vold. Hans forsvarer, Mette Grith Stage, slår fast at de er fornøyde med dommen.

– Han kastet en flaske, ja, men det var kun i frustrasjon. Det var helt klart at min klient skulle frifinnes. Videomaterialet snakker for seg, sier Grith Stage.

Ba om tre måneders fengsel

Aktor la ned påstand om tre måneders ubetinget fengsel for Bendtner, i tillegg til 1500 kroner i bot for å sitte på i bilen uten sikkerhetsbelte og stikke fra regningen.

– Jeg synes det er tydelig at han sparker ham på videoen. Og hans skader i pannen får man ikke via en knyttneve. Han kan ha fått en av kulene i fallet, men det er flere kuler der. Først slår Bendtner ham, så faller han, og så sparker han ham, het det i aktors prosedyre, ifølge dansk TV 2.

– Jeg mener man kan sette Bendtners forklaring til side, het det videre.​

Bendtners forsvarer ba om at sin klient skulle frifinnes for vold.

– Vi er i en situasjon hvor sjåføren følger etter og kaster noe. De er tett på havnen, og med tanke på hva det potensielt kan føre til – Bendtners alternativ er å fortsette med ryggen til, med fare for at det ville kommet enda en flaske. Jeg mener derfor at kravet for nødverge er oppfylt, argumenterte Bendtners forsvarer, Anders Nemeth, før han slo fast:

– Sparket har ikke funnet sted.

For taxisjåførens vedkommende, ble det lagt ned påstand om 20 dagers ubetinget fengsel og 3000 kroner i bot for forsøk på vold, manglende bruk av sikkerhetsbelte og mobilbruk i bilen.

Hevdet han ikke sparket
​I rettssaken ble det lagt frem videobevis av hendelsen, der en, ifølge dansk TV 2, kan se at Bendtner gir taxisjåføren en knyttneve i ansiktet.

Ingen av de tre kameravinklene klarte imidlertid å fange opp det angivelige sparket Bendter var tiltalt for å gi motparten. Bendtner hevdet i sin forklaring at han bare hadde stilt seg over taxisjåføren for å se om det gikk bra, mens taxisjåføren sa at han ikke kunne huske om han hadde blitt sparket eller ei.

Aktor la frem bildebevis av sjåførens skader. Han hadde tre store buler i pannen, samt rifter og et brudd i kjeven.

Da Bendtner slo taxisjåføren, falt han på bilen før han gikk i bakken.

– Jeg gikk mot ham med armene ned langs siden. Vi løfter armene på samme tid, og så er det jeg som slår først. Jeg tenkte ikke så mye. Men når vi løfter armene samtidig, er det selvforsvar. Jeg treffer ham i ansiktet, sa Bendtner i sin forklaring.

Bendtner kranglet med kjæresten

Rosenborg-spissen forklarte at han hadde kranglet med kjæresten da de satte seg inn i taxien, og at stemningen ikke var god. Taxisjåføren hevdet at paret kranglet om at kjæresten hadde vært med en annen mann på herretoalettet, ifølge Jyllands Posten.

Da Bendtner følte at taxisjåføren ikke ville kjøre dem riktig vei, gikk han og kjæresten ut av taxien og dro fra regningen, ifølge spissens forklaring. Han sa at han hadde følt seg truet i situasjonen.

Taxisjåføren kjørte av gårde, før han kjørte tilbake for å finne Bendtner og kjæresten. Han gikk ut av bilen, og partene kalte hverandre skjellsord – der taxisjåføren hevdet at Bendtner hadde vært rasistisk.

Taxisjåføren kastet en flaske etter Bendtner og kjæresten, noe Rosenborg-spissen opplevde som truende. Da startet gemyttene.

​Les mer om hva som ble sagt i rettssaken her.