Foto: Laurent Cipriani

– Jeg føler meg ikke moden for å bli spurtopptrekker

Alexander Kristoff vurderer å sykle Giro d'Italia og Vueltaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige annonserte UAE Team Emirates at spurtkanonen Fernando Gaviria skal sykle for laget de kommende sesongene.

Det er dårlig nytt for Alexander Kristoff. Nordmannen, som vant den avsluttende etappen på Champs-Élysées i årets Tour de France, må trolig spille annenfiolin i rittene de to sykkelstjernene deltar i sammen i 2019.

– Jeg føler meg ikke klar og moden til å bli opptrekker. Jeg vant den største spurten i år i Tour de France på Champs-Élysées. Det viser at jeg kan prestere på den største scenen. Før eller siden vil den dagen komme, men jeg håper heller den kommer når jeg er 35 år, ikke 31 år, sier Kristoff til TV 2.

Kristoff får beskjed i desember hvilket opplegg laget ønsker han skal kjøre. Kristoff vil helst kjøre ritt der han får egne sjanser. Derfor åpner han for å kjøre Giro d'Italia og Vueltaen i stedet for Tour de France.

– Det er aktuelt og noe jeg vurderer. Det kommer an på hva laget tenker. Hvis jeg skal kjøre spurtopptrekk for Gaviria i Tour de France bør vi ha trent på det på forhånd. Da må jeg vært spurtopptrekker i mange andre løp også. Jeg vil heller vinne løp selv. Hvis det blir gjennom å kjøre Giroen og Vueltaen i stedet for å trene på opptrekk i California og alle andre mulige andre ritt, ønsker jeg heller det, sier han.

Kristoff går inn i sitt siste kontraktsår og sier han vil ha følere ute i markedet. Han utelukker ikke at han kan fortsette i UAE til tross for at Gaviria er kommet inn.

– Jeg kan fort få en siste stor kontrakt der jeg er nå. Hvis jeg bare må kjøre opptrekk i 2019-sesongen, er jeg ikke fornøyd med det. Jeg ønsker å vinne løp. Jeg må se hvordan de bruker meg og hvilke andre som lag eventuelt er interesserte i meg. Jeg har snakket med ledelsen, og det virker som de vil ha meg med videre. Det er ikke slik at de bytter meg helt vekk og at jeg er vrakgods. Jeg fikk et positivt inntrykk av laget før kommende sesong, sier han.

Han beskriver Gaviria som en kul type.

– Han virker som en morsom fyr, så vi får bare gjør det beste ut av det. Hvis jeg presterer bra og han ikke gjør det, er jeg plutselig bedre. Kittel har ikke fått det til i år selv om han var den raskeste i 2017.

Kristoff har tidligere innrømmet at han ble tatt på sengen av Gaviria-overgangen.

– Det hadde vært bedre om det kom noen gode opptrekkere inn enn en spurter som er raskere enn meg. Men sånn er det. Laget satser på å bli bedre. Vi har manglet en del i spurtene, ikke nødvendigvis i de løpene jeg har vært med i, men i andre ritt der vi har stilt uten spurtere. Det er to-tre program gjennom en sesong, og vi har ikke hatt tre spurtere. Det er ikke så mange løp det blir et problem, men kanskje i ritt som Gent-Wevelgem, Milano-Sanremo og Tour de France, sier han.

Kristoffs trener og stefar Stein Ørn velger å se positivt på Gaviria inntreden.

– Det kan være en positiv utfordring. Det blir mindre konkurranse i løpene ved å ha Gaviria som lagkamerat. En kan se på det positive i hans inntreden i laget. Det gir åpning for at Alexander ikke trenger å kjøre alle rittene han kjørte i fjor. Han måtte kjøre en del ritt på grunn av laget. For vårklassikerne kan det være en fordel, sier Ørn.

Han avslører at Kristoff er i svært bra slag sammenlignet med tilsvarende tidspunkt i foregående år.

– Jeg tror Alexander kan overraske en del med å bli raskere til neste år etter de tingene vi har fått gjort i vinter, sier han.

Det tror også Kristoff.

– Jeg føler meg i hvert fall ikke dårligere enn i fjor. Vi hadde noen tester i Dubai med laget. Vi kjørte noen spurter, og jeg slo Simone Consonni. Jeg hadde gode verdier. Det var ikke helt toppnotering, men det var ikke langt unna toppnoteringen fra 2014. Det er det beste jeg har sett siden 2014, sier han.

– Hva skyldes det?

– Jeg har hatt litt mer tid til å trene styrke i vinter og har trent mer på spurt enn tidligere år, sier han.