INGEN NYE SPILLERE: Tottenham hentet ingen nye spillere foran årets Premier League-sesong. Nå kan det bli store begrensninger på overgangsbudsjettet også de kommende sesongene.
INGEN NYE SPILLERE: Tottenham hentet ingen nye spillere foran årets Premier League-sesong. Nå kan det bli store begrensninger på overgangsbudsjettet også de kommende sesongene. Foto: David Klein

Tottenham kan sette europeisk gjeldsrekord

Tottenhams stadion-mareritt fortsetter, og nå må klubben ta på seg enda større gjeld.

Fredag kveld bekreftet nord-London-klubben i en pressemelding at Wembley forblir lagets hjemmebane ut 2018. I den samme pressemeldingen presenteres også planene om å ta opp nye lån for å dekke kostnadene forbundet med den forsinkede byggeprosessen av Tottenham Hotspur Stadium.

Klubbens opprinnelige låneavtale med bankene Goldman Sachs, Bank of America og HSBC, baserte seg på en verdivurdering på 4,28 milliarder kroner, men den finansielle rapporten avslører at den nye vurderingen på 6,8 milliarder kroner, er langt over dette budsjettet.

Følger i Manchester Uniteds fotspor

Som først skrevet i Independent, ønsker Tottenham å finansiere de økte kostnadene på en lignende måte som Manchester United gjorde i 2015, ved å selge private obligasjoner til en eksklusiv gruppe med investorer. Å selge private obligasjoner sparer først og fremst tid, som kanskje er det klubbledelsen føler de har minst av akkurat i øyeblikket.

– Ikke en time går uten at jeg blir spurt når vi kommer til å spille vår første kamp i vårt nye hjem, sier styreleder Daniel Levy i pressemeldingen.

– Jeg skulle ønske jeg kunne bekrefte en eksakt åpningsdato og kamp. Men sett i lys av faktorer som er utenfor vår kontroll, entreprenører som ikke er ferdig i tide og mulige fremtidige uforutsette problemer, er vi naturlig nok forsiktige med hensyn til tidsplanen.

London-klubben, som kunne avsløre en netto gjeld på 4,4 milliarder kroner, vil etter planen påta seg en gjeld på ytterligere 2,54 milliarder, som vil øke den totale netto gjelden til nesten 7 milliarder kroner.

Om planene gjennomføres følger Tottenham ikke bare i Manchester Uniteds fotspor, men går også forbi som den klubben i Europa som har mest gjeld, i følge forrige UEFA Club Licensing Benchmark Report, påpeker Daily Mail. Tottenham ligger altså allerede på en andreplass på årets liste, men den gis ikke ut før slutten av regnskapsåret.

Klubber i Europa med mest gjeld

1 Manchester United FC ENG - 5,2 milliarder kroner

2 SL Benfica POR - 3 milliarder kroner

3 FC Internazionale Milano ITA - 2,89 milliarder kroner

4 Juventus ITA - 2,7 milliarder kroner

5 Liverpool FC ENG - 2,6 milliarder kroner

6 Club Atlético de Madrid ESP - 2,58 milliarder kroner

7 AS Roma ITA - 2,4 milliarder kroner

8 Olympique Lyonnais FRA - 2,4 milliarder kroner

9 Valencia CF ESP - 2,3 milliarder kroner

10 AC Milan ITA - 2 milliarder kroner