SJOKKBESKJED: Caroline Wozniacki under WTA-finalen.
SJOKKBESKJED: Caroline Wozniacki under WTA-finalen. Foto: Edgar Su

Tennisstjerne rammet av kronisk sykdom: – Våkner ute av stand til å komme seg ut av sengen

Caroline Wozniacki med sjokkbeskjed etter å ha blitt slått ut i sesongfinalen.

Sesongen er over for den danske tennisstjernen Caroline Wozniacki etter at hun tapte for Elina Svitolina kvartfinalen av den sesongavsluttende WTA-finalen i Singapore.

Men at fjorårsvinnerens røk ut var ikke det mest sjokkerende ved torsdagen. Etter kampen avslørte hun nemlig at hun er rammet av leddgikt (revmatiod artritt), skriver danske BT.

De omtaler det som en sjokkbeskjed.

– Noen dager våkner man ute av stand til å komme seg ut av sengen. Slik er det. Noen dager merker man det ikke, sier hun om plagene.

Norsk Helseinformasjon skriver at revmatoid artritt er en kronisk leddsykdom av ukjent årsak:

«Den er karakterisert ved leddbetennelser som uten behandling fører til ødeleggelse av ledd, nedsatt livskvalitet og redusert livslengde.

Leddgikt angriper særlig perifere ledd (fingre og tær) og leddnært vev og fører over tid til ødeleggelse av beinvev og brusk, og hos noen fullstendig ødeleggelse av ledd. Sykdommen kan også gi forandringer utenfor leddene.

Revmatoid artritt debuterer hyppigst mellom 45 og 60 år. Kvinner rammes 3 ganger så ofte som menn.»

Satser videre

Wozniacki, ranket som nummer tre i verden, er helt klar på at hun ønsker å fortsette karrieren.

– Nå er sesongen over, og vi kan for alvor lage en plan for fremtiden, sier den tidligere verdenseneren.

– Man kan gjøre gode ting i dag og arbeider seg gjennom det. Man finner ut av hvordan man kan håndtere det, og leve med det. Jeg har vært veldig sta gjennom alt, og sørget for at det ikke har hemmet meg. Jeg ville ikke snakke om det i løpet av året, og få noen til å tro at jeg ikke har det bra.

28-åringen startet året forrykende, med seier i Australian Open.

Dalende kurve

Hun merket først problemene etter Wimbledon-turneringen i sommer, der hun ble slått ut i andre runde.

– For å være ærlig hadde jeg det ikke bra. Jeg var på ferie, og trodde at jeg hadde influensa, og at det ville gå over. Knærne mine gjorde vondt, beina mine gjorde vondt, men jeg ville videre, sier hun.

– Jeg spilte i Montreal, men det føltes ikke riktig. Jeg våknet, og kunne ikke løfte armene. Jeg visste ikke hva det var, og legen jeg gikk til sa at alt var fint.

Wozniacki slo seg ikke i ro med det, og fortsatte å stille spørsmå og gå til undersøkelser. Smerter i leddene, hevelser og trøtthet gjorde til slutt at hun først etter US Open fant ut hva som var galt. Også der ble hun slått ut i andre runde.

28-åringen har tidligere denne uken snakket ut om at hun hadde en stalker.