KRISE ETTER VM: Da Henrik Ingebrigtsen mislyktes i VM i 2015, måtte han flytte hjem på hybel hos Gjert. Da foreslo han at han kunne vaske huset slik at hele Team Ingebrigtsen skulle ha råd til å satse alt på løpingen.
KRISE ETTER VM: Da Henrik Ingebrigtsen mislyktes i VM i 2015, måtte han flytte hjem på hybel hos Gjert. Da foreslo han at han kunne vaske huset slik at hele Team Ingebrigtsen skulle ha råd til å satse alt på løpingen. Foto: Ruud, Vidar

Gjert Ingebrigtsen om sønnens forslag: – Jeg ble først sjokkert, så utrolig trist

Henrik Ingebrigtsens forslag smertet faren og treneren Gjert.

Etter fiaskoen i VM i 2015 mistet Henrik Ingebrigtsen flere av sine sponsorer, måtte leie ut sitt nykjøpte hus og flytte hjem til foreldrene Tone og Gjert for å ha råd til å satse. I mangel av sponsorer for hele teamet kom Henrik med et noe uvanlig forslag til Gjert.

– Jeg kan vaske huset når jeg er hjemme, så trenger vi ikke å ha vaskehjelp, foreslo Henrik overfor faren.

– Ble sjokkert og trist

Det smertet opphavet helt inn til hjerterota.

– Da han gikk på videregående var det hans jobb å vaske det forrige huset vårt en gang i uka, så fikk han betalt for det i stedet for at vi leide et vaskebyrå. Når han nå tilbød seg å vaske huset vi bor i nå, så er det en enorm jobb. Det er et stort hus over tre etasjer, skriver Gjert.

– Jeg ble først sjokkert, så utrolig trist. At en utøver med medaljer i to EM skal foreslå noe slikt...ja, da kan du tro det gjør vondt i hele meg når han står der og vil vaske huset for at vi skal spare noen hundrelapper i uka. Det er så galt.

Ingebrigtsen forteller at det har vært vanskelig for familien å få sponsorer som kan finansiere satsingen. Mye av årsaken er at de ikke kan bidra så mye tilbake til sponsorene, fordi de er så mye borte på trening.

Til TV 2 har Henrik Ingebrigtsen tidligere fortalt at de hadde så lite penger før sesongen 2012 at han sov sammen med bikkja til en amerikansk kompis da han skulle på høydesamling i USA. De hadde knapt råd til noe annet enn billetten bort.

I dag er det i hovedsak utstyrssponsoren Nike som sørger for at alle tre guttene kan leve av løpingen.

– Crazy dad

I boka avslører Gjert at han satte hardt mot hardt da de skulle forhandle fram en avtale for Jakob. Den svenske agenten Daniel Wessfeldt førte forhandlingene for familien overfor amerikanerene.

– Bare glem det, svarte Gjert på første kontraktsutkastet Jakob fikk fra Nike.

Han hevdet at Jakob en dag kommer til å bli verdensmester, og at han fortjener betalt for det.

– Han har vi investert mye i allerede, han er en stjerne, en popstjerne uansett hvor han kommer, og dere vet at han har en enorm markedsverdi, sa jeg til agenten, skriver Gjert.

Som deretter nesten skremte amerikanerne på dør.

– Det forslaget Nike etterhvert kom med til Jakob, måtte de firedoble for at det skulle være interessant. Da jeg sa hva han (Jakob) skulle ha, så ramlet de av stolen. Senere så jeg en kopi av en e-post hvor jeg var omtalt som "crazy dad", skriver Gjert.

Men Jakob fikk trolig den beste avtalen en norsk friidrettsutøver noen gang har hatt med Nike.

Har bidratt mye

Og i dag forteller Gjert Ingebrigtsen at guttene for første gang i karrieren ikke er avhengige av økonomisk støtte fra foreldrene.

– Når vi har muligheten til det, så strekker vi oss langt, også når barna har blitt store. Men det er grenser for hvilke ressurser vi kan bruke på at voksne folk skal kunne drive på hobbyen sin. På et visst nivå må man kunne stå på egne bein, skriver Gjert.

I boka skriver Gjert Ingebrigtsen utførlig om en barndom og ungdomstid der familien var konstant blakk. Og at de ikke kom seg ovenpå økonomisk før kona Tone investerte i egen frisørsalong i Sandnes.

Boka er skrevet i samarbeid med forfatteren Frode Saugestad.