STERK KRITIKK: Gjert A. Ingebrigtsen, far til Ingebrigtsen-brødrene, under NM i friidrett i Ravnanger Idrettspark på Askøy i 2017 Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STERK KRITIKK: Gjert A. Ingebrigtsen, far til Ingebrigtsen-brødrene, under NM i friidrett i Ravnanger Idrettspark på Askøy i 2017 Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Gjert Ingebrigtsen langer ut mot Olympiatoppen

Gjert Ingebrigtsen tar et oppgjør med norsk toppidrett i ny biografi.

I boka "Kunsten å oppdra en verdensmester", åpner Gjert Ingebrigtsen opp mer enn noen gang om opplegget bak suksessen til sine tre sønner.

Mot slutten av boka tar han et nådeløst oppgjør med norsk toppidrett, både Olympiatoppen og Friidrettsforbundet får gjennomgå.

– Vi er ikke i verdenstoppen på grunn av Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund. Vi er i verdenstoppen på tross av dem, skriver Gjert, som har laget boka i samarbeid med forfatteren Frode Saugestad.

Visste ikke hvem Henrik var

En av de mest oppsiktsvekkende påstandene fra pappa Gjert er at det var fagpersoner på Olympiatoppen som ikke en gang visste hvem Henrik Ingebrigtsen var da han tok EM-gull i 2012.

– Det er ingen i Olympiatoppen som har kompetanse på det vi driver med, er den harde dommen fra Gjert.

Han forteller at de har god nytte av den medisinske oppfølgingen, og på skadeforebygging og restitusjon. Men konkluderer med følgende.

– Sportslig har de ingenting å bidra med.

Gjert Ingebrigtsen framførte noen av disse synspunktene med TV 2 allerede i 2012. Den gang etterlyste han støtte og hjelp til å følge opp den da 12 år gamle Jakob. I boka kommer det fram at han aldri fikk den hjelpen. Jobben med å fostre fram Jakob, har han gjort selv. Og ikke minst. Betalt for selv.

– Mantraet til Olympiatoppen er: "Det er ikke viktig å være god når du er ung, du skal være god når du er voksen. Da må jeg bare korrigere og si: «Jo, du skal være god når du er voksen også!». De fleste som blir god som voksne har vært gode som barn. Det er en myte at du kan bli god som voksen hvis du ikke er god som ung. Du trenger ikke være best, men du må være god, skriver Ingebrigtsen.

Konfrontert med kritikken skriver toppidrettssjef Tore Øvrebø blant annet følgende i en e-post til TV 2:

Bokomslaget.
Bokomslaget.

– Filosofien for Olympiatoppens rolle i norsk toppidrett er at vi skal ha ypperste fagkompetanse innen utholdenhet, styrke, basis/motorikk, helse, rehabilitering, ernæring og andre relevante toppidrettstemaer. Det er en misforståelse om noen tenker at Olympiatoppen skal ha spesifikk teknikk-kompetanse på for eksempel bryting, skyting, bordtennis eller mellomdistanseløping i friidrett. Den kompetansen skal ligge i det enkelte særforbund og landslag.

– Gjerts kompetanse er selvfølgelig interessant for Olympiatoppen, og vi mener det er viktig at hans stemme blir hørt.

Les hele svaret lengst nede i saken.

Koster mye penger

Ingebrigtsen mener man ikke har en sjanse til å bli toppidrettsutøver hvis man ikke starter tidlig, og at en skikkelig satsing koster rundt en halv million kroner i året.

– Hvor skal du hente pengene? Hvor skal du begynne? spør han.

– Du har ikke en sjanse. For toppidrett er et ressursspørsmål. Og jeg er helt sikker på at med tilstrekkelig med ressurser så hadde vi vært en toppnasjon i friidrett. Og da mener jeg i absolutt alle grener.

Ingebrigtsen skriver videre at han tror forbundet bruker for mye penger på administrasjon.

– Jeg har inntrykk at for mye går med til å administrere. Jeg har full forståelse for at en del av midlene går til aktivitet, og ikke toppidrett. Men det viktigste er at en størst mulig del av tilgjengelige midler går til idretten, og ikke til administrasjonen.

Det står ikke omskrevet i boka, men TV 2 vet at Gjert Ingebrigtsen flere ganger har konfrontert flere personer med verv, eller administrative stillinger i Friidrettsforbundet hva de egentlig hadde for slags oppgaver under mesterskap.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø svarer følgende på kritikken fra Gjert Ingebrigtsen:

Jeg, Olympiatoppen og hele norsk idrett anerkjenner Gjert som en dyktig, selvlært trener, som med utradisjonelle metoder har oppnådd imponerende resultater med sønnene sine. Vi har stor respekt for det Gjert og guttene hans har fått til.

Vi hadde brutt med hele ideen bak Olympiatoppen hvis vi ikke hadde lyttet til en mann som har oppnådd slike resultater. I Olympiatoppen er vår coach Dag Kaas i løpende dialog med Gjert, og våre fagfolk bidrar jevnlig.

Gjert har også samarbeidet med Ørjan Madsen som var engasjert hos oss i mange år siden 2012.

Vi skjønner at hans verden som trener i hans eget, tette team, ser annerledes ut enn den gjør på Olympiatoppen ved Sognsvann, men det viktigste for oss er at vi har en god dialog og gode prosesser med Team Ingebrigtsen, blant annet på de områdene Gjert selv nevner i boken. Vi synes det er hyggelig at brødrene ofte er innom Olympiatoppen for oppfølging.

Filosofien for Olympiatoppens rolle i norsk toppidrett er at vi skal ha ypperste fagkompetanse innen utholdenhet, styrke, basis/motorikk, helse, rehabilitering, ernæring og andre relevante toppidrettstemaer. Det er en misforståelse om noen tenker at Olympiatoppen skal ha spesifikk teknikk-kompetanse på for eksempel bryting, skyting, bordtennis eller mellomdistanseløping i friidrett. Den kompetansen skal ligge i det enkelte særforbund og landslag.

Gjerts kompetanse er selvfølgelig interessant for Olympiatoppen, og vi mener det er viktig at hans stemme blir hørt. Vi har hatt gleden av å ha ham som foredragsholder på et internt utholdenhetsseminar på Olympiatoppen, og vi ser fram til å jobbe tettere sammen med ham i framtiden.