– Han blir helt klart degradert

Johan Kaggestad mener nordmannens Tour de France-fremtid kan bli som superopptrekker etter Fernando Gavirias inntog i laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For å være helt ærlig tror jeg sjansene for at Kristoff kjører Tour de France i 2019 reduseres noe. Gaviria er ett av de heteste navnene på sprintfronten. Han vant to etapper i Touren i år, Alex vant én.

Det sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad dagen etter at det ble bekreftet at det kolombianske spurttalentet Fernando Gaviria (24) har signert en treårskontrakt med UAE Team Emirates.

Kristoff som superopptrekker?

Stjerneovergangen forringer Kristoffs sjanser i de store rittene og setter hans posisjon som lagets desiderte ener i spurtene på prøve.

– Når det gjelder hans posisjon i laget, blir han helt klart degradert. Gaviria er nummer én, Kristoff nummer to, sier Kaggestad.

Det er foreløpig uklart hvordan kabalen vil legges med de to kanonene i stallen, men det virker rimelig å anta at Tour de France, der Gaviria herjet med to etappeseirer og én dag i gul trøye før han måtte bryte rittet, blir på kolombianerens premisser.

Det stilles også spørsmål til hvordan man vil fordele lederansvaret i de store klassikerne.

– Det er to muligheter. At de kjører Kristoff til Giro d’Italia og Gaviria i Tour de France - for han kommer til å kjøre Tour de France. Eller at Alex får en annen rolle som superopptrekker for Gaviria, sier Kaggestad.

En overgang bort fra storlaget Quick-Step Floors var ikke noe man så for seg for Gaviria tidligere i sesongen. Problemer med å skaffe nye sponsorer førte likevel til at lagsjef Patrick Lefevere ga Gaviria muligheten til å sondere terrenget for et mulig lagskifte. Det er nå blitt en realitet, samtidig som Lefevere har klart å lande nye sponsorer.

– Jeg bytter lag etter alltid å ha kjørt sammen med den samme gruppen. Dette vil gi meg muligheten til å ta det neste steget til det øverste nivået, sier Gaviria i en pressemelding.

– Jeg prøver ikke å legge skjul på mine ønsker, og jeg vil ta de største seirene.

– Tilbake til tegnebrettet

Mye tyder på at Gaviria vil få muligheten til å kjempe i toppen i de aller største rittene i årene som kommer. I en alder av 24 år har Gaviria allerede vunnet to etapper i Touren og fire etapper i Giro d'Italia, samt en sterk seier i Paris-Tours i 2016. I fjor noterte kolombianeren seg også for en femteplass i Milano-Sanremo - plassen bak Kristoff.

– Det er blir en helt ny situasjon for Alex. Han er vant med å være superkapteinen, den som profilerer laget i fremste rekke. Det kan det bli en endring på nå, sier Kaggestad.

– Det er et signal om at verden går videre. Om Kristoff ikke holder tritt med de beste i bransjen, kan posisjonen endres. Det så vi med Hushovd også. Han gikk fra å være en av verdens beste spurtere, til å lykkes på de mellomharde etappene fordi han endret en god del på treningen sin.

– For Alex er det helt klart tilbake til tegnebrettet. Det er jo spennende når du får en kollega på jobben som er bedre enn deg. Da begynner du å lure på hva som skjer med meg.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med Alexander Kristoff for en kommentar.