SUKSESS: Jonas Oppøyen og Andreas Stene kan smile etter at Vålerenga igjen er med i toppkampen i Get-ligaen.
SUKSESS: Jonas Oppøyen og Andreas Stene kan smile etter at Vålerenga igjen er med i toppkampen i Get-ligaen. Foto: Jonas Bariås/TV 2.

Vålerenga ønsker færre utlendinger

Vålerengas Andreas Stene og Jonas Oppøyen kaster seg inn i debatten om utlendingskvoten i Get-ligaen.

Vålerengas Jonas Oppøyen og Andreas Stene er gjester i denne ukens utgave av podcasten «Hockeyprat».

Hør «Hockeyprat» HER eller på Spotify!

I forrige episode var sportssjef i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten, gjest i «Hockeyprat». Han fortalte hvorfor forbundet ønsker å kutte antall utlendingskvoten i Get-ligaen, men ble utfordret i debatt med blant andre TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik.

Nå hiver også klubbene seg inn i debatten, og Vålerengas duo mener det vil være riktig å kutte antall utlendinger i norsk ishockey.

– Jeg synes det er kjipt at utlendingene kommer og tar penger og plassen i laget fra meg. Det er noen år siden det gjaldt for min del, men når du er ung og lovende vet du ikke hvor god du kan bli i ulike roller. Du får uansett ikke muligheten til å prøve, for i rollene du gjerne vil ha er det utlendinger som allerede er ferdig utviklet, sier Vålerengas Jonas Oppøyen (27) i denne ukens episode av «Hockeyprat».

– Bra for Get-ligaen

Ishockeyklubbene i Norge kan bli nødt til å forholde seg til store endringer i nærmeste fremtid.

Samtidig som spillerorganisasjonen NISO forhandler for å øke spillernes minstelønn fra 1000 kroner per måned til 4000 kroner, diskuterer ishockeyforbundet konsekvensene av å senke klubbenes importkvote.

I lang tid har klubbene vært enige om å maksimalt ha syv utlendinger i kamptroppen. Likevel har lagene i praksis hatt muligheten til å benytte flere, siden utlendinger som har spilt i Get-ligaen i syv år eller mer ikke telles på importkvoten.

Andreas Stene (27), som også gjestet podcasten, mener at de to debattene hører sammen, og at færre utlendinger vil føre til bedre vilkår for norske ishockeyspillere.

– Jeg mener det kan være bra for Get-ligaen og norsk ishockey på sikt, og jeg synes det er rett og rimelig at unge spillere skal få litt mer for å legge ned så mye arbeid som de gjør. Det er verdt mer enn 1000 kroner i måneden, sier Stene.

– Deilig å kjempe om en topplassering

De to nordmennene har vært viktige bidragsytere for at Oslo-klubben kjemper i toppen av tabellen igjen for første gang på flere år.

Selv om Vålerenga røk på sesongens første hjemmetap mot Stavanger Oilers på tirsdag, øyner duoen reelle gullsjanser.

– Det er deilig at vi klarer å hevde oss og kjempe om en topplassering. Da vi kom opp på A-laget vant Vålerenga noe nesten annethvert år. Jeg liker ikke å si det men de siste årene har vært middelmådige, og det er døvt å spille om en plass på midten av tabellen. For å være helt ærlig så spiller det ingen rolle for meg om vi havner på 5. eller 6. plass. Det er noe helt annet å kjempe i toppen, sier Oppøyen.

Samtidig har kampen om spilletid gjort at de to 27-åringene har gått ulike veier.

Mens Oppøyen er inne i sin 11. sesong i VIF-drakta, har Stene har vært innom Lørenskog, Sparta, Mora og kanadiske Kelowna Rockets siden han debuterte for moderklubben på øverste nivå.

– Det snakkes ofte om hvilken vei som er best å ta for unge spillere. Hva ville dere anbefalt?

– Det er en evig diskusjon. Jeg var selv med på å avgjøre at jeg ble lånt ut til Lørenskog i min første sesong på seniornivå, og selv om jeg var skeptisk ga det meg en kjempeboost. Jeg fikk masse tillit og bidro med mye, så det var en positiv opplevelse som gjorde meg mer uredd for å teste nye ting, sier Stene.

Kameraten mener spilletid har alt å si for personlig utvikling.

– Så lenge du har en bra treningshverdag og får spilletid, så synes jeg det ikke har noe å si hvor man spiller. Men jeg ville heller spilt på et dårligere lag og hatt en større rolle, enn å sitte på benken for et bra lag, understreker Oppøyen.