Slik blir Tour de France-løypen i 2019

Tynn luft venter rytterne i kampen om den gule trøyen i 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tour de France-løypen ble presentert i Paris torsdag. Og det blir en kamp om den gule trøyen i høyden for rytterne.

30 kategoriserte stigninger, en ny rekord, skal forseres, og det er fem avslutninger på toppen av et fjell - tre av dem over 2000 meter. Man skal også over den høyeste asfalterte veien i de franske Alpene på Col d'Iseran 2770 moh.

– Jeg liker det

Den eneste individuelle tempoetappen i rittet er 27 småkuperte kilometer og foregår i den ofte brukte Tour de France-byen Pau. Totalt er det bare 54 tempokilometere i 2019-utgaven av Tour de France.

– Jeg vil ikke si at det er verken god eller dårlig for meg. Hvert eneste år må jeg tilpasse meg til det Touren kaster mot oss. I år er intet unntak. Det er færre tempokilometere neste år. Det var en overraskelse. Jeg tenkte at de ville øke mengden tempokilometer med Tom Dumoulin i bilde. Men de har beveget seg bort fra det, sier Chris Froome til TV 2.

Den kenyanskfødte briten har vunnet rittet fire ganger, men måtte ta til takke med tredjeplass bak lagkompis Geraint Thomas og Tom Dumoulin i årets utgave. Triumfatoren Thomas likte det han så under presentasjonen i Paris.

– Det er mange klatringer over 2000 meter. Jeg pleier å klare det bra. Så er det mindre tempo, men jeg tror fremdeles det kan spille en stor rolle. Jeg liker det, sier Thomas til TV 2.

Han sier at ingenting er avgjort ennå mtp. disponeringer og prioriteringer under Touren for Team Skys del.

– Vi må sette oss ned med laget og bestemme oss for hva vi skal gjøre, men jeg ville elsket å komme tilbake og forsvare tittelen, sier waliseren.

For spurterne tegner det til å bli sju etapper med massespurt - i alle fall på papiret. Johan Kaggestad er optimistisk med tanke på våre norske innslag.

– Flate etapper er det ikke så mange av. Det er flere kuperte etapper. Slik jeg ser det er det åtte muligheter for Alex. Det er ikke så verst. Det er noen mellomharde etapper som passer Edvald bra om han er i samme form som han var i for to år siden og i 2011, sier Kaggestad.

Se hele presentasjonen i opptak på TV 2 Sumo her!

Høyt, høyt, høyt

2019-utgaven, som er den 106. i rekken, starter 6. juli i Brussel og markerer 50-årsjubileet for den første av de fem triumfene til den belgiske sykkellegenden Eddy Merckx og 100-årsjubileet til den gule trøyen.

I Belgia vil rytterne begi seg ut på to etapper - hvor den ene er en lagtempo.

Et av høydepunktene blir avslutningen på den sjette etappen til La Planche des Belles Filles. Rittet skal opp stigningen for fjerde gang, og nå blir det enda mer spektakulært med grusveier og så høyt som 24 prosents stigning like før målgang.

– Det er moro i år at vi får utfordrende etapper mye tidligere enn vi hadde i 2018-utgaven, sier Johan Kaggestad.

Det blir totalt fem bakkeavslutninger, og blant de legendariske toppene som blir scene for målgang er Tourmalet. Det er tredje gang Touren har målgang på toppen av det høyeste fjellpasset i Pyreneene, og det blir høyst trolig en heftig dag på sykkelen. Etappen er bare 117 kilometer og man skal over Col du Soulor før stigningen til Tourmalet starter.

Kampen om den gule trøyen blir avgjort på den nest siste etappen - en tøff fjelletappe på bare 131 kilometer til Val Thorens, tidenes tredje høyeste avslutning. Men det blir ingen rolig dag på sykkelen. Rytterne skal over tre kategoriserte stigninger før målgang 2365 moh.

Rittet avsluttes som vanlig med spurtetappe på Champs-Élysées 28. juli etter 3460 kilometer på sykkelsetet.

Det blir åtte muligheter for snappe med seg bonussekunder på utvalgte bakketopper underveis i rittet.