– Presset etter Khashoggi-drapet kan «redde» sjakk-VM i Saudi-Arabia

Riyadh risikerte å miste VM i lyn- og hurtigsjakk i romjula. Norske sjakkeksperter tror sannsynligheten for det er mindre etter henrettelsen i Istanbul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor tildelte det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) Saudi-Arabia VM i lyn- og hurtigsjakk for årene 2017-2019.

Men i fjor nektet Saudi-Arabia utøverne fra Israel innreise. Magnus Carlsen har gått i bresjen for et krav overfor FIDE at utøvere fra alle land må få delta i VM eller mesterskapet flyttes til et annet land.

Og når Magnus Carlsen snakker, lytter sjakktoppene.

Ny president

Den nyvalgte FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitsj er tidligere visestatsminister i Russland, og kommer rett fra jobben som sjef for fotball-VM 2018. 46-åringen har støttet Carlsens krav.

I øyeblikket står ikke VM i Riyadh oppført på FIDEs kalender for 2018. Mesterskapet skal etter planen arrangeres i romjulen.

Men FIDE er i dialog med saudiaraberne og forventes å komme med en avgjørelse om hvorvidt Riyadh beholder mesterskapet eller ikke før eller i løpet av Carlsens VM-match mot Fabiano Caruana som starter i London 9. november.

Press mot Saudi-Arabia

– Det massive internasjonale presset mot Saudi-Arabia etter mordet på Khashoggi i Istanbul vil gjøre regimet mer medgjørlig, mener presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten Lillestøl Madsen.

– Det vil bli enda et prestisjenederlag å minste sjakk-VM. Jeg tror de vil rydde «hinderet» om å nekte spillere fra Israel innreisetillatelse av veien.

TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum er enig.

– Paradoksalt nok kan en så grusom forbrytelse føre noe positivt med seg. Regimet i Riyadh vil anstrenge for å dempe den vreden som nå rettes mot det. Det gjelder i utgangspunktet også utøvere fra Iran og Qatar.

En test for det nye presidentskapet

Madsen ser også positivt på at Dvorkovitsj har overtatt som FIDE-president etter 23 år med Kirsan Iljumzjinov ved roret. Den tidligere presidenten av Kalmykia er blitt kritisert for udemokratisk forbundsledelse og regelrett korrupsjon.

– Dvorkovitsj har sagt han vil rydde opp. Ta lærdom av anti-korrupsjons virkemidlene FIFA har iverksatt.

Den første store testen til det nye presidentskapet er håndteringen av VM i lyn- og hurtigsjakk. Og tiden fram til første trekk er knapp.