ENGASJERT: Biografien om Åge Hareide tegner et dønn ærlig bilde av en meget engasjert og temperamentsfull mann. I følge forfatteren slo han en gang ned en Molde-supporter som begynte å plage spillerne ute på bar.
ENGASJERT: Biografien om Åge Hareide tegner et dønn ærlig bilde av en meget engasjert og temperamentsfull mann. I følge forfatteren slo han en gang ned en Molde-supporter som begynte å plage spillerne ute på bar. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

Hareide slo ned full Molde-supporter

Ingenting blir spart i den nye biografien om Åge Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatter Arild Stavrum har ikke pyntet veldig på historien om Åge Hareides karriere. Både glansbildene, og de mindre gode sidene til en av Norges største trenere blir grundig belyst. Da Stavrum spilte under Hareide i Molde var han vitne til en meget spesiell episode som skjedde etter sesongslutt på baren til den gamle Molde-spilleren, Jan Berg.

– Vi samlet oss i baren. En fire-fem stykker. Åge kom bort og pratet fotball, skriver Stavrum.

– En helvetes trener

Da startet dramaet.

– En supporter dukket opp. Full, frekk, og irriterende. Han klagde på alt. Ikke minst at vi tok oss en fest. At det var fem måneder til seriestart spilte ingen rolle, snøvlet han.

Åge Hareide tok grep da den innpåslitne supporteren ikke ville gi seg, og nektet å flytte seg.

NY BOK: Åge Hareide åpner opp om det meste i ny bok.
NY BOK: Åge Hareide åpner opp om det meste i ny bok. Foto: Kagge Forlag

– Åge fikk nok. Tok tak i supporteren. Det smalt. Supporteren holdt seg til øynene og stavret vekk. Åge lot som ingenting og skålte med oss. Så gikk han videre. En av spillerne sa at Åge hadde smekket til supporteren med flathanda, en annen at Åge hadde kjørt to fingre i øynene på ham. En eller annen form for slag var vi i alle fall enige om, skriver Stavrum, som forsvarer handlingen til sin tidligere trener.

– Det var uventet, overraskende og kult. Du skal aldri være pro vold, men jeg husker setningen som formet seg i hodet mitt. «Han der er en helvetes fotballtrener».

Bært ut full i spillerbussen

Stavrum forteller videre om en annen episode der hele Molde-laget ble sittende i bussen og vente på Hareide. Som ikke kom. Tiden begynte å bli knapp for å rekke flyet tilbake fra treningsleiren på Kypros.

– En av lederne gikk inn og sjekket. Han kom ut igjen og gikk bort til to av de eldste og største spillerne. «Jeg trenger hjelp», sa han. De to spillerne fulgte etter inn på hotellet igjen og kom tilbake nærmest bærende på Åge. Han sov, skriver Stavrum.

At treneren hadde tatt seg et ar glass konjakk for mye, var ingen overraskelse på ham.

– Vi visste at han alltid ville ha noe mer. Alt skulle bli bedre. Vi trente på oppspill. Gamle og nye. Helt til de satt. Hele tiden for å utvide repertoaret. Og når vi spilte, var det hele tiden i jakten på et mål til, skriver Stavrum.

– Jakten etter noe mer kan også slå galt ut. Spesielt når det ikke var ett mål til Åge hadde jaktet, men en konjakk til, og enda en, og en for mye. Spillerne lempet han ned i hans faste sete forrest i bussen. Vi kjørte den lille timen til flyplassen. En time senere sto han inne i avgangshallen og diskuterte fotball med Nils Johan Semb. Åge så helt edru ut, hørtes som vanlig engasjert ut. Å bli for full som leder kan være problematisk. Det kan føre til tap av respekt. Vi endte opp med å diskutere hva han egentlig var laget av, skriver Stavrum.

Boka blir lansert tirsdag formiddag med Åge Hareide selv til stede.